Είσοδο σε νέες κατηγορίες προϊόντων κάνει η Nίκας, η οποία, έχοντας ολοκληρώσει επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεών της, αλλά και την ενσωμάτωση της βορειοελλαδίτικης αλλαντοβιομηχανίας Έδεσμα, επανατοποθετείται στην αγορά με καινοτομίες.
Υπενθυμίζεται ότι ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος εξαγόρασε τη θεσσαλονικιώτικη εταιρεία αλλαντικών Έδεσμα και τη θυγατρική της, Αμβροσία, που δραστηριοποιείται στα έτοιμα γεύματα και σαλάτες, το 2022, ενώ μετέπειτα όλες οι συμμετοχές πέρασαν στον όμιλο Bespoke, μέσω του οποίου ο γνωστός επιχειρηματίας χτίζει θέση στην αγορά τροφίμων.
Μετά την εξαγορά της Έδεσμα, η Νίκας έδωσε έμφαση στην ενίσχυση των μαρκών της στο ράφι του λιανεμπορίου. Τα προϊόντα τοποθετήθηκαν τόσο στις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, όσο και σε σημεία μικρής λιανικής, ενέργειες που απέδωσαν καρπούς το 2024, δεδομένου ότι τα μεγέθη τους έχουν τριπλασιαστεί έκτοτε, σύμφωνα με πηγές στην εταιρεία.
Όσον αφορά τα νέα προϊόντα με το σήμα NIKAS, η εταιρεία κάνει την αρχή με 4-5 νέους κωδικούς και δίνοντας έμφαση σε υγιεινές συνταγές χωρίς συντηρητικά, σε ανταγωνιστικές τιμές.
Οι αυξήσεις στα κόστη της αλλαντοβιομηχανίας και οι ανατιμήσεις
Σημειώνεται ότι η εταιρεία δεν προχώρησε σε ανατιμήσεις το 2024, αλλά με τις αυξήσεις τιμών στο κρέας να καλπάζουν, ειδικά στη γαλοπούλα, που αποτελεί το 35% της αγοράς αλλαντικών, είναι ζητούμενο πώς θα διαχειριστεί τις πιέσεις στα κόστη το 2025. Είναι, ωστόσο, σημαντικό ότι με τις επενδύσεις που έχει ολοκληρώσει σε αυτοματισμούς και απλοποίηση διαδικασιών στις παραγωγικές εγκαταστάσεις της, είναι σε θέση να εξισορροπεί τα υψηλά κόστη πρώτων υλών και ενέργειας, που ασκούν πιέσεις στην κερδοφορία της. Σημειωτέον, οι αλλαγές ήταν έως έναν βαθμό επιβεβλημένες τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά και την εξαγορά της Έδεσμα.
Όπως όλη η αλλαντοβιομηχανία, η Νίκας είναι αντιμέτωπη με την αύξηση στις τιμές των κρεάτων, αλλά και το υψηλό κόστος ενέργειας. Οι ανατιμητικές τάσεις που ξεκίνησαν το 2021 συνεχίζονται, αυξάνοντας το βιομηχανικό κόστος και τα γενικά έξοδα. Στο πλαίσιο αυτό, πριν από ενάμιση χρόνο και η Νίκας προχώρησε σε ανατιμήσεις. Ωστόσο, απορρόφησε το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης των πρώτων υλών και του κόστους παραγωγής, κάτι που αποτυπώνεται και στις ζημίες που καταγράφει στις τελευταίες οικονομικές χρήσεις.
Με βάση τον τελευταίο δημοσιευμένο ισολογισμό, για το 2023, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 103,4 εκατ. ευρώ, ενισχυμένες κατά 46,5% μετά τη συγχώνευση με την Έδεσμα, που οδήγησε και σε μείωση των ζημιών σε επίπεδο προσαρμοσμένου EBITDA κατά 31,9%, από ζημίες 5,4 εκατ. ευρώ το 2022 σε ζημίες 3,7 εκατ. ευρώ το 2023. Τα καθαρά αποτελέσματα ήταν ζημίες 14,7 εκατ. ευρώ από ζημίες 12,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Θα πρέπει πάντως να ληφθεί υπόψη ότι τα αποτελέσματα το 2023 επηρεάστηκαν και από τη μεταφορά του συνόλου της παραγωγής αλλαντικών στο εργοστάσιο του Αγίου Στεφάνου και τη συνακόλουθη παραγωγική και διοικητική αναδιάρθρωση.
Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι το 2024 τα μεγέθη ενισχύθηκαν, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης του κόστους ενέργειας. Οι πωλήσεις αυξήθηκαν περαιτέρω και τα αποτελέσματα βελτιώθηκαν.
Όσον αφορά τα νέα προϊόντα, η εταιρεία επεκτείνει το portfolio της, μεταξύ άλλων, στο σαλάμι, με τοποθέτηση στην κατηγορία νέου προϊόντος -εκτός από τα σαλάμια αέρος-, το οποίο δεν είναι προϊόν ωρίμανσης. Επίσης, τοποθέτησε στο ράφι και νέα σειρά χωρίς συντηρητικά, αλλά με μεγάλη διάρκεια, ξεκινώντας με το παριζάκι. Υπενθυμίζεται ότι λάνσαρε παριζάκι το 1972, ενώ ήταν η πρώτη εταιρεία στην Ελλάδα που τοποθέτησε στην αγορά αλλαντικό σε τετράγωνο σχήμα για τοστ. Στόχος είναι να επεκταθεί η φόρμουλα χωρίς συντηρητικά και σε άλλες κατηγορίες.
Η ενίσχυση της ιδιωτικής ετικέτας και τα μερίδια
Όσον αφορά τη διάρθρωση της αγοράς αλλαντικών στα σούπερ μάρκετ, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ιδιωτική ετικέτα έχει μερίδιο γύρω στο 27%. Είναι δε αξιοσημείωτο ότι στον τζίρο της Νίκας η ιδιωτική ετικέτα έχει μερίδιο 35%, καθώς παράγει προϊόντα για όλες τις αλυσίδες, όπως βέβαια και οι εταιρείες του ανταγωνισμού. Ενισχύει επίσης τη θέση της στην αγορά της ho.re.ca.
Σημειώνεται ότι το 2024 παρατηρήθηκε αύξηση στα πιο φθηνά αλλαντικά, με συρρίκνωση των προϊόντων της μεσαίας κατηγορίας, αλλά και των προϊόντων ιδιωτικής ετικέτας. Σταθερό διατηρήθηκε το μερίδιο των πιο ακριβών προϊόντων του κλάδου. Ωστόσο, δεν διαφοροποιήθηκε η κατάταξη των κορυφαίων σημάτων των αλλαντοβιομηχανιών, με την Creta Farms (της Κρέτα Φαρμ Τροφίμων, που έχει περάσει στον όμιλο Bella Bulgaria) να διατηρεί την πρωτοκαθεδρία και να ακολουθούν Nikas και Ifantis (Υφαντής). Είναι ενδεικτικό ότι η Creta Farms με το Tostaki πήρε μερίδιο από τα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας, που είχαν μικρή πτώση στην κατηγορία γύρω στις 5 μονάδες.
Έτσι, επωφελήθηκαν και οι άλλοι παίκτες, με τη Νίκας να βελτιώνει ελαφρώς τη θέση της και να σχεδιάζει ενέργειες για να ενισχύσει αυτήν την τάση το 2025. Σημειώνεται ότι η Νίκας γράφει υψηλά μερίδια στο παριζάκι μαζί με τον Υφαντή, ενώ είναι ηγέτιδα στην κατηγορία κοτόπουλου, μια κατηγορία που αντιστοιχεί περίπου στο 7% της αγοράς. Στην εδραίωση της Νίκας στην κορυφαία θέση της συγκεκριμένης κατηγορίας έχει συνεισφέρει και η συνεργασία της με τη Νιτσιάκος, με προμήθεια υψηλής ποιότητας κρέατος, 100% φρέσκου κοτόπουλου Ιωαννίνων.