THEPOWERGAME
Το δημόσιο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, θα διορίζει τα 4 από τα 11 μέλη του διοικητικού συμβουλίου των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) αλλά δεν θα συμμετέχει στην εκλογή των υπολοίπων επτά μελών. Παράλληλα στο νέο 11μελές Δ.Σ. (από 13 μέλη που έχει σήμερα) δεν θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Η σημερινή επαναληπτική έκτακτη γενική συνέλευση των ΕΛΠΕ ενέκρινε την πρόταση της διοίκησης για τις αλλαγές στο καταστατικό ώστε να συμβαδίζουν με τη νομοθεσία περί εταιρικής διακυβέρνησης, με βάση και την πρόταση που κατέθεσε πριν από λίγες ημέρες και το ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχει το 35,477% των μετοχών.
Το διοικητικό συμβούλιο των ΕΛΠΕ (στα οποία συμμετέχει και με 45,47% ο όμιλος Λάτση) πρότεινε να προβλεφθεί στο καταστατικό η εκλογή όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου (Δ.Σ.) από τη γενική συνέλευση. Αυτή η απόφαση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και η αντιπολίτευση είχε σηκώσει ψηλά τους τόνους αφού μέχρι σήμερα, με βάση τη συμφωνία μετόχων του 2003, το δημόσιο ορίζει επτά από τα 13 μέλη του Δ.Σ.
Έτσι το ΤΑΙΠΕΔ αποφάσισε να ακολουθήσει τον άλλο δρόμο που προβλέπει η νομοθεσία περί εταιρικής διακυβέρνησης. Να ορίζει δηλαδή, το δημόσιο το 40% των μελών του διοικητικού συμβουλίου των ΕΛΠΕ, χωρίς να συμμετέχει στην ψηφοφορία για την εκλογή των υπολοίπων μελών. Η αλλαγή που εγκρίθηκε σήμερα από τη γενική συνέλευση προβλέπει πως το δημόσιο θα διορίζει τα 4 από τα 11 μέλη για όσο διάστημα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει τουλάχιστον 35% των ΕΛΠΕ. Η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ υπερψηφίστηκε και από τον όμιλο Λάτση καθώς συγκέντρωσε το 96,48% των ψήφων στη σημερινή συνέλευση.
Το σχέδιο «Vision 2025»
Πριν τη συζήτηση και ψήφιση των αλλαγών στο καταστατικό των ΕΛΠΕ, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης παρουσίασε το σχέδιο μετασχηματισμού που επεξεργάζεται η διοίκηση το οποίο, όπως είπε, θα τεθεί προς έγκριση από νέα γενική συνέλευση προς τα τέλη του χρόνου.
Στόχος του σχεδίου «Vision 2025», όπως είπε, είναι να φέρει τον όμιλο σε ηγετική θέση στην ελληνική και περιφερειακή αγορά ενέργειας με κινήσεις που είναι κατάλληλες για το μέλλον όπως διαμορφώνεται. «Θα ήταν λάθος να παραμείνουμε παγιωμένοι σε στρατηγική που υπήρξε επιτυχημένη τις προηγούμενες δεκαετίας αλλά δεν είναι κατάλληλη για να μας φέρει στην ίδια ηγετική θέση τις επόμενες δεκαετίες» είπε ο κ. Σιάμισιης.
Ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ υποστήριξε πως πρόκειται για ολοκληρωμένο σχέδιο με πέντε άξονες που υποστηρίζει τις φιλοδοξίες του ομίλου για ηγετική θέση στην ενεργειακή μετάβαση. Οι πέντε πυλώνες είναι ο επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής για περιβαλλοντικό αποτύπωμα, κοινωνικές δράσεις και εταιρική διακυβέρνηση (ESG) και η μείωση των εκπομπών ρύπων, η αναπροσαρμογή της επιχειρηματικής στρατηγικής και της κατανομής κεφαλαίων, η αναβάθμιση εταιρικής διακυβέρνησης, η καθιέρωση της κατάλληλης εταιρικής δομής και η υιοθέτηση νέας εταιρικής ταυτότητας με αλλαγή επωνυμίας.
Το σχέδιο, είπε ο κ. Σιάμισιης, θα στηρίξει τόσο τη γεωγραφική επέκταση των ΕΛΠΕ στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο όσο και την επέκταση σε νέες «πράσινες» δραστηριότητες όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και τεχνολογίες όπως η παραγωγή υδρογόνου.