THEPOWERGAME
Ο ιδρυτής της easyJet, σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, κατηγορήθηκε από δικαστή του Ανώτατου Δικαστηρίου για συμπεριφορά εκφοβισμού και εκφοβιστικές τακτικές κατά τη διάρκεια μιας αποτυχημένης δικαστικής ενέργειας εναντίον της Easyfundraising, της ιδιοκτήτριας μιας πλατφόρμας αγορών που βοηθά στη χρηματοδότηση φιλανθρωπιών.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των The Times του Λονδίνου, ο σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, που έχει κινήσει δεκάδες νομικές υποθέσεις εναντίον εταιρειών για φερόμενη παραβίαση του εμπορικού σήματος «easy», διατάχθηκε να πληρώσει 900.000 ευρώ για νομικά έξοδα με βάση το καθεστώς «αποζημίωσης» και όχι το «κανονικό καθεστώς».
Η αρχή της διαμάχης
Το 2011, η easyGroup έστειλε μια «προειδοποιητική επιστολή» στην Easyfundraising, ζητώντας αλλαγές στην πλατφόρμα της για να μη μοιάζει με τα σήματα της easyGroup. Οι δύο πλευρές φάνηκε να πλησιάζουν σε συμφωνία, αλλά ο Χατζηιωάννου δεν απάντησε στις προτάσεις της Easyfundraising το 2012.
Πέντε χρόνια αργότερα, το 2017, η easyGroup επανήλθε «απρόσμενα» με νέα προειδοποιητική επιστολή, ενώ το 2020 έκανε προσφορά 500.000 λιρών για να αποκτήσει τα δικαιώματα της Easyfundraising. Όταν η πρόταση απορρίφθηκε, ο Χατζηιωάννου προχώρησε σε αγωγή το 2022, και πάλι «χωρίς προειδοποίηση».
Ο δικαστής χαρακτήρισε τη στάση του Χατζηιωάννου ως «εκφοβιστική και απειλητική», επισημαίνοντας ότι η easyGroup απέτυχε να προσκομίσει αποδείξεις για πολλές από τις κατηγορίες της. Παράλληλα, επέκρινε τη στρατηγική της συνεχούς υποβολής και απόσυρσης κατηγοριών, κάτι που ενέτεινε το κόστος και την πολυπλοκότητα της υπόθεσης.
Η αντίδραση του Χατζηιωάννου
Ο ίδιος δήλωσε ότι θα εφεσιβάλει την απόφαση, χαρακτηρίζοντας την άδικη. Υποστήριξε ότι οι καθυστερήσεις στην υπόθεση οφείλονταν στα lockdown του Covid και πως είναι «αδιανόητο» ο δικαστής να χρησιμοποιήσει τη λέξη «εκφοβισμός», που δεν αποτελεί νομικό όρο, για να περιγράψει αυτές τις καθυστερήσεις.
Διαβάστε επίσης
Στεγαστικά δάνεια: Νέοι κανόνες για τη χορήγησή τους
De Beers: Ο γίγαντας με το τεράστιο απόθεμα διαμαντιών, αξίας 2 δισ.
Το Ισραήλ ως παράδειγμα ενεργειακής αυτάρκειας για την Ευρώπη