THEPOWERGAME
Νερό στον μύλο της κινητικότητας που αναπτύσσεται στο εγχώριο λιανεμπόριο οικιακών συσκευών έρχεται να ρίξει το mega deal για την εξαγορά της 140χρονης Μπενρουμπή από τον όμιλο της Quest του Θεόδωρου Φέσσα. Μια κίνηση-ματ, που βάζει την Quest γερά στο παιχνίδι του retail, έναν κλάδο με τον οποίο ο εισηγμένος όμιλος φλερτάρει εδώ και καιρό, βλέποντας υψηλά περιθώρια κέρδους και μεγάλο ορίζοντα ανάπτυξης.
Με την απόκτηση του 70% της Μπενρουμπή -με option για απόκτηση πρόσθετου ποσοστού 30% έως το 2025-, έναντι συνολικού τιμήματος της τάξης των 29,2 εκατ. ευρώ, η Quest αποκτά κάτι που επιζητεί σταθερά το τελευταίο διάστημα (εξ ου και το χωρίς επιτυχία φλερτ με την Κωτσόβολος): την ενίσχυση του αποτυπώματός της στη λιανική και στο κομμάτι του end-customer, δραστηριότητα που λειτουργεί συμπληρωματικά για τον όμιλο, προσφέροντάς του ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο λύσεων με σημαντική δυναμική αύξησης των περιθωρίων κέρδους.
Η εξαγορά της Μπενρουμπή ΑΕ δίνει στην Quest, που ήδη διανέμει, μεταξύ άλλων, τα προϊόντα των εταιρειών Singer, Izola, Xiaomi, ένα σημαντικό asset, το brand «IΖΖΥ», το οποίο έχει χτίσει από το 2002 η Μπενρουμπή, μια αμιγώς ελληνική εταιρεία με ηγετική θέση στον σχεδιασμό, την προμήθεια και διανομή μικρών οικιακών ηλεκτρικών συσκευών, καθώς και προϊόντων προσωπικής περιποίησης και μαγειρικών σκευών, έχοντας τα δικαιώματα διανομής στην Ελλάδα και των brands Pyrex και Babyliss.
Η μάρκα «IΖΖΥ» έχει αποκτήσει μεγάλη αναγνωρισιμότητα στους καταναλωτές και έχει πετύχει πολύ σημαντική διείσδυση στα φυσικά και ηλεκτρονικά δίκτυα διανομής, αποτελώντας σήμερα τη νούμερο 1 επιλογή σε πολλές κατηγορίες προϊόντων μικρών ηλεκτρικών συσκευών στην Ελλάδα, ενώ διαθέτει παρουσία και σε ορισμένες αγορές του εξωτερικού.
Πώς φτάσαμε στο deal
Το επενδυτικό ενδιαφέρον της Quest για την Μπενρουμπή δεν είναι όψιμο, καθώς η πολύ καλή πορεία του business unit του κλιματισμού, μέσω της ΓΕ Δημητρίου, είχε αρχίσει να στρώνει για τον όμιλο τον δρόμο της επέκτασης σε νέες προϊοντικές κατηγορίες στη λιανική. Το σκανάρισμα της εταιρείας με τα 140 χρόνια ιστορίας χρονολογείται εδώ και αρκετούς μήνες, ενώ τον περασμένο Μάιο ο όμιλος του Θεόδωρου Φέσσα το επιβεβαίωσε επίσημα, απαντώντας σε επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, διαψεύδοντας, ωστόσο, τότε την ύπαρξη δεσμευτικής συμφωνίας για την απόκτησή της.
Έναν μήνα μετά, στη διάρκεια της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, η διοίκηση της Quest έκανε παραπάνω από σαφές το γεγονός ότι βρίσκεται σε αναζήτηση ευκαιριών, που θα χτίσουν περαιτέρω το προφίλ της ως εταιρείας συμμετοχών, με τον όμιλο να καθιστά σαφές ότι επιχειρεί μέσω εξαγορών να μεγεθύνει το επιχειρηματικό του αποτύπωμα, αναζητώντας το κατάλληλο μείγμα, που θα του αποδώσει τις μέγιστες δυνατές συνέργειες.
Τότε η διοίκηση είχε ξεκαθαρίσει ότι ο όμιλος επιδιώκει επέκταση στον τομέα της λιανικής στον κλάδο της τεχνολογίας, εξετάζοντας, παράλληλα, πιθανά σενάρια εξαγορών, που μπορούν να ενισχύσουν την κερδοφορία του.
