THEPOWERGAME
Η TGI Friday’s, με καταστήματα και στην Ελλάδα, αναζητά χρηματοδότηση καθώς η αλυσίδα ετοιμάζεται να υποβάλει αίτηση για προστασία από την πτώχευση τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με ανώνυμες πηγές που μίλησαν στο Bloomberg. Η εταιρεία προσπαθεί σκληρά να ανταπεξέλθει στη νέα πραγματικότητα, που απαρτίζεται από μεγάλες οικονομικές δυσκολίες για τους πελάτες και την προτίμησή τους για fast food.
Η εταιρεία αναζητά δάνειο που θα τη βοηθήσει να συνεχίσει τη λειτουργία των εστιατορίων μέσω της υπαγωγής στο άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ, δήλωσαν οι πηγές του Bloomberg.
Η TGI Friday’s συνεργάζεται με τους δικηγόρους της Ropes & Gray LLP για την προετοιμασία της πτώχευσής της, η οποία δεν είναι οριστική και μπορεί ακόμη να ανατραπεί, δήλωσαν οι πηγές. Εκπρόσωποι της εταιρείας και της Ropes & Gray δεν απάντησαν σε αιτήματα του Bloomberg για σχολιασμό.
Οι υποχρεώσεις της αλυσίδας περιλαμβάνουν τίτλους εξασφαλισμένους με περιουσιακά στοιχεία, οι οποίοι αποτέλεσαν πηγή δράματος τον περασμένο μήνα, αφού η διοίκηση της εταιρείας παραβίασε τους όρους τους, καθώς δεν κατέθεσε εγκαίρως τα έγγραφα προς τους ομολογιούχους. Ως αποτέλεσμα αυτής της παραβίασης, έπρεπε να παραδώσει τον έλεγχο ορισμένων περιουσιακών στοιχείων σε εξωτερικό διαχειριστή.
Η TGI Friday είναι μία από τις πολλές αλυσίδες casual dining που έπρεπε να παλέψουν με την πραγματικότητα των δημοφιλών fast-casual εστιατορίων όπως η Chipotle που «τρώνε» το μερίδιο αγοράς της τα τελευταία χρόνια. Τα παρατεταμένα «λουκέτα» και η πτώση της κίνησης λόγω της πανδημίας επιδείνωσαν τον αντίκτυπο αυτής της τάσης.
Το TGI Friday’s ξεκίνησε στο Upper East Side του Μανχάταν τη δεκαετία του 1960, ενσαρκώνοντας την ιδέα ενός μπαρ-εστιατορίου για singles, στο οποίο οι γυναίκες μπορούσαν να πηγαίνουν χωρίς να έχουν ραντεβού. Η αλυσίδα εξαπλώθηκε σε όλες τις ΗΠΑ, και όχι μόνο.
TGI Friday’s: Τι συνεπάγεται η υπαγωγή της ή η υπαγωγή άλλων εταιρειών στο άρθρο 11
Στις ΗΠΑ, το Άρθρο 11 του Πτωχευτικού Κώδικα αφορά τη διαδικασία αναδιοργάνωσης για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, αλλά επιθυμούν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Σε αντίθεση με την πτώχευση σύμφωνα με το Άρθρο 7, το οποίο οδηγεί στη διάλυση της επιχείρησης και την πώληση των περιουσιακών στοιχείων της για την ικανοποίηση των πιστωτών, το Άρθρο 11 δίνει τη δυνατότητα στην επιχείρηση να παραμείνει ενεργή.
Βασικά σημεία του Άρθρου 11:
Αναδιοργάνωση χρέους: Το Chapter 11 επιτρέπει στις επιχειρήσεις να προτείνουν ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης το οποίο περιλαμβάνει την αναδιαμόρφωση των οφειλών τους. Οι οφειλέτες μπορούν να διαπραγματευτούν νέους όρους με τους πιστωτές τους για την αποπληρωμή των χρεών.
Παραμονή υπό έλεγχο: Στις περισσότερες περιπτώσεις, η επιχείρηση παραμένει υπεύθυνη για τη διαχείριση των περιουσιακών της στοιχείων και τη λειτουργία της κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του Chapter 11, χωρίς να παρεμβαίνει το δικαστήριο εκτός αν κριθεί απαραίτητο.
Σχέδιο αναδιοργάνωσης: Η επιχείρηση καταρτίζει ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης, το οποίο πρέπει να εγκριθεί από το δικαστήριο και τους πιστωτές. Το σχέδιο περιλαμβάνει τη στρατηγική της εταιρείας για το πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί και πώς θα αποπληρώσει τα χρέη της με την πάροδο του χρόνου.
Διαπραγμάτευση με τους πιστωτές: Η επιχείρηση πρέπει να διαπραγματευτεί με τους πιστωτές για να καταλήξει σε μια αποδεκτή συμφωνία για την αποπληρωμή των χρεών. Οι πιστωτές συνήθως ψηφίζουν για την έγκριση του σχεδίου αναδιοργάνωσης.
Αυτόματη αναστολή: Μόλις κατατεθεί αίτηση Chapter 11, ενεργοποιείται μια “αυτόματη αναστολή”, που σημαίνει ότι οι πιστωτές δεν μπορούν να λάβουν περαιτέρω νομικά μέτρα για την είσπραξη των χρεών χωρίς άδεια από το δικαστήριο.
Το Άρθρο 11 χρησιμοποιείται συχνά από μεγάλες εταιρείες που θέλουν να αναδιαρθρώσουν τις οικονομικές τους υποχρεώσεις χωρίς να κλείσουν.
Διαβάστε επίσης
Ακίνητα: Ράλι σχεδόν 80% για τις τιμές των κατοικιών
ΟΣΕ: Ψάχνουν 15 χρόνια το μοντέλο συντήρησης του σιδηροδρομικού δικτύου
Πώς η Τουρκία προωθεί τους πυρηνικούς αντιδραστήρες τσέπης