THEPOWERGAME
Ανανέωσε στην Κίνα ο ελβετικός κολοσσός ΑΒΒ τη μακρόχρονη συνεργασία του στην αυτοκινητοβιομηχανία, με το ινστιτούτο σχεδιασμού, MMI Planning & Engineering Institute, που έχει ηγετική θέση στον κλάδο.
Η ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας παραγωγής οχημάτων νέας ενεργειακής τεχνολογίας στην Κίνα, αλλά και η επέκταση των δραστηριοτήτων της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας στο εξωτερικό, τροφοδοτούν με νέα δυναμική τη συνεργασία που έχει για δύο περίπου δεκαετίες μία ελβετική εταιρία και το κινεζικό ινστιτούτο ΜΜΙ.
Οι δύο πλευρές υπέγραψαν μία συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας στη διάρκεια της 7ης CIIE, την προηγούμενη εβδομάδα στη Σανγκάη.
Στη φετινή εκθεσιακή διοργάνωση η ΑΒΒ παρουσίασε μία ευρεία γκάμα νέων προϊόντων και τεχνολογιών, επιδιώκοντας νέες ευκαιρίες συνεργασίας στην κινεζική αγορά.
Η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας που υπογράφτηκε, προβλέπει την ενίσχυση της αμοιβαίας συνεργασίας για την προώθηση ρομποτικών τεχνολογιών και συστημάτων αυτοματισμού στην αυτοκινητοβιομηχανία, όπως, τα ρομποτικά συστήματα για τον καθαρισμό, τη βαφή, αλλά και τη στεγανοποίηση των παραγόμενων οχημάτων εντός του βαφείου της γραμμής παραγωγής.
Πρόκειται για την 3η συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ των δύο πλευρών από το 2018.
Αγγίζει το 1 τρισ. δολ. το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας
Την ίδια ώρα ανακοινώθηκε ότι το εμπορικό πλεόνασμα της Κίνας πρόκειται να σημειώσει νέο ρεκόρ φέτος, αφήνοντάς την όλο και περισσότερο σε τροχιά σύγκρουσης με μερικές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, επιδεινώνοντας μια ανισορροπία στο παγκόσμιο εμπόριο που κινδυνεύει να προκαλέσει τον εκλεγμένο πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Οι εξαγωγές σε 170 οικονομίες ξεπερνούν ό,τι αγοράζει η Κίνα από αυτές. Η διαφορά μεταξύ κινεζικών εξαγωγών και εισαγωγών αναμένεται να φτάσει σχεδόν το 1 τρισ. δολ. εάν συνεχίσει να διευρύνεται με τον ίδιο ρυθμό που είχε το έτος μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg.
Το πλεόνασμα του εμπορίου αγαθών εκτοξεύτηκε στα 785 δισ. δολ. τους πρώτους 10 μήνες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, το υψηλότερο ρεκόρ για εκείνη την περίοδο και αύξηση σχεδόν 16% από το 2023.
«Με τις κινεζικές τιμές εξαγωγών να εξακολουθούν να πέφτουν, η αύξηση του όγκου των εξαγωγών ήταν τεράστια», δήλωσε ο Μπραντ Σέτσερ, ανώτερος συνεργάτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, στο X. «Η συνολική ιστορία είναι μιας οικονομίας που αναπτύσσεται και πάλι από τις εξαγωγές».
Η Κίνα βασίζεται περισσότερο στις εξαγωγές για να αντισταθμίσει την αδυναμία της εγχώριας ζήτησης, την οποία το Πεκίνο προσπάθησε να επανορθώσει μόλις πρόσφατα, εισάγοντας κίνητρα στην οικονομία.
Η ολοένα και πιο αμφίδρομη εικόνα έχει προκαλέσει ώθηση από έναν αυξανόμενο αριθμό χωρών και η νέα κυβέρνηση Τραμπ είναι πιθανό να επιβάλει δασμούς που θα μείωναν τη ροή των εξαγωγών προς τις ΗΠΑ. Χώρες από τη Νότια Αμερική έως την Ευρώπη έχουν ήδη αυξήσει τους δασμολογικούς φραγμούς σε κινεζικά προϊόντα όπως ο χάλυβας και τα ηλεκτρικά οχήματα.
Διαβάστε επίσης
Ντόναλντ Τραμπ: Η αμύθητη περιουσία και ποιος τη διαχειρίζεται
Πώς η Σάλμα Χάγιεκ επαναπροσδιορίζει τη φιλανθρωπία
ΔΕΗ: Σε διαβούλευση η ΜΠΕ για το έργο αντλησιοταμίευσης στη Μεγαλόπολη