THEPOWERGAME
Σε λιγότερο από έναν χρόνο, τον Σεπτέμβριο του 2025, θα παραχθούν από το μεταλλείο της Ελληνικός Χρυσός, στις Σκουριές Χαλκιδικής, τα πρώτα συμπυκνώματα χρυσού και χαλκού, ενώ έως το τέλος της ίδιας χρονιάς θα αρχίσει και η εμπορική εκμετάλλευση του προϊόντος, με την εταιρεία να έχει ολοκληρώσει μια επένδυση 1 δισ. δολαρίων.
H εταιρεία υλοποιεί μια σημαντικότατη βιομηχανική επένδυση για την κατασκευή ενός υπερσύγχρονου, ψηφιακού μεταλλευτικού συγκροτήματος, που τοποθετεί την Ελλάδα στον ευρωπαϊκό χάρτη της παραγωγής του κρίσιμου μετάλλου που ονομάζεται χαλκός.
Η συγκεκριμένη επένδυση από τη θυγατρική του καναδικού ομίλου Eldorado Gold γίνεται σε μία περίοδο που η Ευρωπαϊκή Ένωση αναγνωρίζει τη σημασία αξιοποίησης των κρίσιμων πρώτων υλών, έχοντας θεσπίσει σχετικό Κανονισμό, ενώ στη διάρκεια της τελευταίας διετίας η τιμή του χρυσού έχει αυξηθεί κατά 57%/ουγκιά και του χαλκού κατά 26% στον τόνο.
Σημειώνεται ότι η Ελληνικός Χρυσός έχει αναλάβει την υλοποίηση μιας από τις μεγαλύτερες επενδύσεις που πραγματοποιούνται στη χώρα μας και, συγκεκριμένα, στη ΒΑ Χαλκιδική.
Στα 3 δισ. δολάρια οι συνολικές επενδύσεις της Ελληνικός Χρυσός
Η Ελληνικός Χρυσός, που έχει ήδη ολοκληρώσει επένδυση 800 εκατ. δολαρίων για τον εκσυγχρονισμό των υπόγειων μεταλλείων στην Ολυμπιάδα Χαλκιδικής και έχει επίσης επενδύσει άνω των 120 εκατ. $ για να ολοκληρώσει σημαντικά έργα περιβαλλοντικής αποκατάστασης παλαιών χώρων (σ.σ. προηγούμενοι ιδιοκτήτες) απόθεσης μεταλλευτικών καταλοίπων (καθαρίστηκαν 4 εκατ. τόνοι παλαιών τελμάτων), υλοποιεί ένα συνολικό επενδυτικό πρόγραμμα που ξεπερνάει τα 3 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία μέχρι σήμερα έχει δημιουργήσει πάνω από 2.000 θέσεις απασχόλησης, που θα αυξηθούν κοντά στις 3.000, όταν οι μεταλλευτικές δραστηριότητες θα είναι σε πλήρη ανάπτυξη.
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Ελληνικός Χρυσός, Χρήστος Μπαλάσκας, η εταιρεία, σήμερα και στο υπό κατασκευή συγκρότημα των Σκουριών, απασχολεί 1.010 άτομα, με τις θέσεις εργασίας να αυξάνονται στα 1.300 άτομα μέχρι το τέλος του έτους, ενώ ήδη, σε συνεργασία με τον Δήμο Αριστοτέλη, πανεπιστήμια και επαγγελματικές σχολές, προσπαθεί να εξασφαλίσει τα περίπου 1.300 άτομα προσωπικό που θα χρειαστεί για τη λειτουργία του μεταλλείου.
Οι Σκουριές στα top 3 μεταλλεία χαλκού και χρυσού
«Το μεταλλείο των Σκουριών θα είναι ένα από τα τρία μεγαλύτερα μεταλλεία χαλκού και χρυσού στην Ευρώπη, στρατηγικής σημασίας για την ελληνική οικονομία, αλλά και την ευρωπαϊκή, καθώς ο χαλκός είναι ένα από τα κρίσιμα μέταλλα, ζωτικής σημασίας για την παραγωγή καίριων τεχνολογιών για την πράσινη μετάβαση», δήλωσε ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Eldorado Gold και υπεύθυνος ανάπτυξης για την Ελλάδα, Louw Smith.
