Γ.Δ.
1525.55 +0,06%
ACAG
-0,66%
6
BOCHGR
+0,79%
5.12
CENER
-0,72%
9.63
CNLCAP
0,00%
7.15
DIMAND
-0,49%
8.2
EVR
0,00%
1.465
NOVAL
-0,64%
2.345
OPTIMA
-0,31%
12.96
TITC
+0,95%
42.7
ΑΑΑΚ
0,00%
4.8
ΑΒΑΞ
0,00%
1.796
ΑΒΕ
-2,13%
0.46
ΑΔΜΗΕ
+0,55%
2.72
ΑΚΡΙΤ
-1,88%
0.785
ΑΛΜΥ
-1,95%
4.03
ΑΛΦΑ
-0,62%
1.767
ΑΝΔΡΟ
+0,31%
6.42
ΑΡΑΙΓ
0,00%
10.12
ΑΣΚΟ
-1,56%
3.15
ΑΣΤΑΚ
+2,82%
7.3
ΑΤΕΚ
-0,76%
0.65
ΑΤΡΑΣΤ
0,00%
8.76
ΑΤΤ
-0,77%
0.772
ΑΤΤΙΚΑ
-0,91%
2.18
ΒΙΟ
-0,69%
5.77
ΒΙΟΚΑ
-1,03%
1.92
ΒΙΟΣΚ
-0,64%
1.55
ΒΙΟΤ
0,00%
0.25
ΒΙΣ
0,00%
0.144
ΒΟΣΥΣ
+4,59%
2.28
ΓΕΒΚΑ
-2,78%
1.4
ΓΕΚΤΕΡΝΑ
+0,11%
18.42
ΔΑΑ
-0,32%
8.146
ΔΑΙΟΣ
+6,98%
3.68
ΔΕΗ
+1,20%
12.66
ΔΟΜΙΚ
+1,36%
2.98
ΔΟΥΡΟ
0,00%
0.25
ΔΡΟΜΕ
+11,78%
0.37
ΕΒΡΟΦ
-2,15%
1.82
ΕΕΕ
-0,24%
32.96
ΕΚΤΕΡ
+0,68%
1.78
ΕΛΒΕ
0,00%
5
ΕΛΙΝ
-0,88%
2.25
ΕΛΛ
-1,74%
14.15
ΕΛΛΑΚΤΩΡ
-0,45%
2.23
ΕΛΠΕ
-1,82%
7.56
ΕΛΣΤΡ
-0,48%
2.09
ΕΛΤΟΝ
-2,34%
1.84
ΕΛΧΑ
-3,91%
2.09
ΕΠΙΛΚ
0,00%
0.132
ΕΣΥΜΒ
+0,41%
1.215
ΕΤΕ
+0,36%
8.36
ΕΥΑΠΣ
+0,59%
3.42
ΕΥΔΑΠ
-0,34%
5.95
ΕΥΡΩΒ
-1,16%
2.461
ΕΧΑΕ
-0,21%
4.76
ΙΑΤΡ
-1,19%
1.665
ΙΚΤΙΝ
-0,14%
0.354
ΙΛΥΔΑ
+3,45%
1.8
ΙΝΚΑΤ
-0,95%
4.705
ΙΝΚΑΤΔ
+19,00%
0.0119
ΙΝΛΙΦ
-1,72%
4.56
ΙΝΛΟΤ
-0,19%
1.066
ΙΝΤΕΚ
+0,84%
5.97
ΙΝΤΕΤ
-1,79%
1.1
ΙΝΤΚΑ
-1,43%
3.1
ΚΑΡΕΛ
0,00%
344
ΚΕΚΡ
+0,75%
1.335
ΚΕΠΕΝ
