THEPOWERGAME
Ένα ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο χρειάζεται έξι φορές την ποσότητα των μεταλλευμάτων από ένα συμβατικό όχημα. Τα υπεράκτια αιολικά πάρκα χρειάζονται εννέα φορές πιο πολλά μεταλλεύματα συγκριτικά με ένα εργοστάσιο που τροφοδοτείται με φυσικό αέριο. Οι εκτιμήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) ανεβάζουν τον πήχη για τους πανίσχυρους ομίλους στον κλάδο της εξόρυξης, ο οποίος όμως δεν έχει προχωρήσει σε επαρκείς επενδύσεις επί μια μακρά περίοδο. Αυτό το χάσμα ανάμεσα στην αυξημένη ζήτηση για τις ανάγκες της πράσινης μετάβασης και της προσφοράς έχει τροφοδοτήσει σενάρια για μια εκ νέου προσέγγιση της BHP Billiton για την εξαγορά της Anglo American μόλις έξι μήνες μετά την αρχική απόπειρα εξαγοράς έναντι 39 δισ. στερλινών.
Οι προοπτικές, ειδικότερα, για τον χαλκό είναι ισχυρές μέσα στα επόμενα χρόνια. Σύμφωνα με έρευνα της Fitch Solutions και της εξειδικευμένης μονάδας της, BMI, οι τιμές του χαλκού αναμένεται να αναρριχηθούν πάνω από 75% μέσα στην επόμενη διετία. Προβλέψεις προδικάζουν πως οι τιμές μπορεί να φθάσουν τα 15.000 δολάρια τον τόνο το 2025 από τα 9.000 δολάρια τον τόνο που ισχύουν περίπου στα τριμηνιαία συμβόλαια του χρηματιστηρίου Μετάλλων στο Λονδίνο την Παρασκευή. Για να μπορέσει να εκμεταλλευτεί τη δυναμική αυτή η BHP Billiton θα πρέπει να αυξήσει το «χαρτοφυλάκιο» των ορυχείων της και να αναβαθμίσει τον εξοπλισμό της, υπογραμμίζουν ειδήμονες του κλάδου.
Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, ο κολοσσός εξόρυξης με έδρα την Αυστραλία απέκτησε μερίδιο σε κοιτάσματα χαλκού στην Αργεντινή, καταδεικνύοντας την ανάγκη για την εξασφάλιση πρόσθετων πόρων ενός μετάλλου που είναι απαραίτητο σε ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες, καλωδιώσεις και ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Στο Εσκονδίδα, το μεγαλύτερο ορυχείο χαλκού στον κόσμο που βρίσκεται σε υψόμετρο 3.100 μέτρων, η εξόρυξη γίνεται δυσκολότερη. Εν ολίγοις, ο όμιλος θα πρέπει να δαπανήσει 10 δισ. δολάρια για να αναβαθμίσει τις εγκαταστάσεις μέσα στην επόμενη επταετία.
Μια συγχώνευση με την Anglo, τα κεντρικά γραφεία της οποίας βρίσκονται στο Λονδίνο, θα δώσει στην BHP Billiton το 10% της παγκόσμιας παραγωγής χαλκού και πρόσβαση στο 40% των πλέον προσοδοφόρων ορυχείων χαλκού, σύμφωνα με την εξειδικευμένη ιστοσελίδα mining.com. Θα ενίσχυε, δηλαδή, την παρουσία του αυστραλιανού ομίλου στα τέσσερα από τα μεγαλύτερα ορυχεία του κόσμου, δηλαδή της Χιλής και του Περού. «Μια συμφωνία μεταξύ των δυο εταιρειών θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη αναδιάταξη δυνάμεων, που έχει λάβει χώρα στον κλάδο εξόρυξης, παγκοσμίως, εδώ και μια δεκαετία» είχε αναφέρει σε έκθεση ο Τζέιμς Γουάιτσαιντ, αναλυτής της Wood Mackenzie, λίγο πριν η Anglo American απορρίψει την 3η πρόταση εξαγοράς των 49 δισ. δολαρίων που είχε υποβάλει η BHP Billiton τον περασμένο Απρίλιο.
Σε αυτή τη φάση, η Anglo προχωρά επιτυχώς στην αναδιάρθρωση του ομίλου υπό την πίεση των μετόχων της, απορρίπτοντας την προσφορά της BHP Billiton. Διαθέτει σε πώληση ορυχεία νικελίου, πλατίνας και άνθρακα, όπως επίσης την De Beers, η οποία δραστηριοποιείται στην εξόρυξη, επεξεργασία, εμπορία και πώληση διαμαντιών. Άντλησε 930 εκατ. δολάρια με την πώληση του μεριδίου της στην Anglo American Platinum, γνωστή και ως Amplats, που ελέγχει το 38% της παγκόσμιας προσφοράς πλατίνας. Αυτή την εβδομάδα εξασφάλισε 3,8 δισ. δολάρια από την πώληση όσων ορυχείων άνθρακα της είχαν απομείνει στην Αυστραλία.
Το επενδυτικό κοινό αντιδρά θετικά στα βήματα αυτά, με τη μετοχή της Anglo να ενισχύεται 18% από τις αρχές Απριλίου, ενώ αυτή της BHP Billiton έχει υποχωρήσει κατά 11%. Έτσι μια νέα προσέγγιση της BHP Billiton στην Anglo θα είναι πολύ πιο δαπανηρή. Παρόλα αυτά, παράγοντες του κλάδου θεωρούν πως υπάρχει ακόμη κίνητρο για μια απόπειρα εξαγοράς εάν αναλογιστεί κανείς τα οφέλη που προκύπτουν από την ένωση των δυο ομίλων. Mε την κεφαλαιοποίηση της BHP Billiton στα 123,44 δισ. ευρώ και αυτή της Anglo στα 34,69 δισ. ευρώ, το ενδεχόμενο αυτό παραμένει ανοικτό.
Διαβάστε επίσης
Ποιας ηλικίας είναι οι κατοικίες που πωλούνται μέσω του “Σπίτι μου 2”
Πεδίο μάχης τα crypto: Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη, Ελβετία τρέχουν να προλάβουν τον Τραμπ
Τήλος: Η επόμενη ημέρα με το βλέμμα σε ανθεκτικότητα και καινοτομία