THEPOWERGAME
Με ρυθμό 19% έτρεξαν πέρυσι οι δουλειές των εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών (consulting) στην Ελλάδα. Παράλληλα, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους αυξήθηκαν κατά 24%, ξεπερνώντας τα 70 εκατ. ευρώ, από περίπου 56 εκατ. ευρώ, που ήταν την προηγούμενη χρονιά.
Ειδικότερα, τα έσοδα του κλάδου πλησιάζουν πλέον το ορόσημο του 960 εκατ. ευρώ, καθώς ανήλθαν σε 929 εκατ. ευρώ στην τελευταία διαθέσιμη οικονομική χρήση. Εξ αυτών, πάνω από το 70% είναι έσοδα των λεγομένων «Big 5» εταιρειών του κλάδου. Πρόκειται για τις εταιρείες EY, Accenture, PwC, Deloitte και KPMG. Μέσα στην τελευταία πενταετία οι εταιρείες συμβούλων/ελεγκτών έχουν σχεδόν τριπλασιάσει τα έσοδά τους. Ως αποτέλεσμα, οι αναλυτές θεωρούν πως δύσκολα μπορούν να συντηρήσουν αυτά τα μεγέθη -και πιθανώς το σημερινό προσωπικό- όταν ολοκληρωθεί το Ταμείο Ανάκαμψης και τελειώσουν τα μεγάλα συμβόλαια που έχουν υπογράψει.
Στην τελευταία οικονομική τους χρήση οι εταιρείες είχαν έσοδα 715 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 594 εκατ. ευρώ προέρχονταν από συμβουλευτικές δραστηριότητες και τα υπόλοιπα 250 εκατ. ευρώ προέρχονταν από την παροχή ελεγκτικο-λογιστικών υπηρεσιών. Τα υπόλοιπα 214 εκατ. ευρώ έως τα 929 εκατ. ευρώ μοιράζονται οι υπόλοιποι του κλάδου, εγχώριες και ξένες επιχειρήσεις, όπως είναι η Grant Thorton, η McKinsey, η Planet, η Διαδικασία (DBC), η Forvis Mazars κ.λπ.
Η μεγάλη άνθηση του κλάδου αποδίδεται αφενός μεν στα έργα του δημοσίου τομέα, αφετέρου δε στα έργα του ιδιωτικού τομέα, τα οποία ωστόσο έχουν και αυτά μεγάλη συνάφεια με τα έργα και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του δημοσίου τομέα. Επίσης, η μεγάλη άνθηση στον συμβουλευτικό τομέα της χώρας αποδίδεται και στην ανοδική πορεία της ελληνικής οικονομίας, η οποία συμπαρασύρει πολλές συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Οι συμφωνίες αυτές απαιτούν ειδικούς συμβούλους αποτίμησης των περιουσιακών στοιχείων που αλλάζουν χέρια, και καθώς ο αριθμός των deals στην Ελλάδα τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια αυξάνει, μαζί τους αυξάνουν και τα έσοδα των εταιρειών παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών. Τέλος, ένα μικρό μεν, αλλά αυξανόμενο μέρος των εσόδων, ειδικά των «Big 5», προέρχεται από το εξωτερικό.
Για παράδειγμα, η PwC Business Solutions αναφέρει ότι το 8% του τζίρου της προέρχεται από το εξωτερικό, ενώ η Deloitte Business Solutions αναφέρει ότι το 40% του τζίρου της, δηλαδή πάνω από 50 εκατ. ευρώ, προέρχεται από το εξωτερικό. Επίσης, η Planet αναφέρει ότι σχεδόν το 40% του τζίρου προέρχεται από την Ε.Ε. και άλλες τρίτες χώρες.
Έως και τετραπλάσια μερίσματα
Οι «χρυσές» δουλειές των εταιρειών consulting στη χώρα μας φαίνονται από τα μερίσματα που διανέμουν στους μετόχους τους. Η ΕΥ Business Consulting θα διανείμει για τη χρήση που έληξε στις 30.06.2024 το ποσό 21,75 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό είναι αυξημένο κατά 32% σε σχέση με πέρυσι. Επίσης, η Accenture διένειμε πέρυσι μέρισμα 16,2 εκατ. ευρώ για τη χρήση που έληξε 31.08.2023, σχεδόν τετραπλάσιο από εκείνο που είχε διανείμει έναν χρόνο πριν.
Συνολικά, οι επιχειρήσεις του κλάδου, συμβουλευτικές και ελεγκτικο-λογιστικές, στην τελευταία χρήση τους έχουν ανακοινώσει -όσες το έχουν πράξει- ότι διένειμαν ή ότι θα διανείμουν μερίσματα ύψους άνω των 60 εκατ. ευρώ. Την αντίστοιχη προηγούμενη περίοδο οι ίδιες εταιρείες είχαν ανακοινώσει ότι διένειμαν άνω των 40 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, για την τελευταία οικονομική χρήση τα προς διάθεση μερίσματα ανέρχονται σε 61,3 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένα κατά 20 εκατ. ευρώ από την προηγούμενη χρήση.
Η λαμπρή αυτή πορεία των κερδών και των μερισμάτων φυσικά αποδίδεται κατά κύριο λόγο στο Ταμείο Ανάκαμψης & Ανθεκτικότητας. Οι εταιρείες συμμετέχουν σε μια σειρά πολλών και μεγάλων έργων, που τους αποφέρουν τεράστια έσοδα και κέρδη. Μάλιστα, οι εταιρείες αυτές έχουν προχωρήσει στη σύσταση νέων θυγατρικών εταιρειών, που ξεφεύγουν από το πλαίσιο των συμβουλευτικών υπηρεσιών και προχωρούν ένα βήμα περαιτέρω, που είναι η υλοποίηση των έργων. Αυτό έχει πράξει η Deloitte με την Deloitte Alexander Comptetence Center (DACC), η οποία υλοποιεί έργα τόσο για την εγχώρια, όσο και τη διεθνή αγορά. Επίσης, η Accenture δημιούργησε νέα εταιρεία παροχής υπηρεσιών πληροφορικής και παροχής outsourcing υπηρεσιών σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και οργανισμούς.
Διαβάστε επίσης
Τι βαθμό παίρνει η Ελλάδα στο 5G
Ενισχύσεις 7,7 δισ. για 437.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις
Data centers: Ποιες περιοχές βγαίνουν μπροστά στην κούρσα για επενδύσεις