+0,57%
1.75
ΚΟΡΔΕ
-3,51%
0.44
ΚΟΥΑΛ
-0,57%
1.4
ΚΟΥΕΣ
-0,81%
6.14
ΚΡΙ
0,00%
15.95
ΚΤΗΛΑ
0,00%
1.85
ΚΥΡΙΟ
0,00%
1.01
ΛΑΒΙ
-2,10%
0.791
ΛΑΜΔΑ
+0,56%
7.23
ΛΑΜΨΑ
0,00%
37.2
ΛΑΝΑΚ
+5,83%
1.09
ΛΕΒΚ
-5,11%
0.26
ΛΕΒΠ
0,00%
0.27
ΛΟΓΟΣ
0,00%
1.63
ΛΟΥΛΗ
+1,32%
3.07
ΜΑΘΙΟ
0,00%
0.606
ΜΕΒΑ
-2,83%
3.78
ΜΕΝΤΙ
+2,67%
2.31
ΜΕΡΚΟ
0,00%
39
ΜΙΓ
+1,59%
2.88
ΜΙΝ
0,00%
0.515
ΜΟΗ
-0,46%
21.58
ΜΟΝΤΑ
+4,97%
3.8
ΜΟΤΟ
-1,05%
2.83
ΜΟΥΖΚ
0,00%
0.665
ΜΠΕΛΑ
+1,29%
25.2
ΜΠΛΕΚΕΔΡΟΣ
0,00%
3.76
ΜΠΡΙΚ
0,00%
2.24
ΜΠΤΚ
0,00%
0.59
ΜΥΤΙΛ
+0,12%
33.04
ΝΑΚΑΣ
-1,96%
3
ΝΑΥΠ
-0,76%
0.78
ΞΥΛΚ
+0,35%
0.286
ΞΥΛΠ
+9,49%
0.346
ΟΛΘ
-1,03%
28.8
ΟΛΠ
+1,76%
28.9
ΟΛΥΜΠ
+1,20%
2.54
ΟΠΑΠ
+0,12%
16.09
ΟΡΙΛΙΝΑ
-0,64%
0.775
ΟΤΕ
+0,61%
14.96
ΟΤΟΕΛ
-1,47%
10.76
ΠΑΙΡ
-2,38%
1.025
ΠΑΠ
-0,80%
2.49
ΠΕΙΡ
+0,49%
4.34
ΠΕΡΦ
-2,14%
5.48
ΠΕΤΡΟ
+0,24%
8.32
ΠΛΑΘ
0,00%
4.125
ΠΛΑΚΡ
0,00%
14.8
ΠΡΔ
-10,00%
0.252
ΠΡΕΜΙΑ
+1,33%
1.222
ΠΡΟΝΤΕΑ
-3,10%
6.25
ΠΡΟΦ
-1,14%
5.22
ΡΕΒΟΙΛ
-1,76%
1.675
ΣΑΡ
+0,55%
10.88
ΣΑΡΑΝ
0,00%
1.07
ΣΑΤΟΚ
0,00%
0.028
ΣΕΝΤΡ
-1,12%
0.354
ΣΙΔΜΑ
+3,58%
1.59
ΣΠΕΙΣ
0,00%
5.94
ΣΠΙ
0,00%
0.616
ΣΠΥΡ
-7,28%
0.14
ΤΕΝΕΡΓ
-0,50%
20
ΤΖΚΑ
+2,65%
1.55
ΤΡΑΣΤΟΡ
+1,65%
1.23
ΤΡΕΣΤΑΤΕΣ
-0,12%
1.648
ΥΑΛΚΟ
0,00%
0.162
ΦΛΕΞΟ
-1,90%
7.75
ΦΡΙΓΟ
0,00%
0.196
ΦΡΛΚ
-0,51%
3.93
ΧΑΙΔΕ
+0,85%
0.59

