THEPOWERGAME
Με ενθαρρυντικά μηνύματα για πιθανή σύναψη νέων εξαγωγικών συμφωνιών στο αμέσως επόμενο διάστημα, ολοκληρώθηκε η Επιχειρηματική Αποστολή σε εθνικές αγορές της Λατινικής Αμερικής, που διοργάνωσε το Επιχειρηματικό Συμβούλιο Ελλάδας-Λατινικής Αμερικής, σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο.
Οι συμμετέχοντες στην επιχειρηματική αποστολή, που διήρκεσε από 20 έως 30 Νοεμβρίου, επισκέφθηκαν διαδοχικά τέσσερις χώρες με μεγάλους καταναλωτικούς πληθυσμούς, την Βραζιλία (216 εκατ. κατοίκους), την Αργεντινή (46 εκατ. κατοίκους), την Κολομβία (52 εκατ. κατοίκους) και το Μεξικό (128 εκατ. κατοίκους), με στόχο την προώθηση εξαγώγιμων ελληνικών προϊόντων από τους κλάδους των τροφίμων-ποτών και της ενέργειας.
Με τη συνδρομή των Εμπορικών Γραφείων του Σάο Πάολο και του Μπουένος Άιρες, του Εμπορικού Επιμελητηρίου Μποκοτά και του Ελληνο-Μεξικανικού Επιμελητηρίου, πραγματοποιήθηκαν συνολικά πάνω από 50 συναντήσεις, ενώ είχαν προηγηθεί διαδικτυακές παρουσιάσεις που προετοίμασαν ουσιαστικά το έδαφος για τις εν λόγω επαφές.
Όπως διαφάνηκε από τις ανωτέρω συναντήσεις, τα προϊόντα που παρουσίασαν οι ελληνικές εταιρίες προκάλεσαν το ενδιαφέρον των εισαγωγέων, με κύριο πλεονέκτημα την ποιότητα που υπερτερεί έναντι άλλων αντίστοιχων αγαθών που κυκλοφορούν στις συγκεκριμένες τοπικές αγορές, αλλά και τις ανταγωνιστικές τιμές. Μάλιστα, σε ορισμένες περιπτώσεις οι συζητήσεις προχώρησαν σε βάθος και εκτιμάται ως ιδιαιτέρως πιθανό να προκύψουν σύντομα συμφωνίες για αρχικές παραγγελίες.
Η αγορά της Βραζιλίας λόγω του μεγέθους της παρουσιάζει μεγάλες ευκαιρίες σε καταναλωτικά αγαθά, καλλυντικά, ενέργεια και κατασκευές, ενώ η προοπτική ολοκλήρωσης τον επόμενο χρόνο της πολυαναμενόμενης Συμφωνίας EΕ-Mercosur θα δώσει ώθηση στις ευρωπαϊκές εξαγωγές και θα διευκολύνει κατ’ επέκταση την είσοδο ελληνικών προϊόντων χωρίς δασμούς.
Στην Αργεντινή, μετά από την πολυετή οικονομική κρίση αρχίζουν να διαφαίνονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, στην Κολομβία η σταθερή ανοδική πορεία της οικονομίας της δημιουργεί ευκαιρίες σε βασικούς κλάδους της αγοράς, όπως των τροφίμων και των ενεργειακών προϊόντων, καθώς και στα κατασκευαστικά και περιβαλλοντικά έργα, ενώ το Μεξικό παρουσιάζει ενδιαφέρον λόγω του μεγέθους της τοπικής αγοράς, της μεγάλης μεσαίας τάξης και της εναλλακτικής επιλογής που μπορούν να προσφέρουν ποιοτικά και ανταγωνιστικά προϊόντα από την Ευρώπη.
Ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος-Λατινικής Αμερικής, κ. Κωνσταντίνος Αντωνόπουλος, σχολίασε ότι «οι ελληνικές εταιρίες που θα βάλουν έγκαιρα στο ραντάρ τους τις Λατινοαμερικάνικες αγορές, με μακροπρόθεσμη στρατηγική, επιμονή, τακτική παρουσία και επιλογή κατάλληλων εταίρων, θα ωφεληθούν από το πρόσφορο επιχειρηματικά έδαφος που χαρακτηρίζει τις χώρες αυτές».
Όπως δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής & Μέλος Δ.Σ του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, Δρ. Αθανάσιος Κελέμης, ο φορέας «στηρίζει ενεργά και πρακτικά την ελληνική επιχειρηματική εξωστρέφεια, οργανώνοντας μεθοδικά αποστολές σε αναπτυσσόμενες και ανεπτυγμένες αγορές, ώστε να προσφέρει έδαφος για δικτύωση, επαφές και δυνητικές συμφωνίες».
Σημειώνεται ότι, το 2025 το Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδος-Λατινικής Αμερικής σε συνεργασία με το Ελληνογερμανικό Επιμελητήριο σχεδιάζουν νέα επιχειρηματική αποστολή που θα εστιάσει στις χώρες των Άνδεων (Περού, Χιλή, Ισημερινό, Κολομβία), οι οποίες παρουσιάζουν οικονομική άνοδο, διαθέτουν πλεονασματικό εμπορικό ισοζύγιο και προσφέρουν ευκαιρίες για τους Έλληνες εξαγωγείς.
Διαβάστε επίσης
Χαρδαλιάς: Τα 12 σημαντικά έργα που θα αλλάξουν την Αττική
Εξάρχου (AKTOR): Η Ελλάδα να στραφεί σε νέο παραγωγικό μοντέλο
Χρηματιστήριο Ενέργειας: Ξεκίνησε η διαδικασία ένταξης στην Πλατφόρμα PPA