THEPOWERGAME
Προαιρετική δημόσια πρόταση για το 21% των μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ) υπέβαλε η ολλανδική Leonidsport BV. Η πρόταση αφορά στην απόκτηση έως 2.116.800 κοινών ονομαστικών μετά ψήφου μετοχών της ΟΛΘ. Το τίμημα διαμορφώνεται στα 27 ευρώ, η μετοχή. Το σημερινό κλείσιμο της μετοχής στο Χρηματιστήριο ήταν 23,9 ευρώ. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η κίνηση της συγκεκριμένης εταιρείας γίνεται σε συμφωνά με τον όμιλο Σαββίδη, που είναι ο βασικός μέτοχος της ΟΛΘ ή πρόκειται για επιθετική πρωτοβουλία. Κάποιοι υποστηρίζουν πως η πλευρά Σαββίδη δεν γνώριζε την πρωτοβουλία των Γάλλων δισεκατομμυριούχων. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες συνδέουν την προσφορά της Leonidsport BV με τον γαλλικό όμιλο CMA – CGM, που είναι σήμερα μέτοχος μειοψηφίας του ΟΛΘ μέσω της θυγατρικής Terminal Link.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης, η Leonidsport BV είναι ολλανδική εταιρεία, που ιδρύθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2024, ως «εταιρεία συμμετοχών με σκοπό τη συμμετοχή στο κεφάλαιο άλλης οντότητας και δεν απασχολεί εργαζομένους». Πίσω από την εταιρεία βρίσκεται η οικογένεια Λουί – Ντρέιφους, βασικοί μέτοχοι του ομώνυμου κολοσσού εμπορίας αγροτικών προϊόντων.
Ποια είναι η Μαργαρίτα Λούι Ντρέιφους που θέλει να αγοράσει τον ΟΛΘ
Σύμφωνα με το Forbes, η γεννημένη στη Ρωσία, Μαργαρίτα Λούι Ντρέιφους, διατηρεί την πλειοψηφία του πολυεθνικού κολοσσού. Έγινε βασικός μέτοχος μετά τον θάνατο του συζύγου της, Robert Louis-Dreyfus, το 2009. Εκείνη τη χρονιά απέκτησε το 69,6% των μετοχών. Η Μαργαρίτα Λούι Ντρέιφους έμεινε ορφανή σε ηλικία 11 ετών, όταν οι γονείς της πέθαναν σε τρένο. Το 1988 σε πτήση από τη Ζυρίχη προς Λονδίνο γνώρισε τον σύζυγό της, Ρόμπερτ Λούι Ντρέιφους. Παντρεύτηκαν το 1992 και απέκτησαν τρεις γιούς. Πριν από τη γνωριμία τους σε μια πτήση το 1988, εργαζόταν στον τομέα της πώλησης εξαρτημάτων υπολογιστών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, δέσμευσε τις μετοχές της για να λάβει δάνειο 1 δισ. δολαρίων το 2019 για να εξαγοράσει μειοψηφικά μερίδια που άνηκαν σε μέλη της οικογένειας. Το 2016 πούλησε τη γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα Ολυμπίκ Μαρσέιγ στον πρώην ιδιοκτήτη των Dodgers, Frank McCourt, διατηρώντας όμως το 5% των μετοχών.
Σημειώνεται ότι ο ιδιώτης βασικός μέτοχος της ΟΛΘ ΑΕ (Όμιλος Ιβάν Σαββίδη και Κοινοπραξία) ελέγχει το 67% των μετοχών, ενώ μερίδιο περίπου 7% και πλέον των μετοχών ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο. Το υπόλοιπο ποσοστό των μετοχών της εισηγμένης εταιρείας είναι σε free float, ενώ μικρά μερίδια ανήκουν σε μικρότερους επενδυτές. Σύμβουλος της Leonidsport BV είναι η Alpha Bank.
Οικογένεια Λούι Ντρέιφους, η μικρή επιχείρηση που έγινε αυτοκρατορία
- Η οικογένεια Louis–Dreyfus είναι μια ελβετική οικογένεια, με καταγωγή από την Αλσατία της Γαλλίας. Είναι μια από τις πιο επιφανείς οικογένειες στον κόσμο.
- Το 1851, ο Leopold Louis-Dreyfus ίδρυσε μια επιχείρηση εμπορίας γεωργικών προϊόντων. Κανείς, ούτε ο ίδιος ο Leopold, δεν μπορούσε να φανταστεί τότε ότι αυτή η επιχείρηση θα εξελισσόταν σε μια επιχειρηματική αυτοκρατορία, τη Louis Dreyfus Company (LDC).