Η άνθηση της Buffalo Economy στην Κερκίνη μέσα από τη γαστρονομία

Στις αρχές του 2000, στην περιοχή γύρω από τη λίμνη Κερκίνη, είχαν απομείνει περί τους 400 νεροβούβαλους, εκτοπισμένοι από την ελληνική κτηνοτροφία από την υψηλότερης αποδοτικότητας αγελαδοτροφία. Σήμερα στην περιοχή εκτρέφονται περί τους 5.000 νεροβούβαλους, τα κρεατοσκευάσματα από βουβαλίσιο κρέας συγκαταλέγονται στις πλέον περιζήτητες γκουρμεδιές και το βουβάλι έχει ανεβάσει κατηγορία τη γαστρονομία στον Νομό Σερρών.

Πλέον η οικονομία της Κερκίνης είναι buffalo driven, ενώ έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για το ελληνικό βουβάλι, το βουβάλι της Κερκίνης, να μπει δυναμικά στην εστίαση, αλλά και να διεκδικήσει, ως προϊόν με ταυτότητα, θέση μεταξύ των επώνυμων, εκλεκτών κρεάτων, ακόμη και με εξαγωγική προοπτική.

Για τη βουβαλοτροφία, το βουβαλίσιο κρέας, αλλά και τα προϊόντα από αυτόν τον υποτιμημένο, για πολλά χρόνια, διατροφικό θησαυρό, μίλησαν στο powergame.gr ο κ. Ζέλιος Μπόρας της οικογενειακής εταιρείας Μπόρας, που πρώτη τόλμησε την παραγωγή κρεατοσκευασμάτων από βουβαλίσιο κρέας, και ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος της Κerkini Farm, της μοναδικής έως σήμερα κάθετης μονάδας εκτροφής και επεξεργασίας βουβαλίσιου κρέατος στην Ελλάδα.

Το βουβάλι σήμα κατατεθέν της γαστρονομίας

«Τα τελευταία χρόνια έχει δημιουργηθεί μία ολόκληρη οικονομία γύρω από το βουβάλι. Παραγωγή νωπού κρέατος, κρεατοσκευασμάτων, βουβαλίσιου γάλακτος και τυριών, ζυμαρικών, γλυκισμάτων, έως και σαπουνιών με γάλα από βουβάλι», ανέφερε ο κ. Ζέλιος Μπόρας. Και πρόσθεσε: «Το βουβάλι έχει πλέον γίνει το σήμα κατατεθέν της γαστρονομίας της Κερκίνης. Η περιοχή μας έγινε γαστρονομικός προορισμός. Η Κερκίνη, από εκεί που βρισκόταν στη γωνία του Νομού Σερρών και ξεχασμένη, τώρα είναι στη βιτρίνα του νομού».

Μαζί με τον αδελφό του, Δημήτρη, το 2001 και μετά το διατροφικό σκάνδαλο με τις τρελές αγελάδες, σκέφτηκαν να δώσουν στον Έλληνα καταναλωτή αυτό που ήθελε: ελληνικό κρέας, ασφαλές, ποιοτικό και υψηλής διατροφικής αξίας, ενθαρρύνοντας κτηνοτρόφους της περιοχής να αξιοποιήσουν τις επιδοτήσεις και να στραφούν στην εκτροφή του ελληνικού νεροβούβαλου.

«Έπρεπε να ξεκινήσουμε να προτείνουμε ένα προϊόν από βουβαλίσιο κρέας, ένα προϊόν αγνό, που το αγαπούν σε πολλές περιοχές της χώρας μας, Έτσι, το 2002 ξεκινήσαμε να παράγουμε καβουρμά από βουβαλίσιο κρέας, προϊόν που αμέσως “περπάτησε” στην αγορά. Όταν ξεκινήσαμε, τον πρώτο χρόνο, επεξεργαστήκαμε 150 κιλά βουβαλίσιου κρέατος. Σήμερα επεξεργαζόμαστε 80 τόνους ετησίως».

ΜΠΟΡΑΣ ΖΕΛΙΟΣ
Μπόρας Ζέλιος, ιδιοκτήτης της οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής και επεξεργασίας βουβαλίσιου κρέατος Ζ. Μπόρας & ΣΙΑ ΟΕ © Powergame.gr

Η Μπόρας συνεργάζεται μέσω της Piraeus Bank με κτηνοτρόφους-μέλη του Συνεταιρισμού Βουβαλοτρόφων Ελλάδος, παράγοντας περισσότερους από 40 κωδικούς προϊόντων από βουβαλίσιο κρέας.

«Στη δική μας επιχείρηση απασχολούνται 15 άτομα προσωπικό. Το βουβάλι είναι αυτό που έδωσε δεκάδες θέσεις εργασίας στην περιοχή της Κερκίνης, όπως επίσης βοήθησε στη δημιουργία μεταποιητικών επιχειρήσεων. Η βουβαλοτροφία στηρίζει την οικονομία της περιοχής, παραγωγούς κτηνοτρόφους και επιχειρήσεις μεταποίησης και εμπορίας τοπικών προϊόντων», κατέληξε ο κ. Μπόρας.

