Την υλοποίηση επένδυσης ύψους 4,9 εκατ. ευρώ, αποφάσισε η γενική συνέλευση των μελών του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνεταιρισμού Τυρνάβου, με τον ΑΟΣ, αφού πέτυχε αύξηση πωλήσεων το 2024, σε μία χρονιά που χαρακτηρίστηκε από υψηλές θερμοκρασίες και ακαρπία, να προετοιμάζεται για να αντιμετωπίσει νέες δοκιμασίες, λόγω του παγετού, που στις 19- 20 Μαρτίου, έπληξε περιοχές του νομού Λάρισας. Στα αναπτυξιακά σχέδια του ΑΟΣ Τυρνάβου, που έχει συνδέσει ιστορικά την παρουσία του με το πλέον αναγνωρίσιμο προϊόν της περιοχής, το τσίπουρο, αναφέρθηκε ο πρόεδρός του, Χρήστος Τσιτσιρίγγος.
«Το 2023, τα κλήματα πλήγηκαν από περονόσπορο. Το 2024 είχαμε υψηλές θερμοκρασίες, ξηρασία και ακαρπία στον αμπελώνα. Φέτος, μας έπληξε ο παγετός. Επισκέφθηκε την περιοχή μας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Κέλλας μαζί με τον γενικό γραμματέα τον κ. Στρατάκο και εκπροσώπους του ΕΛΓΑ. Το βέβαιο είναι ότι θα έχουμε έλλειψη σταφυλιών, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να κάνουμε σχετικά ασφαλείς προβλέψεις για την έκταση του προβλήματος» είπε ο κ. Τσιτσιρίγγος, πρόεδρος για δεύτερη θητεία στον ΑΟΣ Τυρνάβου.
Ωστόσο, η προσπάθεια για ανάπτυξη, με βελτίωση των υποδομών του Συνεταιρισμού, δεν σταματάει, καθώς, όπως πρόσθεσε, ο ΑΟΣ είναι έτοιμος να καταθέσει αίτηση ένταξης σε πρόγραμμα του ΥΠΑΑ&Τ, μόλις αυτό προκηρυχθεί. Η επέκταση θα αφορά την κατασκευή νέου αποσταγματοποιείου/τσιπουράδικου, στο κεντρικό συγκρότημα του Συνεταιρισμού, δεξαμενές αλλά και την ανέγερση σύγχρονων αποθηκών.
Ο «θησαυρός» Μοσχάτο Τυρνάβου
Ο ΑΟΣ Τυρνάβου, έχει μία ιστορία κοντά 65 χρόνων και στηρίζεται στο πλούσιο δυναμικό της περιοχής σε σταφυλική παραγωγή. Ιδρύθηκε το 1961 και σήμερα έχει 500 μέλη, αγρότες του Τυρνάβου και των όμορων περιοχών, που καλλιεργούν περί τις 9.000 στρέμματα με οινοποιήσιμες ποικιλίες αμπέλου, με επικρατέστερη την ερυθρή «Μοσχάτο Αμβούργου», που ονομάζεται και «Μοσχάτο Τυρνάβου». Σημειώνεται ότι με υπουργική απόφαση, είχε καθιερωθεί ο όρος «Μοσχάτο Μαύρο Τυρνάβου», ως συνώνυμος του όρου «Μοσχάτο Αμβούργου», μόνο για τους αμπελώνες που καλλιεργούνται στα όρια του Δήμου Τυρνάβου, με τη συγκεκριμένη ποικιλία να δίνει κρασιά ‘ΠΓΕ Τύρναβος’.
Δεύτερη σε στρεμματικές καλλιέργειες ποικιλία, είναι ο Ροδίτης ενώ επίσης καλλιεργούνται το Μπαντίκι, η Μαλαγουζιά, το Ασύρτικο, η Λημνιώνα, το Ξινόμαυρο, όπως και αρκετές από τις πλέον δημοφιλείς διεθνείς. Ο Συνεταιρισμός, κάθε έτος, επεξεργάζεται περί τις 10.000-11.000 τόνους πρώτης ύλης.