- Σήμερα, υπό την ηγεσία της Margarita Louis-Dreyfus, Προέδρου της εταιρείας, η LDC είναι μία από τις τέσσερις μεγαλύτερες εταιρείες εμπορίας αγροδιατροφικών προϊόντων στον κόσμο.
- Η LDC είναι μια παγκόσμια καθετοποιημένη εταιρεία εμπορίας και μεταποίησης αγροδιατροφικών προϊόντων, με ένα από τα πιο διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια στον αγροεπιχειρηματικό χώρο.
- Ελέγχουσα πλειοψηφική συμμετοχή στην LDC κατέχει ένα ίδρυμα, στο οποίο τα μέλη της οικογένειας Louis-Dreyfus είναι οι διακριτικοί δικαιούχοι.
- H LDC έχει παρουσία σε περισσότερες από 100 χώρες και απασχολεί πάνω από 18.000 εργαζόμενους. Ο καθαρός κύκλος εργασιών της εταιρείας ανέρχεται σε 51 δισ. δολάρια ΗΠΑ, με συνολικό ενεργητικό πάνω από 22 δισ. δολάρια ΗΠΑ.
- Ενδεικτικό της σημαντικής παρουσίας και δραστηριότητας της LDC είναι το γεγονός ότι η εταιρεία διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ένδυση και τη σίτιση σχεδόν 500 εκατομμυρίων ανθρώπων, ετησίως.
- Η οικογένεια Louis-Dreyfus αποτελείται από τη Margarita Louis-Dreyfus και τους τρεις γιούς της, τον Kyril, τον Maurice και τον Eric Louis-Dreyfus.
- Πέρα από τη συμμετοχή τους στην LDC, τα μέλη της οικογένειας Louis-Dreyfus, τα τελευταία τριάντα χρόνια έχουν δραστηριοποιηθεί σε πολλούς και διαφορετικούς τομείς.
- Η οικογένεια εφαρμόζει μια μακροπρόθεσμη στρατηγική για τη διατήρηση και ενίσχυση των περιουσιακών στοιχείων της, για πολλές γενιές, υιοθετώντας μία σύγχρονη, ευρωπαϊκή εταιρική κουλτούρα, όπου η βιωσιμότητα και η προσφορά βρίσκονται στον πυρήνα.
- H οικογένεια Louis-Dreyfus συνεχίζει να επεκτείνει τις διεθνείς της επιχειρηματικές και επενδυτικές δραστηριότητές, διατηρώντας, ταυτόχρονα, τις ευρωπαϊκές αξίες σχετικά με την υπεύθυνη επιχειρηματικότητα.
- Τηρώντας τα αυστηρότερα πρότυπα εταιρικής διακυβέρνησης, η οικογένεια Louis-Dreyfus λειτουργεί με διαφάνεια και ισχυρό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους ανθρώπους και την κοινωνία. Για την οικογένεια η οικονομική ανάπτυξη έχει νόημα μόνο όταν συνοδεύεται από κοινωνική ευημερία.
- Τα μέλη της οικογένειας τα συνοδεύει μια εξαιρετική φήμη σχετικά με την κοινωνική υπευθυνότητα και την ηθική ακεραιότητα. Μια φήμη που έχει χτιστεί με την πάροδο του χρόνου και έχει εξελιχθεί σε μια σχέση στέρεης εμπιστοσύνης με την κοινωνία.
- Το Ίδρυμα Louis Dreyfus ιδρύθηκε το 2012, με στόχο να συμβάλει στην αντιμετώπιση της φτώχειας και της πείνας, δύο από τους σημαντικότερους κινδύνους για την ανθρωπότητα.
- Το Ίδρυμα σχεδιάζει και υλοποιεί πρωτοβουλίες και ενέργειες που προωθούν την οικονομική βιωσιμότητα σε κοινωνίες ανά τον κόσμο που βρίσκονται σε κίνδυνο.
- Μέσα από ένα ολιστικό πλάνο ενεργειών, το οποίο περιλαμβάνει προγράμματα που προάγουν τη Βιώσιμη Γεωργία, την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, καθώς και προγράμματα αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, το Ίδρυμα Louis Dreyfus αφήνει πίσω του ένα έντονα θετικό κοινωνικό αποτύπωμα.
- Μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 23.000 αγρότες παγκοσμίως έχουν συμμετάσχει στα προγράμματα του Ιδρύματος Louis Dreyfus, ενώ περισσότεροι από 136.000 άνθρωποι σε 14 χώρες έχουν ωφεληθεί έμμεσα από τις δράσεις του.
Ποια είναι η LeonidsPort – Οι επενδύσεις σε διεθνείς, στρατηγικές υποδομές
Βασισμένη στην εξειδίκευση που έχει αποκτήσει από τις -μέχρι σήμερα- δραστηριότητές της, η οικογένεια Λούι Ντρέιφους επιδιώκει να διευρύνει το ιδιωτικό της επενδυτικό χαρτοφυλάκιο, μέσα από έναν νέο κλάδο επενδύσεων σε διεθνείς στρατηγικές υποδομές, με έμφαση στην Ευρώπη. Για τον σκοπό αυτό ιδρύθηκε πρόσφατα η LeonidsPort. H LeonidsPort ιδρύθηκε από κοινού από τα μέλη της οικογένειας Louis-Dreyfus και δεν συνδέεται μετοχικά με την LDC. Το όνομα της εταιρείας προέρχεται από τον παππού της Margarita Louis-Dreyfus, Leonid, ο οποίος αποτέλεσε πρότυπο τόσο για την ίδια, όσο και για τους γιούς της. Η εταιρεία θα λειτουργήσει σαν επενδυτικό όχημα της οικογένειας στις ευρωπαϊκές στρατηγικές υποδομές.
Σημειώνεται ότι ο Kyril Louis-Dreyfus, εκπροσωπώντας τα μέλη της οικογένειας, ηγείται του επενδυτικού σχήματος, μέσω του οποίου η οικογένεια Louis-Dreyfus θα ενδυναμώσει της παρουσία της στον κλάδο των στρατηγικών υποδομών. Ο Kyril Louis-Dreyfus είναι ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας και καταξιωμένος επενδυτής. Παράλληλα με το οικογενειακό χαρτοφυλάκιο, έχει δημιουργήσει ένα ιδιωτικό επενδυτικό χαρτοφυλάκιο. Ο Kyril Louis-Dreyfus είναι ο Πρόεδρος και ελέγχων μέτοχος της ιστορικής αγγλικής ποδοσφαιρικής ομάδας Sunderland. Από το 2023, ο Kyril Louis-Dreyfus είναι συνιδιοκτήτης και συμπρόεδρος του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Supercross, FIM WSX.
ΟΛΘ, η πρώτη από τις νέες επενδύσεις σε στρατηγικές υποδομές
Η πρώτη υποδομή στην οποία η οικογένεια Λούι Ντρέιφους προτίθεται να επενδύσει, μέσω της LeonidsPort, είναι ο Οργανισμός Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ ή Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα, η LeonidsPort έχει υποβάλλει προαιρετική δημόσια πρόταση για 21% του μετοχικού κεφαλαίου του ΟΛΘ, κατ’ ανώτατο. Σημειώνεται ότι εφόσον υλοποιηθεί, αυτή θα είναι η πρώτη ουσιαστική επένδυση στην Ελλάδα από τα μέλη της οικογένειας Louis-Dreyfus.
Ο λόγος που επιλέγει τον ΟΛΘ, συνδέεται με το γεγονός ότι η οικογένεια Louis-Dreyfus έχει διακρίνει τα μοναδικά χαρακτηριστικά του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης, καθώς και την αναπτυξιακή του δυναμική. Πιο συγκεκριμένα:
- Η τοποθεσία του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης το καθιστά μια σημαντική πύλη εισόδου στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και έναν κρίσιμο διαμετακομιστικό κόμβο για τα Βαλκάνια.
- Η Ελεύθερη Ζώνη του Λιμανιού διευκολύνει τη μεταφορά αγαθών και προϊόντων μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, κάνοντάς το ένα ζωτικής σημασίας κέντρο για το διεθνές εμπόριο.
