Σε κρίσιμη καμπή βρίσκονται οι εισαγωγές αμερικανικών προϊόντων στην Ελλάδα, καθώς η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να ανακοινώσει με τη σειρά της ανταποδοτικούς δασμούς σε αμερικανικά καταναλωτικά και βιομηχανικά αγαθά -που πιθανότατα θα περιλαμβάνουν εμβληματικά προϊόντα όπως τα blue jeans και οι μοτοσικλέτες Harley-Davidson.
Το powergame.gr επικοινώνησε με επικεφαλής ελληνικών επιχειρήσεων που διακινούν εγνωσμένης αξίας και υψηλής αναγνωρισιμότητας αμερικανικά προϊόντα στη χώρα μας, ζητώντας να πληροφορηθεί για τις κινήσεις ή για τυχόν επιπτώσεις που ενέχει η πολιτική Τραμπ και η επικείμενη πολιτική αντιποίνων της Ευρώπης στους δασμούς του Αμερικανού προέδρου.
«Στοκάρει» Harley Davidson ο Όμιλος Fais
Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι ο όμιλος Φάις αναλαμβάνει για δεύτερη φορά να φέρει τις μοτοσικλέτες της Harley Davidson στην Ελλάδα, με την έναρξη της δραστηριότητας αυτής να τοποθετείται χρονικά για φέτος το καλοκαίρι, έχοντας τα δικαιώματα για την αποκλειστική αντιπροσώπευση και την επισκευή των συγκεκριμένων μοτοσυκλετών.
Ο Χασδάι Καπόν, γενικός διευθυντής του ομίλου Φάις, αναφέρει στο powergame.gr ότι προκειμένου να μην επιβαρυνθούν με δασμούς οι μοτοσυκλέτες Harley Davidson, «ο όμιλος έχει φροντίσει να αγοράσει κάποιες μηχανές, οι οποίες ήταν ήδη εκτελωνισμένες και το προσεχές διάστημα θα εισαχθούν στην Ελλάδα. Η Harley Davidson διοχετεύει μοτοσικλέτες από την Αμερική στην Ολλανδία, προκειμένου να διανεμηθούν στη συνέχεια σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ωστόσο, μοτοσικλέτες που είχαν ήδη εισαχθεί και εκτελωνιστεί στην Ευρώπη, δεν υπάγονται στους δασμούς που αναμένεται να επιβληθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο, για την ώρα δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπίο και κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς θα συμβεί. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει προαναγγείλει ότι θα επιβάλει δασμούς, χωρίς ακόμη να είναι κάτι οριστικό».
Όπως επισημαίνει ο κύριος Καπόν, πιθανότατα η Κομισιόν θα επιβάλει δασμούς στις μοτοσικλέτες Harley Davidson. Σημειώνεται, πάντως, ότι προς το παρόν αποτελεί πολύ μικρή δραστηριότητα για τον τζίρο του ομίλου Φάις (περίπου 0,5%), ο οποίος το 2024 ξεπέρασε τα 200 εκατομμύρια ευρώ. Επομένως δεν αναμένεται ότι θα υπάρξει επίπτωση στα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου. «Αυτήν τη στιγμή έχουμε ζητήσει να παραλάβουμε 50 μοτοσικλέτες που έχουν ήδη εισέλθει στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες θα καλύψουν τις ανάγκες μας για όλη τη διάρκεια του 2025» συμπληρώνει.
«Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες αμερικανικές μάρκες που εισάγουμε στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα η Levi’s, παράγονται σε εργοστάσια της Ευρώπης ή της Άπω Ανατολής. Σε αυτές τις περιπτώσεις υφίστανται ήδη δασμοί που καταβάλουμε και επομένως συμπεριλαμβάνονται στο κόστος, επομένως δεν θα αλλάξει κάτι».
Τι θα συμβεί με τα προϊόντα της Apple στην Ελλάδα
To powergame.gr απευθύνθηκε και στον διευθύνοντα σύμβουλο του ομίλου Quest, Απόστολο Γεωργαντζή, ο οποίος εισάγει και διαθέτει τα προϊόντα της Apple στην Ελλάδα. H Quest διατηρεί τη διανομή στη χώρα μας μέσω της θυγατρικής iSquare και ταυτόχρονα διαχειρίζεται το δίκτυο των καταστημάτων με προϊόντα της Apple μέσω της επίσης θυγατρικής iStorm.
Σημειώνεται πως όταν ανέλαβε την Apple ο όμιλος Quest στην Ελλάδα, η συμμετοχή της στον ενοποιημένο κύκλο εργασιών της επιχείρησης ήταν 25 εκατομμύρια ευρώ, ενώ πλέον υπερβαίνει τα 400 εκατομμύρια ευρώ. «Το εμπόρευμα που διαθέτουμε στην Ελλάδα, προέρχεται είτε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είτε από την Κίνα. Επομένως, δεν υπάρχει κάποια επίπτωση για τον όμιλο, ούτε αναμένεται ότι θα υπάρξει. Διότι το μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων παράγεται στην Κίνα και διακινείται – εισάγεται στη συνέχεια από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημειώνει.
Η μόνη περίπτωση να υπάρξουν επιπτώσεις στην εισαγωγή των προϊόντων Apple, είναι να επιβληθούν δασμοί από την Ευρώπη στην Κίνα, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ίδιος. «Εμείς είμαστε εισαγωγική εταιρεία. Έτσι, ακόμα και να κάναμε εισαγωγή από την Αμερική, προς το παρόν δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως δασμοί από πλευράς της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τις ΗΠΑ και επομένως τίποτα δεν είναι επίσημο» συμπληρώνει ο κύριος Γεωργαντζής.
«Το ίδιο ισχύει και για όλους όσους διακινούν αμερικανικά προϊόντα που σχετίζονται με τον κλάδο τεχνολογίας και επικοινωνιών, καθώς σχεδόν στο σύνολό τους κατασκευάζονται στην Ασία» τονίζει ακόμη ο CEO του ομίλου Quest. «Σε κάθε περίπτωση παρακολουθούμε τις εξελίξεις, καθώς οι αλλαγές που φέρνει η πολιτική Τραμπ, έχει αντίκτυπο σε ολόκληρο τον πλανήτη».