THEPOWERGAME
![Ευάγγελος Μυτιληναίος © Metlen](https://www.powergame.gr/wp-content/uploads/2024/05/Protergia_4-910x521.jpg)
Η επιλογή του Λονδίνου έναντι της Νέας Υόρκης για την κύρια εισαγωγή της Metlen Energy and Metals στο χρηματιστήριο αποτελεί στρατηγική απόφαση, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Σε συνέντευξή του στους Financial Times, ο Έλληνας επιχειρηματίας εξήγησε ότι οι εταιρείες που εισάγονται στη Wall Street διατρέχουν τον κίνδυνο να «χαθούν» μέσα στο πλήθος.
«Χιλιάδες εταιρείες από όλο τον κόσμο σπεύδουν να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Υπάρχει ο κίνδυνος να εξαφανιστείς μέσα στο πλήθος», τόνισε. «Δεν μου άρεσε ποτέ να βρίσκομαι στο τέλος της ουράς και αυτή τη στιγμή υπάρχει μια τεράστια ουρά για τη Νέα Υόρκη. Οι αποτιμήσεις των εταιρειών είναι στα ύψη».
Μυτιληναίος: Στόχος ο FTSE 100 και η παγκόσμια προβολή
Η Metlen σχεδιάζει να εισαχθεί στο Λονδίνο μέσα στους επόμενους 18 μήνες, ενώ θα διατηρήσει και τη δευτερεύουσα εισαγωγή της στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο οποίο ανήκει από το 1995. Με κεφαλαιοποίηση 5 δισ. ευρώ, η εταιρεία πληροί τις προϋποθέσεις για ένταξη στον δείκτη FTSE 100, κάτι που αποτελεί βασικό στόχο του Μυτιληναίου.
«Προτιμώ να βρισκόμαστε στις οθόνες όλων των traders παγκοσμίως», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Η απόφαση της Metlen δίνει ώθηση στο βρετανικό χρηματιστήριο, το οποίο πέρασε ένα από τα πιο ήσυχα χρόνια του όσον αφορά τις αρχικές δημόσιες προσφορές (IPO) το 2024. Το Λονδίνο προσπαθεί να ανακάμψει μετά το Brexit και μια περίοδο πολιτικής αβεβαιότητας, με τον Μυτιληναίο να εκτιμά πως η στιγμή είναι κατάλληλη για να συμμετάσχει κανείς στην αναγέννηση της αγοράς.
Επενδύσεις και στρατηγικές αποφάσεις στην Ευρώπη
Τον Ιανουάριο, η Metlen ανακοίνωσε επενδύσεις ύψους 296 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της παραγωγής αλουμίνας και βωξίτη στην Ελλάδα, καθώς και την είσοδό της στην παραγωγή γαλλίου, ενός στρατηγικού μετάλλου για τη βιομηχανία ηλεκτρονικών.
Ο Μυτιληναίος εξέφρασε την άποψη ότι ήταν «λάθος» της Ευρώπης να εξαρτηθεί τόσο από την Κίνα για το γάλλιο, συγκρίνοντας την κατάσταση με την ενεργειακή εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό φυσικό αέριο.
Παράλληλα, ως πρόεδρος της ευρωπαϊκής ένωσης βιομηχανιών μετάλλων Eurometaux, υπογράμμισε τη σημασία του φθηνού φυσικού αερίου για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας.
Όταν ρωτήθηκε αν η Ευρώπη θα πρέπει να επιστρέψει στο ρωσικό αέριο, απέφυγε να πάρει ξεκάθαρη θέση, επισημαίνοντας: «Τι να σας απαντήσω ως πρόεδρος της ευρωπαϊκής ένωσης; Ότι δεν θέλουμε φθηνό αέριο; Από την άλλη, ποιο είναι το πολιτικό κόστος του φθηνού αερίου; Αυτή είναι μια απόφαση που ανήκει στους πολιτικούς. Ο ρόλος της επιχειρηματικής κοινότητας είναι να εξηγεί τα προβλήματα».
Η Metlen απασχολεί πάνω από 6.500 εργαζομένους σε 40 χώρες, ενώ δραστηριοποιείται πέρα από τα μέταλλα και στην παραγωγή ενέργειας, την εγκατάσταση ενεργειακών υποδομών και την εμπορία φυσικού αερίου. Με την είσοδό της στο Λονδίνο, στοχεύει σε μεγαλύτερη διεθνή προβολή και ενίσχυση της ανάπτυξής της σε παγκόσμιο επίπεδο.
Διαβάστε επίσης
Οι ποδοσφαιρικοί σύλλογοι κερδίζουν περισσότερα χρήματα από ποτέ. Οι παίκτες όχι και τόσα
Ladyburn: Όταν η σπάνια τέχνη συναντά ένα συλλεκτικό ουίσκι
ΥΠΕΝ: Τρέχει σχήμα επιδότησης 300 εκατ. για πράσινα αεροπορικά καύσιμα