«Υπάρχουν ενδιαφέρουσες περιπτώσεις στην ελληνική αγορά. Ως εταιρεία συμμετοχών εξετάζουμε διάφορα ενδεχόμενα και πιθανές συνέργειες, γιατί δημιουργούμε οικονομίες κλίμακος», είχε τονίσει ο πρόεδρος της Quest, Θ. Φέσσας, στη ΓΣ των μετόχων.
«Έχουμε μια πολύ καλή χρηματοοικονομική θέση και με διαθέσιμα κεφάλαια άνω των 300 εκατ. ευρώ, αναζητούμε ευκαιρίες για εξαγορές που θα μας δώσουν ανάπτυξη. Είμαστε θετικοί σε περιπτώσεις που θα μας βοηθήσουν να επεκταθούμε σε δραστηριότητες οι οποίες έχουν καλύτερα περιθώρια κέρδους από τα παραδοσιακά των ειδών τεχνολογίας», είχε τονίσει, από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Quest, Απόστολος Γεωργάντζης.
Για την προοπτική εξαγοράς της εταιρείας Μπενρουμπή, ο κ. Φέσσας είχε επαναλάβει: «Υπάρχουν συζητήσεις. Είναι μια πετυχημένη δραστηριότητα», ενώ ο κ. Γεωργάντζης σημείωνε πως είναι μια εταιρεία με καλύτερα περιθώρια κέρδους από την Quest, «σε αυτό το πλαίσιο είναι στα ενδιαφέροντά μας».
Στο τιμόνι της Μπενρουμπή
Βάσει των όρων της συμφωνίας, που τελεί υπό τις απαραίτητες εγκρίσεις των αρμόδιων Αρχών, στο τιμόνι της Μπενρουμπή, που δημιούργησε ο Σαμ Μπενρουμπής, με τη σκυτάλη να περνά στη συνέχεια στην Αλίκη και Νόρα Μπενρουμπή, η πρώτη θα διατηρήσει τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου της εταιρείας, ενώ η κυρία Αλεξία Μουστρούφη-Μπενρουμπή θα αναλάβει τον ρόλο της Chief Operating Officer.
«Στόχος της συναλλαγής είναι η εταιρεία να συνεχίσει να αναπτύσσεται, διατηρώντας την ηγετική θέση των προϊόντων που αναπτύσσει και εμπορεύεται στην ελληνική αγορά, διευρύνοντας έτσι περαιτέρω την γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών που προωθεί ο όμιλος Quest», αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μπενρουμπή.
Η εταιρεία πέτυχε το 2023 κύκλο εργασιών 25,2 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 16% έναντι του 2022 και μάλιστα παρά το γεγονός ότι δεν προχώρησε σε καμία αύξηση του τιμοκαταλόγου της εντός του περασμένου έτους. Η δε κερδοφορία της υπερδιπλασιάστηκε, με τα καθαρά κέρδη προ φόρων για το 2023 να ανέρχονται σε 3,8 εκατ. ευρώ έναντι 1,77 εκατ. ευρώ το 2022.
Ταυτόχρονα, οι δείκτες ρευστότητας παρουσίασαν περαιτέρω βελτίωση από τα ήδη πολύ θετικά επίπεδα του 2022, με τον δείκτη του καθαρού δανεισμού/ EBITDA (χωρίς να υπολογίζεται η επίδραση του IFRS 16) να διαμορφώνεται χαμηλότερα από τη μονάδα, στο 0,83, όταν το 2022 είχε κλείσει στο 1,88. Επιπρόσθετα, η εταιρεία μείωσε περαιτέρω τον καθαρό δανεισμό της εντός της χρήσης, ενώ ενισχύθηκε σημαντικά το ύψος των ιδίων κεφαλαίων, με τη διοίκηση να προχωρεί για πρώτη φορά και σε διανομή μερίσματος εντός του 2023, συνολικού ύψους 632.000 ευρώ.
Διαβάστε επίσης
Βραχυχρόνια μίσθωση: Πάνω από 1 εκατ. διανυκτερεύσεις για την Κρήτη
The Apprentice: Η ταινία που ο Τράμπ δεν ήθελε να βγει στα σινεμά
ΕΣΕΚ: Υψηλοί “πράσινοι” στόχοι και 205.300 νέες θέσεις εργασίας