THEPOWERGAME
Η αλλαγή στάσης του Δημοσίου όσον αφορά στον τρόπο εκλογής του διοικητικού συμβουλίου, προκειμένου να αντιμετωπιστούν και οι αντιδράσεις που υπήρχαν, οδήγησαν στη χθεσινή αναβολή της γενικής συνέλευσης των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) για τις 28 Μαΐου.
Πρόκειται για απόφαση που δείχνει το δρόμο και για τις αλλαγές στα Δ.Σ. άλλων κρατικών εταιρειών οι μετοχές των οποίων διαπραγματεύονται στο Χρηματιστήριο. Δεν επηρεάζει, πάντως, το σχέδιο μετασχηματισμού των ΕΛΠΕ το οποίο, όπως είπε και προ ημερών στην Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) Κ. Σκρέκας στηρίζει και η κυβέρνηση.
Αρχικά είχε συμφωνηθεί μεταξύ του ομίλου Λάτση που ελέγχει το 45,47% και του δημοσίου, που κατέχει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ το 35,477% των ΕΛΠΕ, να προταθεί στην έκτακτη γενική συνέλευση η εκλογή όλων των μελών του διοικητικού συμβουλίου (Δ.Σ.) από τη γενική συνέλευση. Αυτή η απόφαση προκάλεσε πολλές αντιδράσεις και η αντιπολίτευση είχε σηκώσει ψηλά τους τόνους καθώς σήμερα, με βάση τη συμφωνία μετόχων του 2003, το δημόσιο ορίζει επτά από τα 13 μέλη του Δ.Σ.
Τελικά, η κυβέρνηση αποφάσισε να ακολουθήσει τον άλλο δρόμο που προβλέπει η νομοθεσία περί εταιρικής διακυβέρνησης. Να ορίζει δηλαδή, το δημόσιο το 40% των μελών του διοικητικού συμβουλίου των ΕΛΠΕ, χωρίς να συμμετέχει στην ψηφοφορία για την εκλογή των υπολοίπων μελών.
Η πρόταση του δημοσίου συζητήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στο διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ την Δευτέρα και κατατέθηκε στα ΕΛΠΕ μόλις το βράδυ της Τετάρτης, δηλαδή λίγες ώρες πριν τη γενική συνέλευση. Συνεπώς η αναβολή για τις 28 Μάϊου ήταν επιβεβλημένη, με βάση τη νομοθεσία, προκειμένου να ενημερωθούν οι επενδυτές για τους λόγους για τους οποίους το ΤΑΙΠΕΔ (δηλαδή το δημόσιο) προτείνει διαφορετικό τρόπο εκλογής του νέου Δ.Σ. από αυτόν που είχε αρχικά εισηγηθεί η διοίκηση. Η τελική πρόταση του δημοσίου βρίσκει, πάντως, σύμφωνο και τον όμιλο Λάτση.
Σύμφωνα με την αρχική πρόταση του Δ.Σ. που τώρα θα τροποποιηθεί ενόψει της νέας γενικής συνέλευσης «το Διοικητικό Συμβούλιο αποτελείται από έντεκα (11) μέλη τα οποία εκλέγονται στο σύνολό τους από την Γενική Συνέλευση των μετόχων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4548/2018, και τα οποία διακρίνονται σε εκτελεστικά, μη εκτελεστικά και ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη. Τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου δεν υπολείπονται του ενός τρίτου (1/3) του συνολικού αριθμού των μελών του και αν προκύψει κλάσμα, στρογγυλοποιείται στον αμέσως εγγύτερο ακέραιο αριθμό».
Σύμφωνα με την πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ «τo Δημόσιο θα έχει το δικαίωμα να διορίζει τέσσερα (4) από τα έντεκα (11) Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (…) εφόσον διατηρεί αμέσως ή εμμέσως δια του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, τουλάχιστον ποσοστό τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) των μετά ψήφου μετοχών της Εταιρείας. (…) Εάν η συμμετοχή του Δημοσίου στην Εταιρεία κατέλθει του ποσοστού του τριάντα πέντε τοις εκατό(35%) των μετά ψήφου μετοχών της Εταιρείας» τότε ο τρόπος εκλογής του Δ.Σ. μπορεί να μεταβληθεί.
Η κόντρα για τη συμμετοχή των εργαζομένων στο Δ.Σ.
Σημειώνεται πως σήμερα το δημόσιο διορίζει τα επτά από τα 13 μέλη του Δ.Σ., ο όμιλος Λάτση τα δύο μέλη, οι μέτοχοι της μειοψηφίας άλλα δύο, ενώ συμμετέχουν και δύο εκπρόσωποι των εργαζομένων. Τα σωματεία των ΕΛΠΕ αντιδρούν σθεναρά στην κατάργηση της πρόβλεψης για συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων στο Δ.Σ. Στα ΕΛΠΕ απαντούν πως προβλέπεται συμμετοχή στα Δ.Σ. των θυγατρικών εταιρειών του ομίλου, όπως θα προκύψουν και μέσα από το σχέδιο μετασχηματισμού.
Τις τελευταίες ημέρες μετά και από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα που είχε προτρέψει τη διοίκηση των ΕΛΠΕ να αναζητήσει λύσεις ώστε να παραμείνουν στο Δ.Σ. οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, ακούγονται διάφορα. Προς το παρόν, δε φαίνεται να έχει βρεθεί τέτοια φόρμουλα.
Το σχέδιο μετασχηματισμού
Όσοι παρακολουθούν την υπόθεση των ΕΛΠΕ επισημαίνουν πως και δύο επιλογές εκλογής του Δ.Σ. είναι σύμφωνες με το νόμο περί Εταιρικής Διακυβέρνησης και δε δημιουργούν κανένα θέμα αλλαγής ή πρόβλημα στον προγραμματισμένο εταιρικό μετασχηματισμό.
Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης το σχέδιο μετασχηματισμού περιλαμβάνει αλλαγές που ξεκινούν από την εταιρική διακυβέρνηση και φτάνουν μέχρι το ενδεχόμενο δημιουργίας εταιρείας συμμετοχών (holding), που δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, αλλά και την πιθανή αλλαγή ονομασίας του ομίλου.
Η σύσταση της εταιρείας συμμετοχών, αν τελικώς αποφασιστεί, θα επιτρέψει κατά τη διοίκηση των ΕΛΠΕ την βέλτιστη ανάπτυξη των υφιστάμενων ή και νέων επιμέρους δραστηριοτήτων, από το δίκτυο φορτιστών ηλεκτρικών αυτοκινήτων μέχρι τις ΑΠΕ μέσω ενός επενδυτικού προγράμματος 3,5 – 4 δισ. ευρώ. Η νέα εταιρική ταυτότητα / ονομασία του ομίλου χρειάζεται, όπως είπε, «ώστε ο καταναλωτής και οι αγορές να βλέπουν κάτι περισσότερο από το πετρέλαιο».
Βασικός στόχος του σχεδίου, που στηρίζεται σε πέντε άξονες, είναι η απεξάρτηση του ομίλου από τα περιθώρια διύλισης και την πορεία του δολαρίου, σε συνδυασμό με τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 50% μέχρι το 2030, με στόχο το μηδενισμό τους μέχρι το 2050.