Η οικογένεια δισεκατομμυριούχων της Ιταλίας Ανιέλι, αύξησε το μερίδιό της στη Royal Philips NV για να εδραιώσει περαιτέρω τη θέση της ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του κατασκευαστή ιατρικού εξοπλισμού.
Η Exor NV, το επενδυτικό όχημα της οικογένειας, αύξησε τη συμμετοχή της στη Philips σε 18,7%, σύμφωνα με αμερικανική κανονιστική κατάθεση, από 17,5% τον Ιούνιο. Το ποσοστό αξίζει περίπου 4,25 δισ. ευρώ (4,63 δισ. δολάρια) σύμφωνα με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς.
Υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο John Elkann, η Exor έχει επιδιώξει να επεκτείνει την παρουσία της στους τομείς της υγειονομικής περίθαλψης και της τεχνολογίας. Απέκτησε μερίδιο 15% στη Philips το 2023, δεσμευόμενη να είναι μακροπρόθεσμος επενδυτής μειοψηφίας στον κατασκευαστή αναπνευστήρων και καρδιογράφων. Η συμφωνία έδωσε στην Exor την ευελιξία να αυξήσει το ποσοστό συμμετοχής της στη Philips έως και 20%.
Πρόκειται για την Τρίτη ανακοίνωση αύξησης τη συμμετοχής της Exor από τον Αύγουστο του 2023.
Τον περασμένο μήνα, η οικογένεια Ανιέλι πούλησε μερίδιο ύψους 3 δισεκατομμυρίων ευρώ στην αυτοκινητοβιομηχανία πολυτελών αυτοκινήτων Ferrari NV. Είπε ότι τα έσοδα θα χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση μιας «σημαντικής νέας εξαγοράς» και για την έναρξη προγράμματος επαναγοράς μετοχών ύψους 1 δισ. ευρώ.
Η Philips προσπαθεί να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών μετά τον διακανονισμό των αξιώσεων των ΗΠΑ που συνδέονται με ελαττωματικές συσκευές άπνοιας στον ύπνο, οι οποίες επιβάρυναν τη μετοχή από τον Ιούνιο του 2021. Η κατασκευάστρια εταιρεία ιατρικών συσκευών προχώρησε πέρυσι σε διακανονισμό χαμηλότερο του αναμενόμενου σχετικά με τις εν λόγω αξιώσεις.
Η εταιρεία προβλέπει μείωση της ζήτησης στην Κίνα φέτος, η οποία αντιπροσωπεύει περίπου το 10% των συνολικών εσόδων της. Η Philips παλεύει με τη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης και τα μέτρα κατά της διαφθοράς που εφαρμόζονται σε ολόκληρο τον τομέα της υγείας της χώρας, επηρεάζοντας τις παραγγελίες από τα νοσοκομεία.