Η ανάπτυξη της βουβαλοτροφίας βοηθήθηκε από τις επιδοτήσεις που δίνονταν για τη διατήρηση των απειλούμενων αυτόχθονων φυλών ζώων, αλλά και από τη ζήτηση που δημιουργήθηκε για τα προϊόντα του βούβαλου, ακριβώς επειδή οι μεταποιητές, κρεοπώλες και η αλυσίδα εμπορίας ποιοτικών τροφίμων, προώθησαν τα προϊόντα του βούβαλου.

Κerkini Farm: Από το χωράφι στο πιάτο

Τον τελευταίο χρόνο επιδοτήσεις δεν καταβλήθηκαν και υπάρχουν φόβοι μείωσης του ζωικού κεφαλαίου στα μεγάλα κοπάδια, αλλά όπως υποστήριξε ο κ. Βασίλης Παπαδόπουλος, δημιουργός της Kerkini Farm, οι κτηνοτρόφοι πρέπει να επιμείνουν στη βουβαλοτροφία, δίνοντας έμφαση στη βελτίωση της φυλής και στην παραγωγή υψηλής ποιότητας προϊόντων.

Για την Κerkini Farm η βουβαλοτροφία αποτελεί οικογενειακή υπόθεση. Στην επιχείρηση που δημιούργησαν ο Βασίλης Παπαδόπουλος και η σύζυγός του, Ελένη Αβραμίδου – Παπαδοπούλου, μετέχουν πολύ ενεργά οι γιοι τους, Κλεάνθης και Σταύρος, με τον Κλεάνθη να έχει αναλάβει το marketing και τις πωλήσεις και τον Σταύρο, γεωπόνο-τεχνολόγο ζωϊκής παραγωγής, τη φάρμα. Η πολιτική τους είναι καθετοποιημένη παραγωγή, από το χωράφι στο πιάτο.

«Το κρέας του βουβαλιού είναι υψηλής θρεπτικής αξίας, έχει χαμηλότερα λιπαρά ακόμη και από το κρέας του κοτόπουλου, ενώ αποτελεί σημαντική πηγή σιδήρου, φωσφόρου και βιταμίνης Α. Πριν από το 2000 η εκτροφή βουβαλιών στην περιοχή της Κερκίνης είχε ατονήσει, επειδή η απόδοσή τους σε κρέας, αλλά κυρίως σε γάλα, είναι χαμηλότερη από των αγελάδων. Οι κτηνοτρόφοι δεν ασχολούνταν με τη βουβαλοτροφία, με αποτέλεσμα οι έμποροι να τα αγοράζουν σε πολύ χαμηλές τιμές, σαν κρέας β’ κατηγορίας. Από τότε έως σήμερα ο συγκεκριμένος κλάδος έχει κάνει σημαντικά βήματα, έως και άλματα θα έλεγα, παρ’ ότι έχουμε ακόμη να διανύσουμε πολύ δρόμο. Σήμερα η τιμή του νωπού κρέατος βουβαλιού είναι υψηλότερη κατά 20% από το μοσχαρίσιο, αν και εμείς, ως παραγωγοί, θεωρούμε ότι το βουβαλίσιο κρέας πωλείται σε εξευτελιστικές τιμές», τόνισε ο Κλεάνθης Παπαδόπουλος.

ΚΛΕΑΝΘΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Κλεάνθης Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτης της οικογενειακής επιχείρησης παραγωγής και εμπορίας βουβαλίσιου κρέατος Kerkini Farm © Powergame.gr

Για την Kerkini Farm, που διατηρεί κρεοπωλείο στο χωριό Κερκίνη, η στροφή σε αυτό το παραμελημένο και υποτιμημένο βοειδές των παραλίμνιων περιοχών έγινε το 2002-2001.

