THEPOWERGAME
Το «εικονικό data room» (VDR) για την παροχή στοιχείων του ΔΕΔΔΗΕ στους υποψηφίους επενδυτές έχει ανοίξει και οι εννέα επενδυτές συμμετέχουν στη διαδικασία υποστήριξε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης. Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης με τους αναλυτές για τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ο κ. Στάσσης είπε πως η διαδικασία ενημέρωσης των υποψηφίων για το 49% του ΔΕΔΔΗΕ θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο προκειμένου στη συνέχεια να κληθούν να υποβάλλουν δεσμευτικές οικονομικές προσφορές.
Στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού έχουν προκριθεί οι αμερικανικές CVC Capital Partners, Blackrock, KKR και Oak Hill Advisors, η γαλλική Ardian, η καναδική BCI, η αυστραλιανή Macquarie, η ιταλική F2i και η επίσης αυστραλιανή First Sentier Investors που ανήκει στον ιαπωνικό όμιλο Mitsubishi UFJ Financial Group.
Ο κ. Στάσσης είπε, επίσης, πως μέχρι τα τέλη Ιουνίου η διοίκηση της ΔΕΗ θα έχει καταλήξει στην οριστική απόφαση όσον αφορά τη μετατροπή της υπό κατασκευή λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαϊδα 5. Πριν από λίγες εβδομάδες ο επικεφαλής της επιχείρησης είχε δηλώσει πως η μονάδα θα λειτουργήσει κανονικά ως λιγνιτική αλλά θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου μέχρι το 2025 με δυνατότητα λειτουργίας και με υδρογόνο και με ισχύ κοντά στα 1.000 MW. Τότε ο κ. Στάσσης είχε μιλήσει για αναγκαστική επιλογή με δεδομένες τις υψηλές τιμές για τα δικαιώματα διοξειδίου του άνθρακα.
Στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ είπε πως το 2021 θα είναι «έτος σταθεροποίησης» ενώ τόνισε πως το δεύτερο τρίμηνο της φετινής χρονιάς θα επηρεαστεί περισσότερο από τις τιμές δικαιωμάτων ρύπων, αλλά πως για το σύνολο της χρήσης η διοίκηση θα είναι «εντός στόχων». Όσο για τους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) που έχουν τεθεί με το ομόλογο αειφορίας, ο κ. Στάσσης είπε πως είναι βέβαιος πως θα έχουν επιτευχθεί μέχρι το 2022, όταν θα γίνει η αξιολόγηση.
Από τα χθεσινά αποτελέσματα φαίνεται πως η ΔΕΗ κινήθηκε ψηλότερα από τις εκτιμήσεις όλων των αναλυτών για τα έσοδα και τα επαναλαμβανόμενα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA). Οι προβλέψεις των αναλυτών έβλεπαν τα συνολικά έσοδα του ομίλου κοντά στα 1,110 δισ. με την ΔΕΗ να ανακοινώσει ελαφρά υψηλότερο κύκλο εργασιών στα 1,114 δισ. ευρώ. Όσο για τα επαναλαμβανόμενα EBITDA η μέση πρόβλεψη των αναλυτών τα ανέβαζε στα 212 εκατ. ευρώ αλλά τελικά διαμορφώθηκαν σε 225,6 εκατ. ευρώ έναντι 182 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περυσινό διάστημα.