THEPOWERGAME
Σε σταυροδρόμι βρίσκονται οι επιχειρήσεις παγκοσμίως και οι επενδύσεις, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ., καθώς ζητήματα ειρήνης και ασφάλειας εντείνουν την αβεβαιότητα Το Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Βαρόμετρο (Global Cooperation Barometer) του World Economic Forum (WEF) τονίζει στην τελευταία έκδοση ότι η παγκόσμια συνεργασία βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Η ανάλυση της έκθεσης αποκαλύπτει ότι, μετά από μια θετική πορεία για μια δεκαετία και με την υπέρβαση των επιπέδων πριν από την πανδημία, η συνολική συνεργασία έχει σταματήσει.
Αυτό οφείλεται σε μια απότομη πτώση του πυλώνα της ειρήνης και ασφάλειας του Barometer του WEF τα τελευταία επτά χρόνια, η οποία προκλήθηκε από την αυξανόμενη γεωπολιτική ένταση και τον ανταγωνισμό, οι οποίοι έχουν υπονομεύσει σημαντικά την παγκόσμια συλλογική ασφάλεια. Τα επίπεδα σύγκρουσης και οι συνακόλουθες ανθρωπιστικές κρίσεις αυξήθηκαν πέρυσι σε ιστορικά επίπεδα, με κρίσεις όπως αυτές στη Μέση Ανατολή, την Ουκρανία και το Σουδάν να παίζουν σημαντικό ρόλο.
Καθώς η κυρίως σταθερή συνεργατική τάξη που χαρακτήριζε την περίοδο μετά τον Ψυχρό Πόλεμο παραχωρεί τη θέση της σε ένα πιο κατακερματισμένο τοπίο, οι λύσεις για τα επείγοντα προβλήματα – από τη δράση για το κλίμα μέχρι τη διακυβέρνηση της τεχνολογίας – απαιτούν συνεργασία. Παρά τις παγκόσμιες κρίσεις ασφαλείας, τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι η συνεργασία συνεχίζεται σε διάφορους τομείς, όπως η διανομή εμβολίων, η επιστημονική έρευνα, η ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και άλλοι, προσφέροντας μοντέλα για τη μελλοντική συνεργασία.
Σημειώνεται ότι η ειρήνη και η ασφάλεια έχουν μειωθεί απότομα τα τελευταία χρόνια, αλλά άλλοι πυλώνες του Βαρόμετρου έχουν παραμείνει ανθεκτικοί και αποκαλύπτουν αναδυόμενες ευκαιρίες για διεθνή συνεργασία:
- Καινοτομία και τεχνολογία: Ενώ ο γεωπολιτικός ανταγωνισμός αυξάνεται σε σχέση με ορισμένες τεχνολογίες αιχμής, όπως οι ημιαγωγοί, η συνολική παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας προχώρησε το 2023, εν μέρει λόγω της ψηφιοποίησης της παγκόσμιας οικονομίας. Αυτό βοήθησε στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών, στην ισχυρή αύξηση της προσφοράς κρίσιμων ορυκτών – και στη συνακόλουθη πτώση της τιμής των μπαταριών λιθίου – και στην ανάκαμψη της κινητικότητας των φοιτητών. Ωστόσο, η ταχεία αναστάτωση από τις αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (ΑΙ), αναδιαμορφώνει το παγκόσμιο τοπίο, θέτοντας το ενδεχόμενο ενός νέου μετώπου γεωστρατηγικού ανταγωνισμού ή ακόμα και μιας “κούρσας εξοπλισμών στην ΑΙ”. Η ηγεσία μέσω της συνεργασίας και οι συμπεριληπτικές στρατηγικές θα είναι κλειδί για την αξιοποίηση του τεράστιου δυναμικού της ΑΙ ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζονται οι κίνδυνοι.
