Με τη νέα σειρά ζυμαρικών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη η Eurimac, η βιομηχανία ζυμαρικών πίσω από το γνωστό brand ΜΑΚΒΕΛ, κάνει άνοιγμα στο 10% του πληθυσμού που αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον ρυθμό αύξησης του σακχάρου στο αίμα του, προσφέροντας επιπλέον μια υγιεινή πρόταση διατροφής στα Ελληνόπουλα, που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ευρώπη.
Σημειώνεται δε ότι παγκοσμίως τα παχύσαρκα παιδιά είναι πάνω από 390 εκατομμύρια, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις προοπτικές της αναδυόμενης κατηγορίας τροφίμων, στην οποία η Eurimac πρωτοπορεί, τουλάχιστον σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Έχοντας προχωρήσει σε κλινική μελέτη για τα προϊόντα της σειράς ζυμαρικών με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, απολαμβάνει τις θετικές συστάσεις επιστημόνων, όπως ο δρ Κωνσταντίνος Ξένος, κλινικός διαιτολόγος, διατροφολόγος, που έδωσε το «παρών» χθες σε σχετική παρουσίαση. Σχολίασε μεταξύ άλλων ότι η ΜΑΚΒΕΛ ερεύνησε στο κέντρο Oxford Brookes (που ειδικεύεται στη μέτρηση του γλυκαιμικού δείκτη σύμφωνα με το ISO 26642:2010) τη νέα σειρά ζυμαρικών χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, ενώ τόνισε ότι μέχρι σήμερα καμία εταιρεία που προβάλλει σχετικούς ισχυρισμούς για τα προϊόντα της δεν έχει να επιδείξει κλινική μελέτη και αντίστοιχα πιστοποιητικά.
Σύμφωνα με τα στελέχη της Eurimac, η νέα σειρά, που αναμένεται να εμπλουτιστεί με νέους κωδικούς -επιπλέον των 4 που διαθέτει σήμερα-, απευθύνεται επίσης σε όσους καταναλωτές προσέχουν τη διατροφή τους. Η εταιρεία δίνει έμφαση στην ανάπτυξη νέων προϊόντων, όπως ζυμαρικά ολικής άλεσης, ζυμαρικά με 5 δημητριακά και προϊόντα με γρήγορο βρασμό.
Επενδύσεις πάνω από 23 εκατ. ευρώ
Αναπτύσσει επίσης συνεχώς τη δυναμικότητά της, με επενδύσεις πάνω από 23 εκατ. ευρώ τα τελευταία 5-6 χρόνια. Έχει ολοκληρώσει επενδυτικό πλάνο 11 εκατ. ευρώ, που περιελάμβανε μία πλήρη γραμμή μακρών ζυμαρικών με συσκευαστικές κι εγκιβωτιστικές μηχανές, ρομποτικό παλετοποίησης, καθώς και νέες αποθήκες, όπως επίσης και αγορά όμορου οικοπέδου και νέα σιλό αποθήκευσης σκληρού σίτου δυναμικότητας 20.000 τόνων. Το 2025 ολοκληρώνει νέο επενδυτικό πλάνο 12 εκατ. ευρώ., που περιλαμβάνει την κατασκευή και τη λειτουργία νέας μονάδας παραγωγής θερμικής ενέργειας από βιομάζα, αναβάθμιση του μύλου, νέα γραμμή κοφτών ζυμαρικών με συσκευαστικές κι εγκιβωτιστικές μηχανές, αγορά νέου γειτονικού οικοπέδου και μηχανήματα βελτίωσης ελέγχου των ποιοτικών παραμέτρων των ζυμαρικών.
Οι οικονομικές επιδόσεις
Όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης το 2025, σύμφωνα με τον Οδυσσέα Παπαδόπουλο, διευθύνοντα σύμβουλο της Eurimac, η αγορά είναι κάτω από 2% και η ΜΑΚΒΕΛ είναι πάνω από 4,5% με όρους όγκου. Η εταιρεία είναι αντιμέτωπη με σημαντικά κόστη παραγωγής, με τις πρώτες ύλες να έχουν ειδικό βάρος, καθώς αποτελούν το 70% του κόστους. Σημαντικά κόστη προσθέτει η ενέργεια.
Σημειώνεται ότι ο όγκος των πωλήσεων της Eurimac το 2024 αυξήθηκε κατά 5%, ενώ ο τζίρος αναμένεται να παρουσιάσει μικρή πτώση, ως αποτέλεσμα της μείωσης του κόστους των πρώτων υλών, που αποτελούν την κύρια παράμετρο του συνολικού κόστους των ζυμαρικών. Τα κέρδη αναμένονται αυξημένα λόγω της αύξησης του όγκου, ενώ και ο δανεισμός είναι μηδενικός. Το 2023 ο κύκλος εργασιών της εταιρείας διαμορφώθηκε σε 73,95 εκατ. ευρώ, τα EBITDA σε 11,428 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 9,198 εκατ. ευρώ.
Σήμερα το 55% των πωλήσεών της Eurimac προέρχονται από εξαγωγές σε περισσότερες από 60 χώρες, ενώ πάνω από το 50% των ζυμαρικών που εξάγονται από την Ελλάδα παράγονται στις εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Κιλκίς.
Το ιστορικό
Σημειώνεται ότι η ιστορία της Eurimac ξεκινά το 1939, όταν ιδρύθηκε η ΜΑΚΒΕΛ από τους αδελφούς Κωνσταντινίδη. Με τη σημερινή της μορφή, ως σύγχρονη βιομηχανία ζυμαρικών, με έδρα στο Κιλκίς, υφίσταται από το 1996, όταν δημιουργήθηκε το joint venture (50/50) μεταξύ της οικογένειας Κωνσταντινίδη και της EURICOM S.p.a, ενός ομίλου εταιρειών με έδρα την Ιταλία και εξειδίκευση στον τομέα των ζυμαρικών, των αλεύρων και του ρυζιού. Σημαντικά ορόσημα στην πορεία της περιλαμβάνουν τη συμμετοχή της σε διεθνείς εκθέσεις ήδη από τη δεκαετία του 1970 και τη σύμπραξή της το 1996 με τον ιταλικό όμιλο. Σημειώνεται ότι από το 2006 προχώρησε στην καθετοποίηση της παραγωγής της με την απόκτηση του δικού της μύλου.
H εστίαση στη βιωσιμότητα
Από το 2013 η Eurimac έχει επενδύσει στην πράσινη τεχνολογία, κατασκευάζοντας μια μονάδα βιομάζας, που καλύπτει πλήρως τις θερμικές ενεργειακές ανάγκες της. Η στρατηγική αυτή ενσωματώνει τη βιωσιμότητα και την καινοτομία ως βασικούς πυλώνες που πλαισιώνουν τον στόχο της εταιρείας για εξωστρέφεια και εξαγωγές. Από τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και την παραγωγή θερμικής ενέργειας από βιομάζα μέχρι τη χρήση ανακυκλώσιμων υλικών συσκευασίας και την εφαρμογή του zero waste to landfill philosophy, η Eurimac πρωτοπορεί στον τομέα της περιβαλλοντικής ευθύνης. Επίσης, έχει πιστοποιηθεί ως η πρώτη εταιρεία τροφίμων στην Ελλάδα που έφτασε στο επίπεδο platinum για τις διαδικασίες μηδενικών αποβλήτων, με 99,98% των υλικών της να μην επιβαρύνουν το περιβάλλον.