THEPOWERGAME
O ΣΕΒ και η SAS δημιουργούν την AI Minds, την Ακαδημία για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Επιστήμη των Δεδομένων, με στόχο καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις και πρακτικές ασκήσεις, αλλά και τη διασύνδεση των φοιτητών με τις επιχειρήσεις.
Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση:
Ο ΣΕΒ, στο πλαίσιο των δράσεών του για τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, και η εταιρεία SAS, ξεκινούν μια κοινή πρωτοβουλία ανάπτυξης δεξιοτήτων στην Επιστήμη των Δεδομένων και την Τεχνητή Νοημοσύνη.
Οι προκλήσεις της εποχής επιβάλουν νέους τρόπους συνεργασίας μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιχειρήσεων, με περισσότερη διάδραση και ανταλλαγή πληροφορίας, απόψεων, και εμπειριών. Η AI Minds, η Ακαδημία για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Επιστήμη των Δεδομένων, μέσα στα επόμενα τουλάχιστον τρία έτη, θα διαθέτει στα ελληνικά πανεπιστήμια δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό, ευφυείς εφαρμογές και ανοικτά δεδομένα για να ενθαρρύνει τον πειραματισμό των φοιτητών, ερευνητών και καθηγητών στις αναδυόμενες τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης και την έμπρακτη διασύνδεση των φοιτητών με επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΒ και συνεργάτες της SAS για πρακτική άσκηση και επαγγελματικές προοπτικές.
Ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή μέλη ΔΕΠ από κορυφαία τμήματα ελληνικών πανεπιστημίων όπως (με αλφαβητική σειρά) το τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας το τμήμα Πληροφορικής και το τμήμα Στατιστικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πατρών, το τμήμα Πληροφορικής και το τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Πειραιά, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο, και άλλα.
Η Ακαδημία AI Minds παρέχει στα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια δωρεάν χρήση του λογισμικού αιχμής της SAS, εκτενές ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό (π.χ. ανοικτά δεδομένα, μελέτες περιπτώσεων, εκφωνήσεις ασκήσεων, βιβλία, σημειώσεις θεωρίας, παρουσιάσεις μαθημάτων, ψηφιακά μαθήματα, κτλ), δωρεάν συμμετοχή στα διεθνή προγράμματα πιστοποιήσεων της SAS καθώς και τεχνικές συμβουλές από τους διεθνείς εμπειρογνώμονες της SAS για την ένταξη των τεχνολογιών στα προγράμματα σπουδών. Ξεκινάει προσφέροντας υποστήριξη, εργαλεία και δεδομένα σε μαθήματα όπως Μηχανική Μάθηση (Machine Learning και Deep Learning), Ανάλυση Κειμένου (Text Analytics), Χρονολογικές Σειρές και Προβλέψεις (Time Series Forecasting), Παραδοσιακή Στατιστική Ανάλυση, Επιχειρηματική Ευφυΐα (Business Intelligence), Oπτικοποίηση Δεδομένων (Visualization), Διαχείριση Δεδομένων κλπ. Τα μαθήματα θα εμπλουτίζονται συνεχώς ανάλογα με τις ανάγκες των συνεργαζόμενων πανεπιστημίων.
Ο Ευθύμιος Βιδάλης, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ σχολίασε: «Η απόκτηση σύγχρονων ψηφιακών δεξιοτήτων αποτελεί ουσιαστική προϋπόθεση για την προσαρμογή στις αλλαγές και προκλήσεις της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Ο ΣΕΒ προωθεί πρωτοβουλίες που ενισχύουν τις γέφυρες συνεργασίας του κόσμου της γνώσης και των πανεπιστημίων με τις επιχειρήσεις, με στόχο την επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού της παραγωγής και της οικονομίας συνολικά. Με τη συνεργασία του ΣΕΒ με την SAS οι φοιτητές αποκτούν σημαντικές ευκαιρίες πρόσβασης και πειραματισμού σε τεχνολογίες αιχμής με σύγχρονο εκπαιδευτικό υλικό, αλλά και δυνατότητα γνωριμίας με τις σημαντικότερες επιχειρήσεις της χώρας».
Ο Γιάννης Παπατσίρος, Regional Lead της SAS για Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία δήλωσε: «Η SAS είναι περήφανη για τη δημιουργία της Ακαδημίας για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Επιστήμη των Δεδομένων, ΑΙ Minds, που έρχεται να επιστεγάσει την ισχυρή δέσμευση της εταιρείας να προσφέρει στη κοινωνία μέσω της γνώσης και της εκπαίδευσης. Η στρατηγική μας συνεργασία με τον ΣΕΒ, για την επιτάχυνση του μετασχηματισμού της Ελλάδας σε μια παραγωγική, εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία είναι κομβικής σημασίας. Η Ακαδημία αποτελεί μία επένδυση για το επιχειρηματικό μέλλον της Ελλάδας, καθώς μέσα στην επόμενη τριετία οι φοιτητές που θα παρακολουθήσουν την ύλη της Ακαδημίας θα έχουν στελεχώσει τη ραχοκοκαλιά του επιχειρηματικού κλάδου και αυτό θα δώσει προστιθέμενη αξία στη χώρα, στις επιχειρήσεις και τέλος στους ίδιους».