THEPOWERGAME
Καθυστέρησε να επιβάλει πρόστιμα ο νέος υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, αλλά φαίνεται ότι τα επέβαλε όλα μαζί στο τέλος της χρονιάς. Μέσα σε 20 ημέρες ανακοίνωσε πρόστιμα 7,7 εκατ. ευρώ, κυρίως για παραβάσεις που αφορούν στο πλαφόν περιθωρίου κέρδους, που θέτει ο νόμος στα βασικά αγαθά και δεύτερον για παραβάσεις που αφορούν σε παραπλανητικές εκπτώσεις. Πρόκειται για τα γνωστά μέτρα της κυβέρνησης κατά της ακρίβειας.
Με τις «καμπάνες» ύψους 7,7 εκατ. ευρώ που ανακοινώθηκαν τις τελευταίες ημέρες, το σύνολο των προστίμων που έχει βεβαιώσει το υπουργείο Ανάπτυξης για το 2024 ξεπερνά τα 16 εκατ. ευρώ. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, είναι το μεγαλύτερο ύψος προστίμων που έχει βεβαιωθεί ιστορικά για επιχειρήσεις που παραβιάζουν κανόνες εμπορίου και οδηγούν σε παραπλάνηση καταναλωτών και αθέμιτου κέρδους.
Τα μεγαλύτερα πρόστιμα φέτος έχουν δεχθεί οι εταιρείες Jacobs που εισάγει τους ομώνυμους καφέδες, η Friesland Cambina Hellas, η γνωστή NOYNOY και η Johnson & Johnson (J&J) με τα είδη προσωπικής υγιεινής. Σε κάθε μια από τις προαναφερόμενες επιχειρήσεις πρόσφατα βεβαιώθηκε πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ για την παραβίαση του πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους (μ.κ.).
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η δεύτερή φορά φέτος που βεβαιώνεται πρόστιμο τόσο στη Friesland, όσο και στη Henkel Hellas. Μάλιστα και τα δύο πρόστιμα επιβλήθηκαν για το ίδιο παράπτωμα, την παραβίαση του πλαφόν περιθωρίου μ.κ. Ωστόσο δεν είναι οι μοναδικές επιχειρήσεις στις οποίες βεβαιώνεται δεύτερη φορά πρόστιμο. Οι έξι από τις οκτώ επιχειρήσεις για τις οποίες ανακοινώθηκε πριν από λίγες ημέρες βεβαίωση προστίμων, ύψους 5,5 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της παραβίασης του πλαφόν περιθωρίου μ.κ., είχαν δεχθεί πρόστιμα και στο παρελθόν.
Συγκεκριμένα εκτός από την Friesland Cambina και την Henkel, ισχύει για τις εταιρείες Jacobs Douwe Egberts ΕΠΕ, την Jonhson & Johnson AE, την Colgate Palmolive ΕΠΕ και την Ελαΐς Unilever AE. Ειδικότερα δυο φορές κυρώσεις έχουν δεχθεί οι εταιρείες:
- Jacobs Douwe Egberts (καφέδες) δέχθηκε πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ στις 18.12.2024 και ενώ είχε δεχθεί πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ και στις 15.11.2024 για παραβίαση του πλαφόν στο περιθώριο μ.κ.
- Henkel Hellas (είδη προσωπικής υγιεινής) δέχθηκε πρόστιμο 286 χιλ. ευρώ στις 18.12.2024 και είχε δεχθεί άλλο ένα ύψους 395,1 χιλ. ευρώ στις 22.05.2024 για παραβιάσεις του πλαφόν μ.κ.
- Colgate Parmolive ΕΠΕ (είδη προσωπικής υγιεινής) που δέχθηκε πρόστιμο 535 χιλ. ευρώ στις 18.12.2024 και 672 χιλ. ευρώ στις 154.11.2023. Την πρώτη φορά το πρόστιμο ήταν για τη παραβίαση του πλαφόν περιθωρίου μ.κ. και τη δεύτερη για παραπλανητικές εκπτώσεις
- Ελαΐς Unilever AE (καθαριστικά) που δέχθηκε πρόστιμο 516 χιλ. εκατ. ευρώ στις 18.12.2024 και 1 εκατ. ευρώ στις 11.2023, και στις δύο περιπτώσεις για την παραβίαση του πλαφόν στο περιθώριο μ.κ.
