THEPOWERGAME
Τις επιδόσεις ανά κατηγορία που συνθέτουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα παρουσιάζει στη νέα της έκθεση Business Ready 2024 η Παγκόσμια Τράπεζα, με τη χώρα μας ναι μεν να πιάνει υψηλά νούμερα σε μία σειρά από τομείς, αλλά φαίνεται να υπάρχουν και κάποια «αγκάθια», που την κρατάνε πίσω σε σχέση με άλλες αναπτυσσόμενες οικονομίες.
Η έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αξιολογεί 50 οικονομίες, ανάμεσα σε αυτές και η ελληνική, αλλά δεν περιλαμβάνει τις πιο ανεπτυγμένες οικονομίες, όπως της Δυτικής Ευρώπης, των ΗΠΑ, της Ιαπωνίας και της Κίνας.
Περνώντας, λοιπόν, στα στοιχεία που συνθέτουν το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα μας, η Ελλάδα παίρνει «άριστα» στη διαδικασία σύστασης μιας επιχείρησης, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση στον σχετικό πίνακα με βαθμολογία 96,58. Οι χώρες που βρίσκονται υψηλά σε αυτήν την κατηγορία έχουν υψηλή ποιότητα κανονισμών για τη σύσταση επιχειρήσεων, ποιότητα ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών, διαφάνεια στις πληροφορίες για τις επιχειρήσεις και λειτουργική αποτελεσματικότητα στη σύσταση επιχειρήσεων.
Στην κατηγορία παγκόσμιο εμπόριο, η χώρα μας επίσης σημειώνει σημαντικότατες επιδόσεις, καθώς βρίσκεται πίσω μόλις από το Χονγκ Κονγκ (90,77) με βαθμολογία 87,04, καθώς αξιολογείται θετικά όσον αφορά την ποιότητα των κανονισμών για το διεθνές εμπόριο, την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών για τη διευκόλυνση του διεθνούς εμπορίου και τη λειτουργική αποτελεσματικότητα της εισαγωγής αγαθών, της εξαγωγής αγαθών και της συμμετοχής στο ψηφιακό εμπόριο.
Στον τομέα της φορολογίας, ωστόσο, η Ελλάδα κινείται σε χαμηλές πτήσεις και βρίσκεται στην 25η θέση του σχετικού πίνακα της Παγκόσμιας Τράπεζας, που σημειώνει ότι συνολικά η πολυπλοκότητα των φορολογικών ρυθμίσεων, η αναποτελεσματικότητα του συστήματος φορολογικής διοίκησης και το υψηλό κόστος συμμόρφωσης συνδέονται με περισσότερη διαφθορά, λιγότερες επενδύσεις και χαμηλότερη είσοδο επιχειρήσεων.
Στην κατηγορία ανταγωνιστικότητα της αγοράς, βρισκόμαστε στην 5η θέση του πίνακα με βαθμολογία 64,58.
Ένα από τα χειρότερα πλασαρίσματα της χώρας μας βρίσκεται στην κατηγορία πτωχεύσεις επιχειρήσεων με βαθμολογία 43,71, κάτι που σημαίνει ότι η διαδικασία μέχρι τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων μιας επιχείρησης είναι χρονοβόρα.
Αναιμική είναι και η επίδοση της χώρας στην κατηγορία επαγγελματική τοποθεσία (57,86/100), που εξετάζει την ποιότητα των κανονισμών για την εγκατάσταση επιχειρήσεων, την ποιότητα των δημόσιων υπηρεσιών και τη διαφάνεια των πληροφοριών για την εγκατάσταση επιχειρήσεων και ακόμα τη λειτουργική αποτελεσματικότητα της ίδρυσης μιας επιχειρηματικής εγκατάστασης
Στον πυλώνα των δημόσιων υπηρεσιών η Ελλάδα κατέχει χαμηλή βαθμολογία, 64,51 μονάδες. Οι οικονομίες με τις κορυφαίες επιδόσεις σε αυτόν τον πυλώνα αναγνωρίζονται για τις φιλικές προς τον χρήστη διαδικτυακές πλατφόρμες, οι οποίες απλοποιούν τις αλληλεπιδράσεις των επιχειρήσεων με την κυβέρνηση, μειώνουν τη γραφειοκρατία και βελτιώνουν τη συνολική παροχή υπηρεσιών. Επομένως, στη συγκεκριμένη περίπτωση η κατάταξη της χώρας μας καταδεικνύει το πρόβλημα της γραφειοκρατίας, που παρά τις βελτιώσεις εξακολουθεί να υπάρχει.
Στο κομμάτι υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, που διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, καθώς παρέχουν τις βασικές εισροές που χρειάζεται κάθε επιχείρηση για να λειτουργήσει, όπως ηλεκτρική ενέργεια, νερό και ίντερνετ, η Ελλάδα σημειώνει επίσης χαμηλή επίδοση με βαθμολογία 69,30 και βρίσκεται στη 19η θέση του πίνακα.
Όσον αφορά την αγορά εργασίας, βρισκόμαστε στην 26η θέση του πίνακα με βαθμολογία 64,71 και στον τομέα χρηματοπιστωτικός τομέας, όπου η υψηλή βαθμολογία διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο στην κατανομή του κεφαλαίου σε μια οικονομία, καθώς συμβάλλει στην αύξηση της ανθεκτικότητας σε κλονισμούς και μπορεί να ενθαρρύνει και πιο μικρές επιχειρήσεις, η Ελλάδα είναι στη θέση 46 με βαθμολογία 58,63.
Ένα τελευταίο ενδιαφέρον στοιχείο της έκθεσης για το επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα είναι ότι στον τομέα της νομοθεσίας και της θεσμικής υποστήριξης βρισκόμαστε στην 8η θέση με βαθμολογία 75,60, αλλά υπάρχουν θέματα πρακτικής εφαρμογής αυτών των νόμων, καθώς σε αυτό κομμάτι η βαθμολογία της χώρας πέφτει στο 58,98.
Διαβάστε επίσης