- Κλίμα και φυσικό κεφάλαιο: Η συνεργασία για τους κλιματικούς στόχους βελτιώθηκε το περασμένο έτος, με αυξημένες χρηματοροές και υψηλότερο εμπόριο τεχνολογιών χαμηλών εκπομπών, όπως ηλιακή, αιολική και ηλεκτρικά οχήματα. Παρόλα αυτά, απαιτείται επείγουσα δράση για την επίτευξη των στόχων για μηδενικές εκπομπές, καθώς οι παγκόσμιες εκπομπές συνεχίζουν να αυξάνονται. Η μεγαλύτερη παγκόσμια συνεργασία θα είναι απαραίτητη για την κλίμακα των τεχνολογιών και την εξασφάλιση της χρηματοδότησης που απαιτείται για την επίτευξη των κλιματικών στόχων έως το 2030.
- Υγεία και ευημερία: Ορισμένα αποτελέσματα στην υγεία, όπως το προσδόκιμο ζωής, συνέχισαν να βελτιώνονται μετά την πανδημία, αλλά η συνολική πρόοδος επιβραδύνεται σε σύγκριση με το 2020. Ενώ η διασυνοριακή βοήθεια και η φαρμακευτική έρευνα και ανάπτυξη μειώθηκαν και η συνεργασία για το εμπόριο αγαθών υγείας και τους διεθνείς κανονισμούς σταμάτησε, διάφοροι δείκτες υγείας, όπως η παιδική και η μητρική θνησιμότητα, παραμένουν ισχυροί. Δεδομένων των αυξανόμενων κινδύνων υγείας και των γερασμένων πληθυσμών, οι ηγέτες πρέπει να επενδύσουν στη διεθνή συνεργασία για την ενίσχυση της δημόσιας υγείας και βιώσιμων συστημάτων υγείας.
- Εμπόριο και ροές κεφαλαίων: Οι δείκτες που σχετίζονται με τη ροή αγαθών και υπηρεσιών, το εμπόριο, το κεφάλαιο και τους ανθρώπους είχαν μικτές εκβάσεις το 2023. Το εμπόριο αγαθών μειώθηκε κατά 5%, κυρίως λόγω της πιο αργής ανάπτυξης στην Κίνα και άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες, ενώ η παγκόσμια κατακερματισμένη κατάσταση συνέχισε να μειώνει το εμπόριο μεταξύ Δυτικών και Ανατολικών μπλοκ. Παρά αυτό, οι παγκόσμιες ροές υπηρεσιών, κεφαλαίων και ανθρώπων έδειξαν ανθεκτικότητα. Οι άμεσες ξένες επενδύσεις αυξήθηκαν, ιδιαίτερα στους στρατηγικούς τομείς, όπως οι ημιαγωγοί και η πράσινη ενέργεια, ενώ η μετανάστευση εργαζομένων και οι εμβάσματα ανακάμπτουν έντονα, ξεπερνώντας τα επίπεδα πριν από την πανδημία.
Κοιτώντας μπροστά, οι ηγέτες θα πρέπει να βρουν τρόπους να συνεργαστούν, ακόμη και καθώς αυξάνεται ο ανταγωνισμός, καθώς τα απτά αποτελέσματα θα είναι καθοριστικά για τη διατήρηση της δημόσιας εμπιστοσύνης και υποστήριξης. Η έκθεση καταλήγει, υπογραμμίζοντας την επείγουσα ανάγκη για προσαρμογή των ηγεσιών σε ένα ταραγμένο παγκόσμιο τοπίο. Εστιάζοντας στις συνεργατικές λύσεις, οι ηγέτες μπορούν να ανασυγκροτήσουν την εμπιστοσύνη, να επιφέρουν ουσιαστικές αλλαγές και να απελευθερώσουν νέες ευκαιρίες για κοινή πρόοδο και ανθεκτικότητα τα επόμενα δύσκολα χρόνια, αναφέρει το Βαρόμετρο.
Διαβάστε επίσης
Στεγαστικά δάνεια: Νέοι κανόνες για τη χορήγησή τους
Φόροι: Αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο η είσπραξη από την Εφορία
Χρονιά εξελίξεων για τον μεταλλευτικό κλάδο στην Ελλάδα