Ο κ. Smith επισήμανε το ενδιαφέρον του διεθνούς ομίλου και για νέους δημόσιους μεταλλευτικούς χώρους που τυχόν θα βγάλει προς αξιοποίηση η ελληνική κυβέρνηση, ενώ, όπως τόνισαν, τόσο αυτός, όσο και ο κ. Μπαλάσκας, η εταιρεία πραγματοποιεί διερευνητικές γεωτρήσεις, προκειμένου να εντοπίσει κοιτάσματα στα ανενεργά σήμερα μεταλλεία στο Στρατώνι και τις Μαύρες Πέτρες, που θα είναι αξιοποιήσιμα από οικονομικής άποψης. Πάντως, όπως επισημάνθηκε, οι έρευνες δίνουν θετικές ενδείξεις.
Οι ανωτέρω δηλώσεις έγιναν στο πλαίσιο δημοσιογραφικής επίσκεψης στα Μεταλλεία Κασσάνδρας, που εκμεταλλεύεται η Ελληνικός Χρυσός.
Να σημειωθεί ότι στα υπόγεια μεταλλεία Ολυμπιάδας παράγονται συμπυκνώματα χρυσού, αργύρου, μολύβδου και ψευδαργύρου, ενώ τα ίδια μέταλλα, πλην χρυσού, έχουν και τα κοιτάσματα σε Στρατώνι και Μαύρες Πέτρες.
Το μεγάλο έργο στις Σκουριές
Στις Σκουριές η εταιρεία δημιουργεί ένα υπερσύγχρονο συγκρότημα, που περιλαμβάνει επιφανειακά και υπόγεια μεταλλεία, εργοστάσιο εμπλουτισμού και συγκρότημα ξηρής απόθεσης τελμάτων, με το οποίο μειώνεται κατά 40% το περιβαλλοντικό αποτύπωμα της δραστηριότητας. Σημειωτέον ότι ειδικά για το ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων και υδάτων επενδύθηκαν 130 εκατ. ευρώ.
Το έργο υποστηρίζεται από την ΕΒRD μέσω τοποθέτησής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Eldorado Gold, ενώ εντάχθηκε στα έργα που χρηματοδοτούνται με χαμηλότοκο δάνειο από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Μέχρι σήμερα (στοιχεία Ιουνίου) έχει γίνει το 76% της συνολικής κατασκευής, το 72% των μηχανολογικών εργασιών και δεσμεύτηκε το 78,6% των δαπανών. Τις περιβαλλοντικές και κοινωνικές παραμέτρους του έργου παρακολουθεί η EBRD.
Το μεταλλείο στις Σκουριές θα είναι επίγειο και υπόγειο. Το επιφανειακό όρυγμα θα έχει διάμετρο 800 μέτρων και μετά τον 9ο χρόνο εκμετάλλευσης θα αρχίσει σταδιακά να αποκαθίσταται. Το υπόγειο τμήμα του μεταλλείου θα φτάσει σε βάθος μέχρι και 1.000 μέτρων. Η εκτιμώμενη διάρκεια ζωής του μεταλλείου είναι 20 έτη.
Τα πιθανά και βεβαιωμένα αποθέματα ανέρχονται σε 740.000 τόνους χαλκού και 3,6 εκατ. ουγκιές χρυσού. Η ετήσια παραγωγή εκτιμάται σε 140.000 ουγκιές χρυσού και σε 67 εκατ. λίβρες χαλκού.
Ελληνικός Χρυσός: Αύξηση παραγωγής στην Ολυμπιάδα
Ο εκσυγχρονισμός του μεταλλείου της Ολυμπιάδας αφορά τόσο τον μηχανικό εκσυγχρονισμό του εργοστασίου εμπλουτισμού, όσο επίσης την ξηρή απόθεση επεξεργασμένων στείρων (σε μορφή άμμου) στον χώρο Κοκκινόλακκα. Επίσης, έχουν εισαχθεί τεχνολογίες και μέθοδοι που επιτρέπουν την απομακρυσμένη πυροδότηση και το απομακρυσμένο ξεμπάζωμα, με τηλεχειρισμό των φορτωτών-μηχανημάτων, από το Κέντρο Ελέγχου στην επιφάνεια.
