THEPOWERGAME
Πάνω σε τέσσερις άξονες πατάει το νέο τριετές επενδυτικό πρόγραμμα της «Galaxy Foods – Σ. Μαβίδου & Υιοί», που ξεκινάει το 2025, με την εταιρεία να έχει να επιδείξει τρεις ακόμη διεθνείς διακρίσεις, καθώς οι καλύτεροι chefs του κόσμου, έβαλαν τις μουστάρδες της στον γαλαξία των αστεριών, στο διαγωνισμό του International Taste Institute των Βρυξελλών για το 2024. Η «Galaxy» είναι γνωστή στον καταναλωτή που γνωρίζει τα προϊόντα της από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, αλλά αυτό που πιθανώς δεν ξέρει, είναι τη μεγάλη γκάμα των προϊόντων που παράγει η βορειοελλαδική επιχείρηση, όπως και ότι το 40% των πωλήσεών της, πραγματοποιείται στο εξωτερικό.
«Αρχίσαμε να κάνουμε εξαγωγές από το 1991. Έχουμε δώσει πολύ μεγάλη έμφαση στη συμμετοχή της “Galaxy” σε διεθνείς εκθέσεις, μετέχουμε σχεδόν σε όλες τις μεγάλες εκθέσεις τροφίμων και ποτών, ειδικά από το 2014 και μετά, με αποτέλεσμα οι εξαγωγές να αυξηθούν από το 25% του συνολικού τζίρου, στο 40%» δήλωσε στο powergame.gr o επιχειρηματίας κ. Πολυχρόνης Μαβίδης, προσθέτοντας: «Εξάγουμε σε 22 χώρες, σε όλη την Ευρώπη, ενώ έχουμε φτάσει και ως το Αζερμπαϊτζάν. Το 2025, θα κινηθούμε πολύ δυναμικά στην Αμερική και την Αραβική Χερσόνησο. Ήδη, συμμετείχαμε πριν από 1,5 μήνα στη FoodEx Saudi, όπου και αποσπάσαμε πολύ θετικά μηνύματα για νέες συνεργασίες. Για τις επιχειρήσεις της Περιφέρειας, η πραγματοποίηση εξαγωγών είναι μονόδρομος, καθώς, δυστυχώς, μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ εθνικού κέντρου και της υπόλοιπης Ελλάδας, σε όρους δημογραφικούς, οικονομικούς, εισοδήματος».
Galaxy Foods: Από το εμπόριο, στην παραγωγή τροφίμων
Η «Galaxy», έκανε το ξεκίνημά της το 1966, με τον Νίκο Μαβίδη, τότε, από την περιοχή των Λαδάδικων, να μπαίνει στο εμπόριο τροφίμων. Έτσι, το πρώτο βήμα της οικογένειας Μαβίδη στο «επιχειρείν», έγινε στην οδό Εδέσσης, στο παραδοσιακό χονδρεμπορικό κέντρο της Θεσσαλονίκης. Το 1969 περνάει στη βιοτεχνική δραστηριότητα με την παραγωγή και εμφιάλωση χυμού λεμονιού και άλλων ζαχαρούχων χυμών φρούτων, ενώ δραστηριοποιείται πλέον στην επιχείρηση και η Σωτηρία Μαβίδου. Σταδιακά, η διοίκηση της επιχείρησης περνάει στους δύο γιούς της οικογένειας, τον φιλόλογο Πολυχρόνη Μαβίδη και τον λογιστή Παναγιώτη Μαβίδη, που μεγάλωσαν μέσα στην «galaxy» και έγιναν, γρήγορα, full time επιχειρηματίες.
Όπως εξήγησε ο κ. Μαβίδης, η «Galaxy» ξεκίνησε να διαμορφώνει το τωρινό προϊοντικό της προφίλ, όταν άρχισε να κυριαρχεί στην αγορά το tetrapack, τότε έγινε η στροφή στα condiments, στα αρτύματα. Μάλιστα, το 2000 μπήκε και στην παραγωγή πλαστικών φιαλών συσκευασίας, τις οποίες, το 2022 και μετά από προτάσεις μεγάλων πελατών, μείωσε σε βάρος, εξοικονομώντας ετησίως ως και 30 τόνους πλαστικού.
Σήμερα, η εταιρεία, στις εγκαταστάσεις της στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, παράγει ξίδι, βαλσαμικά ξύδια και κρέμες, χυμό λεμονιού και dressings, σάλτσες, μουστάρδες, κατηγορίες προϊόντων με πολλούς κωδικούς η καθεμία. Οι πωλήσεις είναι μοιρασμένες 55% – 45%, σε προϊόντα private label και επώνυμα, με τους περισσότερους πελάτες να βρίσκονται στην αγορά του retail.
