THEPOWERGAME
Με ρευστότητα από το SPV, ώστε να χορηγεί δάνεια στις επιχειρήσεις-πελάτες της, η Viva σκοπεύει το 2021 να λειτουργήσει στις 23 χώρες της Ευρώπης, όπου έχει παρουσία ως μια Utility Bank – Comission based. Άλλωστε, σήμερα, είναι ο μόνος χρηματοπιστωτικός πάροχος στην ΕΕ με αποκλειστική δραστηριότητα τον χώρο πληρωμών.
Ξεδιπλώνοντας τους στόχους για την επόμενη μέρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Viva που είναι και βασικός μέτοχος, κ. Χάρης Καρώνης, κατέστησε σαφές ότι η φιλοσοφία της Viva Wallet δεν είναι να καλύπτει όλες τις υπηρεσίες σαν μία «super market bank», αλλά θα εστιάζει στις πληρωμές και μόνο, δίνοντας παράλληλα δάνεια στις επιχειρήσεις- εμπόρους πελάτες της, μέσω ενός οχήματος, που θα χρηματοδοτούν επενδυτές.
Υπενθυμίζεται ότι η Viva έλαβε και τραπεζική άδεια, αποκτώντας το 100% της Praxia τον Αύγουστο του 2020, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ενδιαφέρεται να ασχοληθεί την παραδοσιακή μορφή τραπεζικής. Δεν την ενδιαφέρουν ούτε οι καταθέσεις, ούτε τα πράσινα δάνεια, ούτε γενικώς τα δάνεια, υπό τη μορφή και την έννοια που ενδιαφέρουν σήμερα τις συστημικές τράπεζες.
Η ενασχόλησή της με τον δανεισμό θα περιορίζεται στο Merchant. Θα χορηγεί δάνειο σαν κεφάλαιο κίνησης πάνω στις πληρωμές τους εμπόρου πελάτη της, χρηματοδοτώντας τον με δικά της κεφάλαια.
Για την παροχή των δανείων δεν απαιτούνται καταθέσεις, γι’ αυτό και η Viva δεν θα μπει καν στον ανταγωνισμό των καταθετικών προϊόντων- και αυτή είναι μία από τη διαφορά της φιλοσοφίας και της λειτουργίας της από τις άλλες τράπεζες. Τα κεφάλαια για τα δάνεια, σήμερα, τα δίνει η ίδια η Viva, χρηματοδοτώντας τις επιχειρήσεις πελάτες της, με δικά της κεφάλαια, μέχρι να ενεργοποιηθεί ένα ειδικό όχημα (SPV).
Ήδη, μετά από πρόσφατη αύξηση κεφαλαίου, διαθέτει πάνω από 87 εκατ. ευρώ, ποσό που καλύπτει και τις επενδύσεις στις οποίες πρόκειται να προχωρήσει σε όλη την Ευρώπη.
Η διαφορά με τις άλλες τράπεζες είναι ότι τα δάνεια αυτά δεν θα εμφανίζονται στον ισολογισμό της Viva. Τα δάνεια αυτά, θα δίνονται μέσω ενός Οχήματος (SPV) το οποίο θα χρηματοδοτούν επενδυτές, οι οποίοι θα αναλαμβάνουν όλο το ρίσκο, αλλά και όλο το όφελος. Στο όχημα αυτό, η Viva δεν θα έχει κανένα ποσοστό. Η ίδια θα λειτουργεί ως κανάλι διοχέτευσης των κεφαλαίων από τους επενδυτές και θα εισπράττει γι’ αυτό προμήθεια. Εξ ου και ο ρόλος της ως Utility Bank – Comission based.
Επομένως, το δάνειο θα το δίνει το SPV και οι επιχειρήσεις θα το αποπληρώνουν ανά συναλλαγή. Η Viva για την ακρίβεια, συνάπτει τα δάνεια με τους πελάτες της, τα πακετάρει, τα τιτλοποιεί και τα δίνει πίσω στο Όχημα.
Στις 23 χώρες που δραστηριοποιείται σήμερα πανευρωπαϊκά, η Viva Wallet – που ξεκίνησε το 2000 σαν – θα διαθέτει φυσική παρουσία, με τη μορφή γραφείων και όχι σαν τραπεζικό κατάστημα με γκισέ.
Προς το τέλος του έτους, η πελατεία της θα αριθμεί τις 100.000 εμπορικές επιχειρήσεις.