THEPOWERGAME
«Αυτή η βιομηχανία πραγματικά άλλαξε τον κόσμο του άρτου» σχολιάζει για την ισπανική (καταλανική για την ακρίβεια) Europastry ο Μανουέλ Γκόμεθ Παλαρές, καθηγητής τεχνολογίας τροφίμων στο πανεπιστήμιο του Βαλαντολίντ. «Στις μέρες μας οι άνθρωποι θέλουν το ψωμί να έχει μακρά διάρκεια και αυτό ισχύει επίσης στην περίπτωση των εταιρειών, των εστιατορίων και των σούπερ μάρκετ. Το μερικό ψήσιμο σημαίνει ότι μπορείς να έχεις φθηνό, φρεσκοψημένο ψωμί κάθε ώρα της ημέρας».
Μάλλον όλα αυτά δεν τα είχε προβλέψει ο Φρανσέσκ Γκαλέ, ο οποίος άνοιξε ένα αρτοποιείο στην Καστελτερκόλ, μία μικρή καταλανική πόλη στα περίχωρα της Βαρκελώνης το 1862. Κι αυτό γιατί την πραγματική επανάσταση έκανε ο εγγονός του, Περ Γκαλέ Παγιάς, ο ιδρυτής της αλυσίδας El Molí Vell στη δεκαετία του 1960. Ο Περ ανακάλυψε τη μαγιά για το κατεψυγμενό ψωμί στη διάρκεια ενός ταξιδιού στη Γαλλία. Ως τότε, οι αρτοποιοί κατέψυχαν την ωμή μαγιά πριν τη ζύμωση, όμως ο Περ ξεκίνησε να προψήνει το ψωμί στο 80% του συνολικού απαιτούμενου χρόνου, πριν να το καταψύξει. Αφήνοντας τους πελάτες του να το ολοκληρώσουν. Ξεκίνησε να συσκευάζει και να εμπορεύεται μαζικά το προψημένο ψωμί το 1984 και, το 1987, ίδρυσε την εταιρεία Europastry.
Πριν από λίγες μέρες η οικογένεια Γκαλέ ανέβαλε για δεύτερη φορά, μέσα σε τέσσερις μήνες, την προγραμματισμένη εισαγωγή της εταιρείας, που θεωρείται πως θα έκανε τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στον χώρο του κατεψυγμένου κρουασάν παγκοσμίως. Η οικογένεια επεδίωκε η κεφαλαιοποίηση αυτή να ανέλθει σε 1,5 δισ. ευρώ, ωστόσο φέρεται να έλαβε το μήνυμα από τους ενδιαφερόμενους επενδυτές πως τα κεφάλαια που αποζητούσε ήταν υπερβολικά υψηλά. Τον περασμένο Ιούνιο, η εταιρεία είχε αναβάλει ήδη την IPO στην ισπανική κεφαλαιαγορά, επικαλούμενη την αβεβαιότητα λόγω των επικείμενων εκλογών στη Γαλλία.
Σε ανακοίνωσή της την Τρίτη, σημείωνε πως αυτή τη φορά, αιτία ήταν η «παγκόσμια γεωπολιτική κατάσταση, που προκαλεί βαθιά αστάθεια στις αγορές».
Σύμφωνα με το Bloomberg, ένας από τους στόχους της Europastry είναι να ξεπεράσει σε κεφαλαιοποίηση την ανταγωνίστρια ελβετική Aryzta AG. Όπως αναφέρει ο Αρμπέν Χασανάτζ, αναλυτής στην τράπεζα Bank Vontobel AG, η Europastry σχεδίαζε να εισαχθεί σε χρηματιστήρια, συμπεριλαμβανομένων της Μαδρίτης και της Βαρκελώνης, προσφέροντας μετοχές από 15,85 έως 18,75 ευρώ ανά μετοχή.
«Το εύρος φαίνεται δικαιολογημένο, αλλά θα μπορούσε να είναι μάλλον στο υψηλό επίπεδο με βάση το πού διαπραγματεύεται αυτή τη στιγμή η Aryzta», δήλωσε.
Η παγκόσμια αγορά κατεψυγμένων αρτοπαρασκευασμάτων
Στην ίδια ευρωπαϊκή αγορά, εκτός από τις δύο εταιρείες, άλλοι σημαντικοί «παίκτες» είναι οι Lantmännen, Harry, La Lorraine και Vandemoortele, μεταξύ άλλων. Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες εταιρείες, η Europastry και ο εκτελεστικός της πρόεδρος, Ζορντί Γκαλέ, έχουν προχωρήσει σε μία σειρά εξαγορών για να ενισχύσουν το παγκόσμιο «αποτύπωμά» της. Έτσι, εξαγόρασε την ανταγωνίστρια στις ΗΠΑ, Wenner Bread το 2018, ενώ φέτος έκανε το ίδιο με τη γερμανική DeWiBack, τον τομέα κατεψυγμένων αρτοσκευασμάτων της Dawn Foods, με έδρα επίσης στις ΗΠΑ και τον ολλανδικό διανομέα De Groot Edelgebak.
Διαβάστε επίσης
Μπορεί η πανίσχυρη βιομηχανία τεχνολογίας του Ισραήλ να αντέξει την κλιμάκωση του πολέμου;
Fitch: Απογειώθηκαν τα έσοδα λιανικής του ΔΑΑ στην οκταετία
Net metering: Aνεκτέλεστα έργα 400 ΜW, τι γίνεται με το net billing