THEPOWERGAME
Ανακοινώνεται επίσημα εντός της ημέρας η ανάληψη της προεδρίας του ΙΟΒΕ από τον επιχειρηματία Γιάννη Ρέτσο, επικεφαλής του Ξενοδοχειακού Ομίλου Electra. Ο κ. Ρέτσος διαδέχεται στη θέση του προέδρου του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών τον Παναγιώτη Θωμόπουλο.
Ο 55χρονος επιχειρηματίας διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) από τον Μάιο 2017 μέχρι τον Μάιο 2023. Είναι διευθύνων σύμβουλος (CEO) και βασικός μέτοχος του Ξενοδοχειακού Ομίλου Electra Hotels & Resorts, ο οποίος διατηρεί στο χαρτοφυλάκιό του σημαντικά ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Ο Γιάννης Ρέτσος είναι επίσης τακτικό μέλος του Γενικού Συμβουλίου της Τράπεζας της Ελλάδος για δεύτερη συνεχόμενη θητεία. Ασχολείται ενεργά με τα θέματα του τουρισμού από το 1999. Μεταξύ 2009 και 2012 διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Αττικής και αργότερα πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων. Από τον Φεβρουάριο του 2020 είναι μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΟΒΕ.
To μήνυμα Ρέτσου για τη νέα σελίδα στον ΙΟΒΕ
Στο πρώτο του μήνυμα μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στον ΙΟΒΕ, μέσω ανάρτησής του στο linkedin, ο κ. Ρέτσος αναφέρθηκε στο όραμά του για εξωστρέφεια. Παράλληλα, εστίασε στον στόχο να μεταφράζονται τα οικονομικά στοιχεία των ερευνών του ΙΟΒΕ σε απτά μηνύματα με ευρύτερη διάχυση στην κοινωνία, για να επισημαίνονται «στραβοτιμονιές». Απώτερος σκοπός, σύμφωνα με τον κ. Ρέτσο, είναι να μην επαναλαμβάνονται λάθη του παρελθόντος και η οικονομική ευημερία να είναι και πραγματική κοινωνική ευημερία.
«Ολοκληρώνοντας τον κύκλο μου στα κοινά του τουρισμού, με την αποχώρησή μου από την προεδρία του ΣΕΤΕ τον Μάιο 2023, είπα πως θα συνεχίσω να παρεμβαίνω, με την προσωπική μου γνώμη και άποψη, σε θέματα ευρύτερου κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος, χρησιμοποιώντας την εμπειρία και τη γνώση ετών. Σήμερα είχα την ευκαιρία να απολαύσω την εξαιρετική τιμή να εκλεγώ πρόεδρος του ΔΣ του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ). Ενός ιδρύματος ανεξαρτήτου και αδέσμευτου, απόλυτα ιδιωτικού, με συνέπεια η δραστηριότητά του μέσα στην ελληνική κοινωνία, όσον αφορά τα μείζονα ζητήματα της οικονομίας, να χαρακτηρίζεται μοναδική. Διεξάγοντας εφαρμοσμένη επιστημονική έρευνα, παρακολουθώντας και αναλύοντας τις βραχυπρόθεσμες οικονομικές τάσεις, καταγράφοντας το επιχειρηματικό κλίμα, διατυπώνοντας προβλέψεις για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και παρεμβαίνοντας στον δημόσιο διάλογο σε θέματα οικονομικής πολιτικής, το ΙΟΒΕ επιχειρεί διαρκώς να επισημαίνει τα κρίσιμα ζητήματα του μέλλοντος και να προτείνει λύσεις.
Με αιχμή τον γενικό του διευθυντή, Νίκο Βέττα, και τους συνεργάτες του και υπό την καθοδήγηση του Διοικητικού του Συμβουλίου και των διαχρονικών προέδρων του, με τελευταίο τον Τάκη Θωμόπουλο, το ΙΟΒΕ έχει δικαίως αναδειχθεί σε κορυφαίο think tank των τελευταίων δεκαετιών. Η τιμή που μου έγινε ήταν μεγάλη, η ευθύνη πλήρως συνειδητή, η όρεξη για δουλειά όπως πάντα ανεξάντλητη και το όραμά μου ξεκάθαρο: εξωστρέφεια και προσπάθεια μετάφρασης των οικονομικών στοιχείων των ερευνών σε απτά μηνύματα με ευρύτερη διάχυση στην κοινωνία, για να επισημαίνονται “στραβοτιμονιές”, να μην επαναλαμβάνονται λάθη του παρελθόντος και η οικονομική ευημερία να είναι και πραγματική κοινωνική ευημερία».
Διαβάστε επίσης
ΔΕΗ: Οι 5 άξονες επέκτασης και οι νέες θυγατρικές
Επιταγή ακρίβειας: Ποιοι θα πάρουν τα 200 ευρώ
ΙΕΑ: Γιατί μπορεί να τριπλασιαστεί η ισχύς των ΑΠΕ έως το 2030