THEPOWERGAME
Οι αποκρατικοποιήσεις, αλλά και οι συμφωνίες στους τομείς παραχωρήσεων, ενέργειας και real estate κατάφεραν πέρυσι ένα ιστορικό ρεκόρ συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων στην Ελλάδα, που παρόμοιο δεν είχε σημειωθεί ούτε προ της οικονομικής κρίσης του 2010. Φέτος ανακοινώθηκε (ή και πραγματοποιήθηκε) η αλλαγή ιδιοκτησίας σε περιουσιακά στοιχεία αξίας άνω των 15 δισ. ευρώ. Πρόκειται για πρωτοφανές μέγεθος αφού υποδηλώνει πως κάθε μήνα μέσα στη χρονιά που φεύγει, καταγράφονταν κατά μέσο όρο συναλλαγές ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, από τις αρχές του έτους, ανακοινώθηκαν 86 συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων, εκ των οποίων η πιο σημαντική ήταν η νέα παραχώρηση της Αττικής Οδού, ύψους 3,27 δισ. ευρώ. Ακολούθησε η πώληση του 70% της Τέρνα Ενεργειακής αντί 1,67 δισ. ευρώ. Και η πρώτη τριάδα συμφωνιών για φέτος, κλείνει με άλλη μια αποκρατικοποίηση, εκείνης της διάθεσης του 27% της Τράπεζας Πειραιώς, αντί 1,35 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ τον περασμένο Μάρτιο.
Από τις 86 συμφωνίες που ανακοινώθηκαν , οικονομικά στοιχεία υπάρχουν για τις 66 από αυτές. Για τις υπόλοιπες 20 συμφωνίες δεν έχουν ανακοινωθεί τιμήματα. Παράδειγμα τέτοιων μεγάλων εξαγορών που δεν έχει ανακοινωθεί το τίμημα τους είναι η πρόσφατη εξαγορά 6 φωτοβολταϊκών (Φ/Β) πάρκων συνολικής ισχύος 110 MW στην περιοχή της Κοζάνης που ανακοίνωσε η Helleniq Energy.
Επίσης, δεν έχει ανακοινωθεί το τίμημα πώλησης του 17% της Hochtief στη σύμβαση παραχώρησης της Ολυμπίας Οδού (Δεκ. 2024), το τίμημα της πώλησης των πλειοψηφικών συμμετοχών στα εκπαιδευτήρια Δούκα (Νοε. 2024) και Μωραΐτη (Σεπτ. 2024), το τίμημα της εξαγοράς της υπεραγοράς Παπαντωνίου (Κύπρος) από την εταιρεία Σκλαβενίτης (Ιουν. 2024) κ.ά.
Επομένως, το ύψος των συμφωνιών εξαγορών & συγχωνεύσεων για φέτος ξεπερνά τα 15 δισ. ευρώ που αφορά στα ανακοινωμένα τιμήματα.
Επίσης, στα προαναφερόμενα τιμήματα δεν περιλαμβάνονται τυχόν δευτερεύουσες κινήσεις εξαγορών, που είναι επακόλουθο ήδη ανακοινωμένων κινήσεων. Μια τέτοια κίνηση είναι η δημόσια πρόταση εξαγοράς του 30% της Τέρνα Ενεργειακή από την Masdar, η δημόσια πρόταση της οποίας ήδη έχει ξεκινήσει. Επίσης, το ίδιο έχει συμβεί και στην Ελληνική Τράπεζα (Κύπρος), στην οποία η Eurobank μέσα στο 2024 αύξησε τη συμμετοχή της κατά 46,1%. Η τράπεζα έχει φτάσει στο 93,5% και πλέον προχωρά στην υποχρεωτική εξαγορά των μειοψηφικών συμμετοχών. Μόνον η συναλλαγή του 30% της Tέρνα Ενεργειακής θα προσθέσει επιπλέον 700 εκατ. ευρώ συναλλαγών.
Πάντως, για τις συμφωνίες που η εξαγορά των μειοψηφικών συμμετοχών συντελέστηκε μέσα στο 2024, τα ποσά έχουν ήδη συμπεριληφθεί. Αυτό συμβαίνει στην περίπτωση της Entersoft, όπου ο αγοραστής της εταιρείας μέσα στο 2024 εξαγόρασε (Μαρ. 2024) το 53% της εταιρείας από τους βασικούς μετόχους, ενώ το υπόλοιπο 47% αποκτήθηκε μέσω δημόσιας πρότασης που πραγματοποιήθηκε ταυτόχρονα με την εξαγορά των βασικών συμμετοχών.
