THEPOWERGAME
Μέχρι το τέλος Ιουνίου, το αργότερο, θα έχει εγκριθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς η αύξηση κεφαλαίου, για την άντληση 121 εκατ. ευρώ, ώστε να ολοκληρωθεί τον επόμενο μήνα υποστήριξε ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΛΑΚΤΩΡ Θύμιος Μπουλούτας στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου. Ο κ. Μπουλούτας υποστήριξε πως το ομολογιακό δάνειο των 50 εκατ. ευρώ που εκδόθηκε πρόσφατα, και θα αποπληρωθεί από τα έσοδα της αύξησης, μαζί με τα πρόσθετα κεφάλαια θα στηρίξουν την ομαλή υλοποίηση των έργων τόσο για τις υφιστάμενες συμβάσεις της ΑΚΤΩΡ, όσο και των νέων έργων.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ είπε πως δεν περιμένει νέες αρνητικές εκπλήξεις από τον τομέα κατασκευών που ευθύνεται και για τις μεγάλες ζημιές του ομίλου στα τελευταία χρόνια. Σε ερώτηση για την αλλαγή διευθύνοντος συμβούλου, με την αντικατάσταση του κ. Αρη Ξενόφου από τον κ. Μπουλούτα, ο νέος επικεφαλής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ υποστήριξε πως ο κ. Ξενόφος είχε αναλάβει τη θέση για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και με συγκεκριμένο στόχο, να προχωρήσει την αύξηση κεφαλαίου και τη χρηματοοικονομική ενίσχυση της ΑΚΤΩΡ. Πρόσθεσε πως παραμένει ως μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος της εταιρείας.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης ο επικεφαλής της ΕΛΛΑΚΤΩΡ ανακοίνωσε πως η θυγατρική ΗΛΕΚΤΩΡ ανακηρύχθηκε προσωρινός μειοδότης στο έργο των 49 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση του εργοστασίου μηχανικής ανακύκλωσης στη Φυλή. Το έργο διεκδίκησε η κοινοπραξία «ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. -W.A.T.T. Α.Ε. – ENVIROPLAN- ΑΡΣΗ Α.Ε.» και με την ολοκλήρωσή του το εργοστάσιο θα δέχεται 300.000 τόνους απορριμμάτων ετησίως.
Στο τέλος του πρώτου τριμήνου το ανεκτέλεστο υπόλοιπο του ομίλου έφτανε τα 1,7 δισ. ευρώ με τα 686 εκατ. να προέρχονται από Ελλάδα, τα 785 από Ρουμανία και τα 185 από το Κατάρ. Στη διάρκεια του τριμήνου η ΑΚΤΩΡ υπέγραψε δύο συμβάσεις συντήρησης της Εγνατίας Οδού (39 εκατ. ευρώ), την επέκταση των δικτύων φυσικού αερίου σε Ξάνθη και Δράμα (17 εκατ. ευρώ) ενώ έχει επιλεγεί ως προσωρινός ανάδοχος για τα δίκτυα αποχέτευσης σε Ραφήνα – Πικέρμι και Σπάτα – Αρτέμιδα (32 εκατ. ευρώ).
Η διοίκηση επισήμανε τη μείωση κατά 24% στα διοικητικά έξοδα κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου. Στο τέλος Μαρτίου ο αριθμός του προσωπικού είχε μειωθεί κατά 14% στον κατασκευαστικό κλάδο και κατά 16% στον υπόλοιπο όμιλο, σε σχέση με τον περυσινό Μάρτιο. Τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου αυξήθηκαν ελαφρά στα 2,88 δισ. ευρώ καθώς από τις αρχές του έτους ενσωματώνεται και η μαρίνα Αλίμου μετά τη σύμβαση παραχώρησης που υπέγραψε η ΑΚΤΩΡ Παραχωρήσεις.
Ειδικά για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) η διοίκηση είπε πως αναμένει ακόμα πιο βελτιωμένα αποτελέσματα από το χαρτοφυλάκιο των 493 MW, ενώ μετά το 2023 προβλέπεται πως θα παραδοθούν πρόσθετα αιολικά πάρκα ισχύος 88 MW. Για την πίεση που δέχθηκαν και στο πρώτο τρίμηνο τα έσοδα από τις παραχωρήσεις λόγω της καραντίνας και της μειωμένης κυκλοφορίας, η διοίκηση είπε πως υπάρχει σημαντική αύξηση της κίνησης στην Αττική Οδό μετά τη λήξη των περιοριστικών μέτρων.