- Friesland Cambina (γαλακτοκομικά) δέχθηκε πρόστιμα ύψους 1 εκατ. ευρώ την 18.12.2024 και ύψους 561 χιλ. ευρώ την 22.01.2024, αμφότερα για παραβίαση του πλαφόν περιθωρίου μικτού κέρδους και
- Johnson & Johnson (είδη προσωπικής υγιεινής) που δέχθηκε δύο πρόστιμα, ύψους 1 εκατ. ευρώ το καθένα, στις 18.12.2024 και 15.11.2023 αμφότερα για παραβίαση του πλαφόν μ.κ..
Πάντως, πρέπει να επισημανθεί ότι δεν είναι οι μοναδικές μεγάλες εταιρείες στις οποίες έχουν επιβληθεί από το υπ. Ανάπτυξης σημαντικά πρόστιμα. Υπάρχουν δύο εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων δανείων» (servicers), η Cepal και η DoValue, που έχουν δεχθεί τέσσερα πρόστιμα η κάθε μία. Φυσικά οι παραβιάσεις εδώ δεν έχουν να κάνουν με το πλαφόν περιθωρίου μ.κ. ή τις παραπλανητικές εκπτώσεις, αλλά με παραβιάσεις της νομοθεσίας για την προστασία του οφειλέτη κ.λπ.
Επίσης διπλά πρόστιμα τα τελευταία δύο τρία χρόνια που υφίσταται η ακρίβεια έχουν δεχθεί πολλές άλλες επιχειρήσεις λιανικής, όπως η Πλαίσιο Computers (συνολικά 640 χιλ. ευρώ), η Notos Com (συνολικά 491 χιλ. ευρώ), η Attica Πολυκαταστήματα (συνολικά 700 χιλ. ευρώ), η LIDL (συνολικά 702 χιλ. ευρώ) και η La Vie en Rose (320 χιλ. ευρώ).
Τα υψηλότερα πρόστιμα ωστόσο έχει δεχθεί μέχρι σήμερα η αλυσίδα Dixons South–East Europe (Κωτσόβολος), πριν μεταβιβαστεί στη ΔΕΗ, ύψους 2,72 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία που πωλεί ηλεκτρονικά και ηλεκτρικά προϊόντα, έχει δεχθεί το υψηλότερο πρόστιμο που έχει επιβληθεί από την Διϋπηρεσιακή Μονάδα Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) ύψους 2 εκατ. ευρώ, που έχει επιβληθεί σε μια απόφαση (14.12.2023).
Εν γένει, η κυβέρνηση έχει πάρει τη «ρομφαία» στην αγορά καθώς επιχειρεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της ακρίβειας και της αθέμιτης κερδοφορίας, που μαστίζουν τις τσέπες των καταναλωτών και δημιουργούν πολιτική δυσαρέσκεια. Τα τελευταία τρία χρόνια έχουν επιβληθεί πρόστιμα άνω των 40 εκατ. ευρώ, όταν προ το 2021 οι ετήσιες κυρώσεις του υπ. Ανάπτυξης ως μηχανισμού ελέγχου του εμπορίου, δεν ξεπερνούσαν το μισό εκατ. ευρώ ετησίως.
Σημειώνεται ότι τα πρόστιμα που επιβάλλονται από το υπ. Ανάπτυξης και την ΔΙΜΕΑ που εποπτεύει, βάσει της νομοθεσίας, εφόσον ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ ανά παραβίαση, ανακοινώνονται ονομαστικά.
Διαβάστε επίσης
Μισθοί: Τα επαγγέλματα με τις υψηλότερες αυξήσεις το 2024
Metlen: Βαθαίνει το αποτύπωμά της στην Αφρική με νέα μονάδα στην Γκάνα
ΔΕΗ: Στο 10,34% ανέβηκε το ποσοστό της CVC