Καταλύτης οι αποκρατικοποιήσεις
Στα υπέρογκα μεγέθη των συμβάσεων εξαγορών & συγχωνεύσεων αναμφίβολα συνέβαλαν οι αποκρατικοποιήσεις. Χωρίς αυτές τα μεγέθη θα ήταν αρκετά χαμηλότερα, αφού περιλαμβάνουν έξι μεγάλες συμβάσεις. Πρόκειται για:
- Την παραχώρηση της Αττικής Οδού από το ΤΑΙΠΕΔ στη ΓΕΚ Τέρνα, ύψους 3,27 δισ. ευρώ (Οκτ. 2024),
- Τη διάθεση του 27% της Τράπεζας Πειραιώς από το ΤΧΣ, ύψιους 1,35 δισ. ευρώ (Μαρ. 2024),
- Την παραχώρηση της Εγνατίας Οδού από το ΤΑΙΠΕΔ στη ΓΕΚ Τέρνα ύψους 1,35 δισ. ευρώ (Μάρ. 2024),
- Τη διάθεση του 30% του ΔΑΑ από το ΤΑΙΠΕΔ, ύψους 784 εκατ. ευρώ (Ιαν. 2024),
- Τη τη διάθεση του 10% της ΕΤΕ από το ΤΧΣ, ύψους 690 εκατ. ευρώ (Οκτ. 2024) και
- Την πώληση των 10,3 εκατ. warrants που κατείχε το ελληνικό δημόσιο στην Aegean, αντί 85,4 εκατ. ευρώ (Ιαν. 2024).
Υπάρχουν και άλλες συμβάσεις αποκρατικοποιήσεων, όπως η πώληση του Κάμπινγκ Αγ. Τριάδας στη Θεσσαλονίκη, η παραχώρηση της Μαρίνας Πύλου, της Μαρίνας MegaYachts στην Κέρκυρα αλλά είναι μικρότερου μεγέθους.
Χωρίς τις παραπάνω αποκρατικοποιήσεις, το συνολικό ύψος των συμφωνιών εξαγορών και συγχωνεύσεων βρίσκεται περίπου στο μισό, δηλαδή από 7,5 έως 8 δισ. ευρώ. Η επίδοση αυτή φυσικά και είναι πολύ σημαντική, αλλά δεν συνιστά ρεκόρ. Εκτός εκείνης της Masdar για την Τέρνα Ενεργειακή, ιδιαίτερα αξιοσημείωτη είναι η εξαγορά της Beta CAE Systems από την αμερικανική Cadence αντί 1,15 δισ. ευρώ (Μαρ. 2024).
Πάντως, οι πιο πολλές ιδιωτικές εξαγορές & συγχωνεύσεις αφορούν πάλι στους τομείς της ενέργειας και του real estate. Πρωταγωνιστές είναι η ΔΕΗ, με συνολικές εξαγορές που ανέρχονται σε 870 εκατ. ευρώ (Evryo Group, Ομ. Κοπελούζουκ.ά.), η Helleniq Energy με αγοραπωλησίες που πλησιάζουν τα 500 εκατ. ευρώ (ΔΕΠΑ Εμπορίας, Elpedison κ.ά.). Το μεγαλύτερο ύψος συναλλαγών ωστόσο αφορά τον όμιλο της ΓΕΚ Τέρνα, ο οποίος φέτος διαχειρίστηκε συμβάσεις πωλήσεων και εξαγορών ύψους 7 δισ. ευρώ (Αττική Οδός, Εγνατία Οδός, Masdar κ.ά.).
Διαβάστε επίσης
Μπορεί η Lego να παραμείνει η πιο cool κατασκευάστρια παιχνιδιών στον κόσμο;
Love Actually: Η κλασική ταινία των Χριστουγέννων με τα μάτια των πρωταγωνιστών
Ύποπτο “βραχυκύκλωμα” στην ηλεκτρική διασύνδεση Φινλανδίας & Εσθονίας