Galaxy Foods: Τριετές επενδυτικό σε 4 άξονες
«Σταδιακά αποκτούμε τις υποδομές για να ανοιχτούμε και στη HORECA, στο food service. Κάθε χρόνο πραγματοποιούμε βελτιωτικές επενδύσεις, αλλά στην τριετία 2025-2027 θα υλοποιήσουμε ένα επενδυτικό πλάνο που αφορά τέσσερις άξονες δράσεων: αύξηση παραγωγικής δυναμικότητας, παραγωγή νέων προϊόντων, περαιτέρω ψηφιοποίηση διαδικασιών και εξοικονόμηση ενέργειας. Για το σκοπό αυτό, έχουμε ήδη αγοράσει όμορη έκταση 5 στρεμμάτων».
Η «Galaxy», που ήδη εξοπλίζει το νέο τμήμα παραγωγής μουστάρδας, πρόκειται να προσθέσει στις εγκαταστάσεις της 2.000 τ.μ. και πλέον, παράλληλα αναδιαμορφώνοντας τις υφιστάμενες. Νέοι χώροι για το χημείο και το τμήμα R&D, μεγαλύτεροι αποθηκευτικοί χώροι, νέοι γραφειακοί, εγκατάσταση καινούργιων εξοπλισμών για την αύξηση της παραγωγής και την ανάπτυξη νέων προϊόντων. Οι επενδύσεις σε κτίρια και εξοπλισμούς θα ξεπεράσουν τα 2 εκατ. ευρώ, δίχως να υπολογίζονται τα έργα σε ενεργειακή εξοικονόμηση και ψηφιοποίηση.
Η εταιρεία, διαχρονικά κερδοφόρα, το 2024 θα κλείσει με τζίρο 4 εκατ. ευρώ, προβλέποντας ότι την επόμενη χρονιά θα πιάσει τον στόχο των 5 εκατ. ευρώ.
Νέα προϊόντα της «Galaxy Foods» στα dressings
«Είμαστε προσεκτικοί με τα ρίσκα που αναλαμβάνουμε. Σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις, μάλλον “σπεύδουμε βραδέως”. Το βέβαιο είναι ότι τα νέα προϊόντα μας θα είναι στην κατηγορία των dressings. H ψηφιοποίηση είναι πολύ σημαντική, κυρίως από την πλευρά του ανθρώπινου δυναμικού που πρέπει να την υποστηρίζει, όπως σημαντική είναι και η μείωση του ενεργειακού κόστους. Ήδη έχουμε εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στη στέγη του υφιστάμενου συγκροτήματος, ισχύος 200 kW, με τα οποία επιτυγχάνουμε σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας» τόνισε ο κ. Μαβίδης.
Όταν το powergame.gr επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της «Galaxy», οι γραμμές παραγωγής δούλευαν για τρεις πελάτες εξωτερικού. Στην εσωτερική αγορά, τα πιο δυνατά προϊόντα της «Galaxy», σε πωλήσεις, είναι το ξίδι, ο χυμός λεμονιού και τα βαλσαμικά, ενώ ακολουθεί η μουστάρδα. Στο εξωτερικό, μπροστά στις πωλήσεις είναι ο χυμός λεμονιού, η μουστάρδα και το ξύδι, που ακολουθεί από κοντά.
«Στη “Galaxy” δεν κάνουμε εκπτώσεις στο νομοθετικό πλαίσιο, στα πρωτόκολλα παραγωγής, στην ποιότητα. Έτσι, όταν αρχίσαμε να παράγουμε μουστάρδα, αυτοδεσμευτήκαμε ότι θα βγάλουμε την καλύτερη μουστάρδα στην αγορά» υπογράμμισε ο κ. Μαβίδης.
Όπως φαίνεται από τις βραβεύσεις που κέρδισε το 2024, η προσπάθεια της «Galaxy» έφερε καρπούς. Οι τρεις μουστάρδες σε γυάλινα βαζάκια, με τις οποίες συμμετείχε στον διαγωνισμό του Ιnternational Taste Institute, βγήκαν… αστεράτες. Η Galaxy Dijon πήρε τα τρία αστέρια, την υψηλότερη γευστική διάκριση, ενώ η μουστάρδα με ελληνικό ανθόμελο και η μουστάρδα με μεσογειακά βότανα πήραν από δύο αστέρια. «Παρακολουθούμε τις νέες διατροφικές τάσεις, την αγορά, όταν και όπου οι απαιτήσεις μας δείχνουν τον δρόμο, ενώ συνεχίζουμε με την ίδια εταιρική φιλοσοφία και κουλτούρα που έχουμε με τα χρόνια δημιουργήσει» κατέληξε ο Πολυχρόνης Μαβίδης.
Διαβάστε επίσης
Ελληνικά Γαλακτοκομεία (Όλυμπος): Αύξηση δανείων ένεκα επενδυτικού πλάνου
Οι πλούσιοι συλλέκτες ξοδεύουν όλο και λιγότερα στην τέχνη
Πυρηνική ενέργεια made in Greece: Συστάθηκε η CRETAN SMR