Η εφαρμογή σχεδόν όλων των καινοτόμων τεχνολογιών και εφαρμογών που η εταιρεία αναπτύσσει χρησιμοποιεί ως υποδομή το υπόγειο ιδιωτικό δίκτυο με τεχνολογία κινητής τηλεφωνίας 4ης γενιάς (LTE), που πρώτη η Ελληνικός Χρυσός εγκατέστησε στην Ελλάδα σε υπόγειο μεταλλευτικό έργο και σε βάθος 300μ. κάτω από το έδαφος.
Ο εκσυγχρονισμός του μεταλλείου και η περαιτέρω αναβάθμιση του εργοστασίου εμπλουτισμού, που θα γίνει με την προμήθεια και εγκατάσταση πρόσθετου εξοπλισμού στα έτη 2024-2026, θα αυξήσει την παραγωγή από τους 470.000 τόνους/ έτος, στους 650.000 τόνους συμπυκνωμάτων το 2027 και πέραν αυτού, ανά έτος.
Σημειώνεται ότι τα μεταλλεία Ολυμπιάδας έχουν διάρκεια ζωής 15 χρόνων ακόμη.
Επένδυση της Ελληνικός Χρυσός στην κοινωνία
Την τελευταία δεκαετία η Ελληνικός Χρυσός έχει επενδύσει περισσότερα από 28 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές δράσεις και έργα στην περιοχή. Μόνο το 2023 υλοποίησε 146 έργα και δράσεις Κοινωνικής Υπευθυνότητας, συνολικού ύψους 1,73 εκατ. ευρώ, με το 83% της δαπάνης αυτής, που αντιστοιχεί σε 1,4 εκατ. ευρώ, να κατευθύνεται σε δράσεις και έργα αποκλειστικά εντός των ορίων του Δήμου Αριστοτέλη.
Συνολικά, από το 2021 έως το 2024 η Ελληνικός Χρυσός έχει δαπανήσει 5,5 εκατ. ευρώ σε κοινωνικές επενδύσεις άνω των 500 έργων, εκ των οποίων €4,4 εκατ. αφορούν τον Δήμο Αριστοτέλη. Επιπλέον, ο Δήμος για το ίδιο διάστημα έχει εισπράξει 12,75 εκατ. ευρώ σε μεταλλευτικά τέλη.
Στο πλαίσιο της νέας Επενδυτικής Συμφωνίας με το Ελληνικό Δημόσιο, έχει δεσμευτεί να εφαρμόσει ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης με σημαντικό αντίκτυπο, ύψους 80 εκατ. δολαρίων, τα οποία θα επενδυθούν με τρόπο εμπροσθοβαρή.
Κέντρο Εκπαίδευσης με προσομοιωτές
Η εταιρεία με το σύγχρονο Κέντρο Εκπαίδευσης που δημιούργησε και λειτουργεί επενδύει στην επανεκπαίδευση του υφιστάμενου ανθρώπινου δυναμικού της, αξιοποιώντας νέες μεθόδους εκπαίδευσης, όπως η βιωματική εκπαίδευση. Για τον σκοπό αυτόν έχει επενδύσει πάνω από 1 εκατ. ευρώ σε προσομοιωτές τεχνολογίας εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Το σύστημα εκπαίδευσης με προσομοιωτές βραβεύθηκε στον φετινό θεσμό Ευρωπαϊκών Βραβείων Υγείας & Ασφάλειας της Euromines με το Ασημένιο Βραβείο ανάμεσα σε 15 υποψηφιότητες από μεγάλες μεταλλευτικές εταιρείες της Ευρώπης.
Διαβάστε επίσης
Τυχερά παιχνίδια: Εκτόξευση τζίρου στα 42 δισ. το 2024
Attica Bank: Πώς η Thrivest άνοιξε τον δρόμο σε διεθνή χαρτοφυλάκια
Αλεξόπουλος: Οι πρώτες ύλες “κλειδί” για τους κλιματικούς στόχους