Αύξηση πωλήσεων και κέρδη
Ο ΑΟΣ Τυρνάβου, που σε χρόνο ρεκόρ, εξόφλησε τους παραγωγούς μέλη του, πίστωσε τον Νοέμβριο του 2024, περί τα 4 εκατ. ευρώ στους λογαριασμούς τους, έχοντας αυξήσει κατά 8,5% τον κύκλο εργασιών του, στα 11,557 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 466.573 ευρώ. Βάσει στοιχείων της προηγούμενης χρήσης, τα δάνεια του Συνεταιρισμού δεν ξεπερνούν τα 1,7 εκατ. ευρώ που ουσιαστικά αφορούν βραχυπρόθεσμη χρηματοδότηση με κεφάλαια κίνησης. Εάν αφαιρεθούν τα ταμειακά διαθέσιμα (κοντά στα 1,2 εκατ.), ο καθαρός δανεισμός του ΑΟΣ δεν ξεπερνάει τις 500.000 ευρώ.
Οι εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού βρίσκονται σε έκταση 55.000 τ.μ., στο 1ο χλμ Τυρνάβου- Λάρισας. Στο συγκρότημα του οινοποιείου περιλαμβάνονται ανοξείδωτες δεξαμενές, εμφιαλωτήριο και συσκευαστήριο, αποθήκες υλικών και προϊόντων. Με το νέο επενδυτικό, το «τσιπουράδικο»- αποσταγματοποιείο που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 χλμ., θα μεταφερθεί στο κεντρικό συγκρότημα του ΑΟΣ.
«Το τσίπουρο, που είναι το κορυφαίο προϊόν της περιοχής μας, αποτελεί και βραβευμένο προϊόν του Συνεταιρισμού μας, μεγάλης αναγνώρισης, ενώ στην προτίμηση των καταναλωτών, ακολουθεί το κρασί Μοσχάτο Τυρνάβου. Ξεχωριστό προϊόν είναι και το ‘Ούζο Τυρνάβου’, το μοναδικό αμπελο-οινικό ούζο που παράγεται στη χώρα μας», τόνισε ο κ. Τσιτσιρίγγος.
Προϊόντα, πωλήσεις λιανικής και HORECA
Από τις πωλήσεις του ΑΟΣ Τυρνάβου, το 30% αφορά στα αποστάγματα και το 70% στα κρασιά, με το τσίπουρο κυρίως να καταναλώνεται στην εσωτερική αγορά. Να σημειωθεί ότι ο Συνεταιρισμός παράγει λευκά, ροζέ και ερυθρά κρασιά, ΠΓΕ, μονοποικιλιακά και μπλεντ, με τα οποία απευθύνεται τόσο στην αγορά λιανικής μέσα από προτεινόμενες ετικέτες, όσο και στην αγορά HORECA.
«Μέχρι του παρόντος, οι εξαγωγές είναι μόνο στο 5% των πωλήσεων και αυτές πραγματοποιούνται σε Αυστραλία, Κύπρο, Πολωνία. Εξάγουμε κρασί και τώρα, μέσω προγραμμάτων προώθησης των εξαγωγών, επιχειρούμε να τοποθετήσουμε τα προϊόντα μας και σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη. Έχουμε υποχρέωση, σαν Συνεταιρισμός, να απορροφούμε κάθε χρόνο την παραγωγή των μελών μας αλλά και να την αξιοποιούμε κατά τον καλύτερο τρόπο, αυξάνοντας και τις εξαγωγές. Άλλωστε απορροφούμε πρώτη ύλη και από άλλους συνεταιρισμούς, όπως τον ΑΣΕΠΟΠ Τυρνάβου, τον Α.Σ. Αργυροπουλίου. Ο ΑΟΣ Τυρνάβου, αναπτύσσεται υποστηρίζοντας τη διατήρηση μιας παράδοσης, στην αμπελουργία και οινοποίηση, που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ταυτότητας της περιοχής μας», κατέληξε ο κ. Τσιτσιρίγγος.