THEPOWERGAME
Ο ιδιωτικός τομέας, με τα ιδιωτικά έργα δημόσιου χαρακτήρα, όπως τα ΣΔΙΤ, θα κυριαρχήσει στα έργα υποδομής, υποστήριξε ο διευθύνων σύμβουλος της ΜΕΤΚΑ ΑΤΕ, Ντίνος Μπενρουμπή, από το 2ο South East Connectivity Forum, προσθέτοντας ότι η Εταιρεία του ομίλου Metlen, που φιλοδοξεί από την επόμενη χρονιά να συγκαταλέγεται στους μεγάλους της 7ης τάξης, υλοποιεί ήδη δύο ΣΔΙΤ και διεκδικεί την ανάληψη και τρίτου συγχρηματοδοτούμενου έργου.
Στη συζήτηση, που είχε ως θέμα τα έργα υποδομών, μετείχε επίσης ο διευθυντής Εταιρικής και Επενδυτικής Τραπεζικής της Piraeus Bank, Θεόδωρος Τζούρος ο οποίος επισήμανε ότι τα μεγάλα έργα υποδομής που εκτελούνται στην Ελλάδα, στο πλαίσιο συμβάσεων ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων, χρηματοδοτούνται ουσιαστικά αποκλειστικά απο τις ελληνικές τράπεζες, που διαθέτουν υψηλή ρευστότητα, κεφαλαιακή επάρκεια και τεχνογνωσία για να διαχειριστούν μακροπρόθεσμες χρηματοδοτήσεις έργων. Τη συζήτηση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Καραγιάννης.
Ο όμιλος Metlen (Μυτιληναίος), με τη ΜΕΤΚΑ μπήκε στο χώρο των κατασκευών ακριβώς λόγω της κυβερνητικής στροφής προς τα έργα ΣΔΙΤ, έργα που μπορεί να διεκδικήσει με αξιώσεις η ΜΕΤΚΑ λόγω του μεγέθους το Ομίλου. Η ΜΕΤΚΑ, παρότι μπήκε στον χώρο των γενικών κατασκευών πριν δύο χρόνια, κατάφερε να παραδώσει έγκαιρα το «δύσκολο» Άκτιο- Αμβρακία, εκτελεί αρκετά σιδηροδρομικά έργα, στη νότιο Ελλάδα, έχει επιλογεί – σε κοινοπραξία- από τον ΟΛΘ για το έργο του 6ου προβλήτα ενώ, μαζί με την ΑΒΑΞ, κατασκευάζει το Fly Over.
Aν κάποιο έργο είναι στη λογική του connectivity, είναι η επέκταση του 6ου προβλήτα του ΟΛΘ, υποστήριξε ο κ. Μπενρουμπή, κάνοντας αναφορά στα οδικά έργα Θεσσαλονίκη -Έδεσσα και Δράμα- Αμφίπολη, έργα που βρίσκονται στο στάδιο του ανταγωνιστικού διαλόγου και στους οποίους συμμετέχει η Εταιρεία, όπως και στο σιδηροδρομικό έργο Πύθιο – Ορμένιο.
Η ΜΕΤΚΑ, που έχει το 65% του χαρτοφυλακίου έργων της, στα ιδιωτικά έργα και το υπόλοιπο 35% σε έργα δημοσίου, ενδιαφέρεται και για κτιριακά έργα, για αναπτύξεις κτιριακών έργων σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική.
Μεγαλύτερη η προσφορά σε δάνεια, από τη ζήτηση
Στον απολύτως κρίσιμο ρόλο που παίζουν οι ελληνικές τράπεζες, στη χρηματοδότηση των έργων υποδομής, αναφέρθηκε ο κ. Τζούρος, οι οποίες, όπως είπε, μεταξύ 2022-2023 αύξησαν την πιστωτική τους επέκταση κατά 13%, ενώ ολοκλήρωσαν με επιτυχία τη χρηματοδότηση της μεγαλύτερης παραχώρησης που έγινε στην Ελλάδα, της Αττικής Οδού.
Ελληνικές τράπεζες και RRF
Οι συστημικές τράπεζες, πρόσθεσε ο κ. Τζούρος, υποστηρίζουν τα έργα που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάπτυξης , με το RRF να έχει παίξει πολύ μεγάλο ρόλο ιδίως στα έργα πράσινης μετάβασης. Ο ιδιωτικός τομέας αλλά και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, προσπαθεί, σε συνεννόηση και με το Ρυθμιστή, ώστε να αντιμετωπισθούν οι δυσκολίες που συναντούν οι κατασκευαστές, όπως στην έκδοση εγγυητικών επιστολών.
Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Τζούρος, επιχειρήσεις και , κατ’ επέκταση, οι συνεργαζόμενες τράπεζες, αντιμετωπίζουν και άλλες δυσκολίες που προκύπτουν από τους πολύ φιλόδοξους στόχους προγραμμάτων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΕΣΕΚ, που ευαγγελίζεται επενδύσεις 95 δισ. ευρώ ως 2030. Είναι πολύ δύσκολο για τις επιχειρήσεις, να εξασφαλίσουν την ίδια συμμετοχή τους σε τόσο μεγάλες επενδύσεις, σε διάστημα μόλις πενταετίας.
Έτσι, έχει καταλήξει, η ζήτηση για δάνεια να είναι μικρότερη από την προσφορά, που φθάνει πλέον στα 2 δισ. ευρώ, από την κάθε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Οι τέσσερις συστημικές, προσφέρουν δάνεια 8 δισ. ανά έτος, που δύσκολα μπορούν να απορροφήσουν οι επιχειρήσεις.
Καταλήγοντας ο κ. Τζούρος, έκανε αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές, που είναι πιο σύνθετες όταν απαιτούνται απαλλοτριώσεις ή υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα. Οι σύνθετες διαδικασίες είναι και ο λόγος που οι green field επενδύσεις στον τουρισμό γίνονται από Έλληνες επιχειρηματίες, ενώ από την άλλη πλευρά, στον κλάδο της ενέργειας, η μεγάλη μεταβλητότητα που κυριαρχεί, «σπρώχνει» τα έργα στους μεγαλύτερους επενδυτές που έχουν μεγαλύτερη διαχειριστική ικανότητα.
Διαβάστε επίσης
Eurostat: Στο 163,9% του ΑΕΠ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας
Playboy: Ο γιος του Χιου Χέφνερ δίνει 100 εκατ. για το brand
Πυρηνική ενέργεια: Η Ελλάδα μελετά τις νέες τεχνολογίες “χωρίς να βιάζεται”