Ο τουρισμός έδωσε «τροφή» στο βουβάλι

«Για δεκαετίες, μεταπολεμικά, το βουβάλι είχε σχεδόν εγκαταλειφθεί. Το 2001, όταν η Κερκίνη είχε αρχίσει να προσελκύει τουρισμό, σκεφθήκαμε να διαθέτουμε, στα εστιατόρια της περιοχής, εδέσματα από βουβαλίσιο κρέας, ως τοπικό προϊόν. Έτσι και έγινε, οπότε σταδιακά ξεκίνησε να δημιουργείται ζήτηση για τον καβουρμά και τα βουβαλίσια λουκάνικα. Το 2006, μετά τη συμμετοχή μας σε τουριστική έκθεση, στην Ανθούσα, αποφάσισα να επενδύσω στο βουβάλι», πρόσθεσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Την άνοιξη του 2008 ο Βασίλης Παπαδόπουλος δημιούργησε φάρμα εκτροφής βουβαλιών στο Κορυφούδι, ανάμεσα σε Μπέλες και Κρούσσια, αλλά και εργαστήριο παραγωγής κρεατοσκευασμάτων στην Κερκίνη. Σήμερα το ζωικό κεφάλαιο της Kerkini Farm είναι 250 βουβάλια, πληθυσμός που πρόκειται να αυξηθεί, ενώ η εταιρεία παράγει περισσότερους από 40 κωδικούς προϊόντων, κρεατοσκευασμάτων και εδεσμάτων, πάνω σε παραδοσιακές συνταγές, αλλά και νωπό κρέας, προτείνοντας μάλιστα στον εστιάτορα και τον καταναλωτή μπριζόλες ωρίμανσης.

Βελτίωση με τη βοήθεια της επιστήμης

Η Kerkini Farm, επειδή στοχεύει στην παραγωγή κρέατος εξαιρετικής ποιότητας, συμμετείχε σε ερευνητικό πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας/Τμήμα Γεωπόνων Τεχνολόγων για την καταλληλότερη διατροφή των βουβαλιών.

«Η Kerkini Farm είναι καθετοποιημένη μονάδα. Η ζωοτροφή που χρησιμοποιούμε παράγεται στα δικά μας χωράφια. Τώρα, με την επιστημονική καθοδήγηση και τους τακτικούς ελέγχους, επιτυγχάνουμε τη βελτίωση του παραγόμενου κρέατος ( π.χ. μαρμάρωση, τρυφερότητα)», επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Πραγματοποιούμε πωλήσεις σε όλη την Ελλάδα, έχοντας σημαντική αύξηση πωλήσεων στην Κρήτη. Τα προϊόντα μας διατίθενται σε κρεοπωλεία, delicatessen καταστήματα, ενώ έχουμε εξάγει προϊόντα μας και στο εξωτερικό, σε Πολωνία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία. Πιστεύουμε ότι το ελληνικό βουβαλίσιο κρέας έχει εξαγωγική προοπτική, καθώς σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η βουβαλοτροφία γίνεται για την παραγωγή γάλακτος και όχι κρέατος», συνέχισε.

KERKINI FARM
Κλεάνθης, Ελένη και Βασίλης Παπαδόπουλος, ιδιοκτήτες της επιχείρησης Kerkini Farm © Powergame.gr

Και κατέληξε, υπογραμμίζοντας: «Το ελληνικό βουβαλίσιο κρέας αξίζει αναγνώρισης. Αν αποκτήσει και τυπικά ταυτότητα, θα αποκτήσει και άλλη αξία στην αγορά, αναγνώριση από τον καταναλωτή και φυσικά η ταυτότητά του θα του δίνει τοπικό προσδιορισμό, ως “κάτοικο” Κερκίνης, όπου εκτρέφεται το 90% και πλέον των ελληνικών νεροβούβαλων».

Διαβάστε επίσης

Οι αιτήσεις για το Σπίτι μου 2 πλησιάζουν τις 50.000

Το TikTok αποκαθίσταται στις ΗΠΑ μετά τις διαβεβαιώσεις Τραμπ

Πυρηνική ενέργεια: Η μεγάλη επιστροφή και οι προκλήσεις για την Ευρώπη

Google News icon
Ακολουθήστε το Powergame.gr στο Google News για άμεση και έγκυρη οικονομική ενημέρωση!