- Το Λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει εξαιρετικά μεγάλη ιστορική, πολιτιστική και γεωπολιτική σημασία. Η φυσική θέση του στον Θερμαϊκό Κόλπο, το καθιστά μια κρίσιμη υποδομή για την ασφάλεια, καθώς και την πολιτική, οικονομική και ενεργειακή αυτονομία της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Τα οφέλη για τη Θεσσαλονίκη είναι πολυεπίπεδα. Ειδικότερα: α) Η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός του Λιμανιού της Θεσσαλονίκης αποτελεί κρίσιμο ζήτημα, καθώς θα επιταχύνει τις επενδύσεις οδικής και σιδηροδρομικής σύνδεσης, ενώνοντας αποτελεσματικότερα τη Θεσσαλονίκη, με την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. β) Η επιτάχυνση της αναβάθμισης του Λιμανιού θα οδηγήσει στη δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας. Αξίζει να σημειωθεί πως η επέκταση του Προβλήτα 6 αναμένεται να στηρίξει τη δημιουργία άνω των 4.000 (έμμεσων και άμεσων) θέσεων εργασίας. Επίσης, η επένδυση της οικογένειας Λουί Ντρέιφους θα μπορούσε να ενισχύσει το προφίλ της χώρας ως διεθνές κέντρο εμπορίου και logistics.
Η ανακοίνωση ΟΛΘ για τη δημόσια πρόταση
Η εταιρεία με την επωνυμία «LEONIDSPORT B.V.», η οποία έχει συσταθεί και λειτουργεί σύμφωνα με το δίκαιο της Ολλανδίας και της οποίας η έδρα βρίσκεται Strawinskylaan 569, 1077 XX Άμστερνταμ, Ολλανδία, με αριθμό εγγραφής 95803203 (στο εξής ο «Προτείνων») ανακοινώνει την υποβολή προαιρετικής δημόσιας πρότασης (στο εξής η «Δημόσια Πρόταση»), σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3461/2006, όπως ισχύει (στο εξής ο «Νόμος»), προς όλους τους κατόχους κοινών ονομαστικών, άυλων, μετά ψήφου, μετοχών (στο εξής οι «Μετοχές») της ελληνικής ανώνυμης εταιρείας με την επωνυμία «ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΛΙΜΕΝΟΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ», (στο εξής η «Εταιρεία» ή «Υπό Eξαγορά Εταιρεία»), για την απόκτηση μέρους των Μετοχών της Εταιρείας (στο εξής οι «Μέτοχοι»).
Ο Προτείνων ξεκίνησε τη διαδικασία της παρούσας προαιρετικής Δημόσιας Πρότασης την 10η Ιανουαρίου 2025 (στο εξής η «Ημερομηνία της Δημόσιας Πρότασης»), ενημερώνοντας την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (στο εξής η «Ε.Κ.») και το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας και υποβάλλοντας τους ταυτόχρονα σχέδιο του πληροφοριακού δελτίου, σύμφωνα με το άρθρο 10 παρ. 1 του Νόμου (στο εξής το «Πληροφοριακό Δελτίο»).
Η Δημόσια Πρόταση αφορά την απόκτηση μέρους των Μετοχών της Εταιρείας που δεν υπερβαίνουν κατ’ ανώτατο όριο δύο εκατομμύρια εκατόν δέκα έξι χιλιάδες οκτακόσιες (2.116.800) Μετοχές που αντιπροσωπεύουν ποσοστό 21,00% επί του συνολικού καταβεβλημένου Μετοχικού Κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Εταιρείας.
Κατά την Ημερομηνία της Δημόσιας Πρότασης, ο Προτείνων και οι Μέτοχοι του Προτείνοντος (όπως αναφέρονται στην Ενότητα 2 κατωτέρω), οι οποίοι δυνάμει της από 23.12.2024 ομόφωνης απόφασης των μετόχων του Προτείνοντος, αποφάσισαν την υποβολή της Δημόσιας Πρότασης, με συντονισμένη άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου των μετόχων του Προτείνοντος (στο εξής τα «Πρόσωπα που Ενεργούν Συντονισμένα με τον Προτείνοντα») δεν κατέχουν άμεσα ή έμμεσα Μετοχές, και δικαιώματα ψήφου της Εταιρείας. Πέραν αυτών, δεν υπάρχουν άλλα πρόσωπα κατά την έννοια του άρθρου 2 (ε) του Νόμου, που ενεργούν συντονισμένα με τον Προτείνοντα ή πρόσωπα που ελέγχονται από τον Προτείνοντα κατά την έννοια του άρθρου 3 παρ. 1 (γ) του Ν. 3556/2007.
Ολόκληρη η ανακοίνωση ΕΔΩ
Διαβάστε επίσης
Τηλεπικοινωνίες: Μάχη Nova και Vodafone για τη δεύτερη θέση
Οδηγός αποταμίευσης για το 2025: Πού υπάρχουν ακόμη αποδόσεις 2%
Υπεράκτια Αιολικά: Ξεκινούν έργα 45 GW στην Ευρώπη, καθυστερεί η Ελλάδα