Στη διαδικασία προετοιμασίας νέας επένδυσης βρίσκεται αυτήν την περίοδο η εταιρεία Θερμοκήπια Θράκης, στην οποία συμμετέχουν με αντίστοιχο ποσοστό 51% και 49% οι εισηγμένοι στο Χρηματιστήριο Αθηνών όμιλοι Πλαστικά Θράκης και ο όμιλος χαλυβουργικών προϊόντων Έλαστρον. Στο πλάνο για το προσεχές διάστημα είναι η δημιουργία νέας μονάδας θερμοκηπίων στη Θράκη. Ήδη έχει υπογραφεί σύμβαση με το Δημόσιο για την αξιοποίηση γεωθερμικού πεδίου στη Νέα Κεσσάνη Ξάνθης, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία να προχωρήσει σε γεώτρηση για την άντληση νερού που θα αξιοποιήσει στα υπό σχεδιασμό θερμοκήπια, όταν αυτά θα λειτουργήσουν. Αυτήν την περίοδο η Θερμοκήπια Θράκης συγκεντρώνει τα απαιτούμενα αγροτεμάχια στην περιοχή αυτήν, προκειμένου να προχωρήσει στη συγκεκριμένη κίνηση. Η χρήση των εν λόγω θερμοκηπιακών μονάδων συμβάλλει στη σταθεροποίηση των συνθηκών παραγωγής, σε μία περίοδο που ο πρωτογενής τομέας πλήττεται έντονα από την κλιματική κρίση.
Δημιουργώντας την «πέμπτη εποχή»
Αυτό που επιδιώκουν οι άνθρωποι της εταιρείας είναι η δημιουργία μιας «πέμπτης εποχής», όπου επί της ουσίας θα επικρατούν οι προαναφερόμενες ιδανικές συνθήκες καλλιέργειας αγροτικών προϊόντων. Τα Θερμοκήπια Θράκης αξιοποιούν ήδη το γεωθερμικό πεδίο στην περιοχή του Νέου Ερασμείου Ξάνθης, όπου αυτήν τη στιγμή διατηρούν θερμοκηπιακή εγκατάσταση 260 στρεμμάτων και επίκειται η ολοκλήρωση μιας ακόμα επέκτασης 65 στρεμμάτων θερμοκηπίων έως και το 2027. Οι συνολικές επενδύσεις από την έναρξη λειτουργίας της επιχείρησης έως και σήμερα ανέρχονται στα 29 εκατομμύρια ευρώ και με την ολοκλήρωση της επένδυσης για τα 65 επιπλέον στρέμματα, θα ανέλθουν στα 35 εκατομμύρια ευρώ.
Στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις παράγονται ετησίως 7.000 τόνοι ντομάτας και 12.800.000 τεμάχια αγγουριού, ενώ υφίστανται και θερμοκηπιακές εγκαταστάσεις στη Βάρη Αττικής, όπου παράγεται αποκλειστικά μελιτζάνα. Υπό μελέτη βρίσκεται και η καλλιέργεια πιπεριάς, καθώς αυτήν τη στιγμή μελετώνται οι ποικιλίες που θα μπορούσαν να καλλιεργηθούν.
Η συνεργασία με την ΑΒ Βασιλόπουλος
Τα Θερμοκήπια Θράκης συνεργάζονται με την ΑΒ Βασιλόπουλος, στην οποία διαθέτουν αποκλειστικά τα προαναφερόμενα προϊόντα υπό την εμπορική ονομασία «Ο Κήπος της Ξάνθης». Ταυτόχρονα, συνεργάζονται με τρεις ακόμα μεγάλες αλυσίδες, τον Σκλαβενίτη, τη Lidl Ελλάς και τον Μασούτη. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, το 95% της παραγωγής κατευθύνεται στα ελληνικά σούπερ μάρκετ και το υπόλοιπο ποσοστό διοχετεύεται σε χώρες των Βαλκανίων.
Πάνω από 10 χαρακτηρισμένα γεωθερμικά πεδία στη Βόρεια Ελλάδα
Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή της Βορείου Ελλάδας υφίστανται πάνω από 10 χαρακτηρισμένα γεωθερμικά πεδία, βάσει παλαιότερης έρευνας που είχε πραγματοποιήσει το Ινστιτούτο Γεωλογικών Μεταλλειολογικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), όπως ανέφερε ο Θύμιος Λειβαδίτης, διευθύνων σύμβουλος των Θερμοκηπίων Θράκης. «Πρόκειται για περιοχές όπου σε κάποιο βάθος υφίσταται ζεστό νερό. Έως και το 2013 τα γεωθερμικά πεδία δεν είχαν αξιοποιηθεί ποτέ, μέχρι τη στιγμή που τα αξιοποιήσαμε εμείς. Δεδομένου ότι το γεωθερμικό πεδίο αποτελεί τον ιδανικό τρόπο θέρμανσης ενός θερμοκηπίου, είναι και ο λόγος για τον οποίο η ομάδα των Θερμοκηπίων Θράκης βρίσκεται αυτήν τη στιγμή στην Ξάνθη», σημείωσε.
Η κατασκευή των πρώτων θερμοκηπίων ξεκίνησε το 2014, με τα πρώτα 40 στρέμματα, και από τότε πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές επεκτάσεις, φτάνοντας σήμερα σε συνολική καλυπτόμενη επιφάνεια από θερμοκήπια η οποία ανέρχεται στα 260 στρέμματα. Η χρήση της γεωθερμίας περιορίζει το ανθρακικό αποτύπωμα και την κατανάλωση ενέργειας στη διάρκεια του χειμώνα, ενώ στις εγκαταστάσεις χρησιμοποιούνται και φωτοβολταϊκά για τη μείωση της κατανάλωσης που απαιτείται για την ψύξη των θερμοκηπίων στη διάρκεια του καλοκαιριού.
Η Ελλάδα παρουσιάζει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλήν κατανάλωση ντομάτας αυτήν τη στιγμή παγκοσμίως, με περίπου 65 κιλά, γι’ αυτό και στόχος των Θερμοκηπίων Θράκης είναι να καλύπτουν κατά κύριο λόγο την εγχώρια ζήτηση.
Κύκλος εργασιών 12 εκατ. το 2024 – ΄Εως και 25% το περιθώριο EBITDA
Ο κύκλος εργασιών της επιχείρησης το 2024 ανήλθε στα 12 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με τα 8,9 εκατ. ευρώ που ήταν το 2023. Σε επίπεδο κερδοφορίας EBITDA, το ποσοστό περιθωρίου κέρδους επί του κύκλου εργασιών ανέρχεται περίπου στα επίπεδα του 23% έως και 25%, αναλόγως της χρονιάς.