Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν δυσκολίες και εμπόδια όταν προσπαθούν να εισέλθουν σε μια νέα αγορά, είτε αυτή είναι ευρωπαϊκή, είτε όχι, διαπιστώθηκε στο εργαστήριο του ΣΕΒ με θέμα «Εμπόδια Εισόδου σε Νέες Αγορές: η περίπτωση του κλάδου των Τροφίμων». Ο πρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου, Σπύρος Θεοδωρόπουλος, μοιράστηκε την εμπειρία του από τις αγορές εκτός Ελλάδος και προσέφερε συστάσεις και συμβουλές στις επιχειρήσεις τροφίμων που επιθυμούν να διεισδύσουν σε νέες αγορές
Σύμφωνα με τον Σπύρο Θεοδωρόπουλο, οι αγορές εκτός Ελλάδας πρέπει να αντιμετωπίζονται με την ίδια λογική όπως η εσωτερική αγορά, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «οι εξαγωγές είναι καλύτερες, όσο δεν τις νιώθουμε ως εξαγωγές, αλλά ως πωλήσεις, όπως στο εσωτερικό».
Στο πλαίσιο του εργαστηρίου, ο Αριστοτέλης Παντελιάδης, CEO της ΜΕΤΡΟ ΑΕΒΕ και μέλος του ΔΣ του ΣΕΒ και ο Δημήτρης Καραβασίλης, Founder & CEO της DK Consultants Group, σχολίασαν τις διεθνείς εξελίξεις, επισημαίνοντας ότι το διαρκώς μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον και οι παράμετροι στη διεθνή σκηνή που δημιουργούν εντάσεις και διαταράσσουν τις εξαγωγές και την εφοδιαστική αλυσίδα, δεν θα εκλείψουν. Ωστόσο, όπως παρατήρησε ο κ. Παντελιάδης πάντοτε θα υπάρχουν ευκαιρίες, ειδικά για προϊόντα όπως τα τρόφιμα.
Στο εργαστήριο αναδείχθηκαν οι κρίσιμοι παράγοντες για επιτυχημένη διείσδυση σε νέες αγορές. Κορυφαίοι εξ αυτών, η αυθεντικότητα των προϊόντων, η διαφοροποίηση από τα προϊόντα που ήδη βρίσκονται στις αγορές, το brand name της χώρας (που πρέπει να διαφυλαχθεί) και η επιλογή τρόπου διείσδυσης σε μια νέα αγορά. Οι ομιλητές συμφώνησαν ότι το σύνολο των επιχειρήσεων αντιμετωπίζουν δυσκολίες και εμπόδια όταν προσπαθούν να εισέλθουν σε μια νέα αγορά, είτε αυτή είναι ευρωπαϊκή, είτε όχι.
Το εργαστήριο εντάσσεται στον κύκλο σεμιναρίων «Πώς να γίνετε ExportExperts», που πραγματοποιούνται με την υποστήριξη των Περιφερειακών Βιομηχανικών Συνδέσμων-μελών του ΣΕΒ. Είναι κομμάτι της ευρύτερης πρωτοβουλίας ExportReady του ΣΕΒ για την ενίσχυση των εξαγωγών των ελληνικών επιχειρήσεων και στοχεύουν στην ανάπτυξη των -απαιτούμενων για την εξαγωγική διαδικασία- δεξιοτήτων των εξαγωγικών στελεχών. Την εκδήλωση παρακολούθησαν περίπου 100 εξαγωγικές επιχειρήσεις από τον κλάδο των τροφίμων.
Στο εργαστήριο συμμετείχαν, επίσης, ο Νικόλαος Βουδούρης, διευθύνων σύμβουλος της Elbisco, ο Δημήτρης Δαμπασίνας, γενικός διευθυντής της Ελληνικά Εκλεκτά Έλαια, ο Χρήστος Παπαζηλάκης, γενικός διευθυντής της Εβροφάρμα Α.Β.Ε.Ε. και η Νάντια Σαΐτη, διευθύνουσα σύμβουλος της Κρόνος Α.Ε.