THEPOWERGAME
Τερματίζει η Meta το πρόγραμμα fact-checking, ανακοίνωσε σήμερα Τρίτη ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ μαζί με μια σειρά σημαντικών αλαγών στις πολιτικές και πρακτικές της εταιρείας. Ο διευθύνων σύμβουλος επικαλέστηκε για τις αλλαγές το μεταβαλλόμενο πολιτικό και κοινωνικό τοπίο, αλλά και την επιθυμία του «να αγκαλιάσει την ελευθερία του λόγου».
Όπως μεταδίδει το NBC, ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι η Meta τερματίζει το πρόγραμμα και τη συνεργασία με αξιόπιστους συνεργάτες και θα το αντικαταστήσει με ένα σύστημα «με γνώμονα την κοινότητα», παρόμοιο με τα Community Notes της X.
Η εταιρεία πραγματοποιεί επίσης αλλαγές στις πολιτικές της για το content moderation γύρω από πολιτικά θέματα, ενώ αναιρεί αλλαγές που μείωσαν την ποσότητα του πολιτικού περιεχομένου στις ροές των χρηστών, δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ.
Οι αλλαγές θα επηρεάσουν το Facebook και το Instagram -δύο από τις μεγαλύτερες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο, καθεμία από τις οποίες διαθέτει δισεκατομμύρια χρήστες- καθώς και το Threads.
«Θα επιστρέψουμε στις ρίζες μας και θα επικεντρωθούμε στη μείωση των λαθών, στην απλοποίηση των πολιτικών μας και στην αποκατάσταση της ελεύθερης έκφρασης στις πλατφόρμες μας», δήλωσε ο Ζούκερμπεργκ σε βίντεο. «Πιο συγκεκριμένα, θα κάνουμε τα εξής: Πρώτον, θα απαλλαγούμε από τους fact-checkers και θα τους αντικαταστήσουμε με community notes παρόμοιες με το Χ, ξεκινώντας από τις ΗΠΑ».
Ο Ζούκερμπεργκ υπογράμμισε ότι οι εκλογές ήταν σημαντική επιρροή στην απόφαση της εταιρείας και επέκρινε «τις κυβερνήσεις και τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης» υποστηρίζονται ότι πιέζουν για «όλο και περισσότερη λογοκρισία». «Επίσης, οι πρόσφατες εκλογές μοιάζουν με ένα πολιτισμικό σημείο καμπής προς την κατεύθυνση, για άλλη μια φορά, της προτεραιότητας του λόγου», είπε.
Πρόσθεσε πάντως ότι η εταιρεία θα συνεχίσει να κινείται επιθετικά ενάντια σε περιεχόμενο που σχετίζεται με τα ναρκωτικά, την τρομοκρατία και την εκμετάλλευση παιδιών.
Πέρα από το τέλος του προγράμματος ελέγχου των όψεων, ο Ζούκερμπεργκ δήλωσε ότι η εταιρεία θα καταργήσει ορισμένες πολιτικές περιεχομένου γύρω από καυτά θέματα, όπως η μετανάστευση και το φύλο, και θα επικεντρώσει εκ νέου τα αυτοματοποιημένα συστήματα μετριασμού της εταιρείας σε αυτό που αποκάλεσε «παραβιάσεις υψηλής σοβαρότητας» και θα βασίζεται στους χρήστες να αναφέρουν άλλες παραβιάσεις.
Οι αλλαγές σε μια περίοδο που η Meta και άλλες εταιρείες μέσων κοινωνικής δικτύωσης έχουν τα τελευταία χρόνια αντιστρέψει την πορεία τους αναφορικά με την εποπτεία περιεχομένου. Οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν επικρίνει εδώ και καιρό το σύστημα fact-checking της Meta και το fact-checking γενικότερα, ως άδικο και ευνοϊκό για τους Δημοκρατικούς, ένας ισχυρισμός που αμφισβητείται, σχολιάζει το NBC.
Σε έκτακτη σύσκεψη το Διεθνές Δίκτυο Fact-Checking
Έκτακτη συνεδρίαση συγκάλεσε το Διεθνές Δίκτυο Fact-Checking (International Fact-Checking Network – IFCN) σήμερα Τρίτη, μετά την ανακοίνωση του Ζούκερμπεργκ ότι προχωρά σε διακοπή των συνεργασιών με τρίτους για το fact-checking.
Σε αποκλειστική συνέντευξη στο Business Insider, η διευθύντρια του IFCN Άντζι Χόλαν επιβεβαίωσε ότι η συνάντηση, που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη, οργανώθηκε ως άμεση απάντηση στην απόφαση της Meta. «Πραγματοποιούμε αυτές τις συναντήσεις κάθε μήνα, αλλά συγκαλέσαμε αυτή ειδικά λόγω των σημερινών ειδήσεων», δήλωσε.
Το IFCN, το οποίο εκτείνεται σε 170 οργανισμούς διεθνώς, παίζει εδώ και καιρό καθοριστικό ρόλο στο οικοσύστημα ελέγχου γεγονότων της Meta, πιστοποιώντας οργανισμούς για το πρόγραμμα τρίτων της εταιρείας που ξεκίνησε το 2016 μετά τις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
IFCN: Ο κόσμος είναι αναστατωμένος
Η Χόλαν περιέγραψε τη διάθεση των fact-checkers ως ζοφερή και απογοητευμένη. «Αυτό το πρόγραμμα αποτελούσε σημαντικό μέρος του έργου της παγκόσμιας κοινότητας ελέγχου γεγονότων για χρόνια», δήλωσε. «Ο κόσμος είναι αναστατωμένος επειδή θεωρούσαν τους εαυτούς τους ως συνεργάτες σε καλή σχέση με τη Meta, κάνοντας σημαντικό έργο για να καταστήσουν την πλατφόρμα πιο επακριβή και αξιόπιστη».
Όπως σημείωσε, οι fact-checkers δεν ήταν υπεύθυνοι για την αφαίρεση αναρτήσεων, παρά μόνο για την επισήμανση παραπλανητικού περιεχομένου και τον περιορισμό του virality του. «Δεν επρόκειτο ποτέ για λογοκρισία, αλλά για την προσθήκη πλαισίου ώστε να αποτραπεί η διάδοση ψευδών ισχυρισμών», διευκρίνισε η Χόλαν.
Διαβάστε επίσης
Τι απαντούν οι ασφαλιστικές για τις μεγάλες αυξήσεις στα συμβόλαια υγείας
Στεγαστικά δάνεια: Νέοι κανόνες για τη χορήγησή τους
Σκυλακάκης: Τι είπε για τις επιδοτήσεις στο ρεύμα