THEPOWERGAME
Στα δικαιώματα των γυναικών που σε αυτή τη συγκυρία αμφισβητούνται ή και χάνονται εστίασε σχετικό πάνελ με θέμα τη συμπερίληψη και τη διαφορετικότητα στον χρηματοπιστωτικό τομέα, στο πλαίσιο διεθνούς συνεδρίου για τη διαφορετικότητα που διοργάνωσαν η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ).
Στο Διεθνές Συνέδριο «Corporate Governance, Sustainability & Diversity: Moving Forward» που έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σήμερα Παρασκευή η θέση και ο ρόλος της γυναίκας στον κλάδο συζητήθηκε στο πάνελ με θεματική «Financial Services, Gender and Inclusion».
Μια εξαιρετικά αρνητική πραγματικότητα με στερεότυπα που δεν έχουν αναιρεθεί, μισθολογικές ανισότητες εις βάρος των γυναικών και αναπόφευκτα μικρότερες συντάξεις -τη στιγμή μάλιστα που οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής- περιέγραψε η βασική ομιλήτρια Πέτρα Χιελκέμα, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA). Παράλληλα ζήτησε συγκεκριμένες παρεμβάσεις, ώστε να μην μένουν οι γυναίκες πίσω στη διαρκή επιμόρφωση ικανοτήτων και επεσήμανε ότι διαμορφώνονται οι συνθήκες για μια κληρονομιά ανισότητας για τις επόμενες γενιές.
Από την πλευρά της η Νατάσα Στάμου, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, επισήμανε ότι σύμφωνα και με τα σχετικά στοιχεία, ενώ η συμμετοχή των γυναικών δίνει υπεραξία στις εταιρείες και βελτιώνει τα αποτελέσματα, κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Εξέφρασε τον προβληματισμό της για την πιθανότητα να υπάρχουν κεκτημένα που αμφισβητούνται ή και που τα χάνουν ακόμη οι γυναίκες στην τρέχουσα συγκυρία και υπενθύμισε ότι η συμπερίληψη αφορά τη διοίκηση μιας εταιρείας και τη διαδικασία λήψης αποφάσεων, που οφείλει να είναι συλλογική και να περιλαμβάνει διαφορετικές οπτικές. «Να φτάσουμε σε ένα σημείο όπου η επαγγελματική ανέλιξη και επιτυχία μιας γυναίκας δεν θα προκαλεί έκπληξη. Και εμείς οι ίδιες, από την άλλη, να τα βρούμε με τον εαυτό μας και να μην γινόμαστε σκλάβες των στερεοτύπων», σχολίασε.
Την αισιόδοξη εκτίμηση ότι οι νέες γενιές που έρχονται θα γεφυρώσουν τις υπαρκτές ανισότητες διατύπωσε η Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, διευθύνουσα σύμβουλος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων. Σχολίασε ότι παρά τη συντηρητική ταυτότητά της η ελληνική κοινωνία είναι ανοικτή και προέτρεψε να εστιάσουμε στις καλές πρακτικές, για την περαιτέρω ενίσχυση της συμμετοχής των γυναικών σε διοικητικά συμβούλια.
Έχουμε πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε για την πραγματική ισότητα, υπογράμμισε η Νατάσα Πασχάλη της Eurobank. Όπως πρόσθεσε, απαιτείται αλλαγή υποδείγματος, προκειμένου να ξεπεράσουμε ανισότητες βαθιά ριζωμένες, και να καταφέρουν οι γυναίκες να αυξήσουν την ορατότητά τους μέσα σε έναν επιχειρηματικό οργανισμό.
Η πορεία προς τα μπρος πρέπει να συνεχιστεί καθώς ξεφεύγουμε από το στερεότυπο της ηγεσίας που έχει χαρακτηριστικά φύλου, με τις γυναίκες να εκφράζουν την αυθεντικότητά τους και να συνεισφέρουν με τις ιδέες τους σε καλύτερα αποτελέσματα για τις επιχειρήσεις, τόνισε η Χριστίνα Θεοφιλίδη της Εθνικής Τράπεζας.
Διαβάστε επίσης
ΣτΕ: 9 ερωταπαντήσεις για τον ΝΟΚ
Μητσοτάκης: Ρύθμιση κόκκινων δανείων 700 συνεταιρισμών και 21.000 αγροτών
Data centers: Ποιες περιοχές βγαίνουν μπροστά στην κούρσα για επενδύσεις