THEPOWERGAME
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, είναι η αμφιβολία για την επόμενη ημέρα. Δεν υπάρχει σταθερότητα εξαιτίας των πολέμων σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, κάτι που επηρεάζει τις επενδύσεις, ενώ η αύξηση της τιμής του πετρελαίου μπορεί να τροφοδοτήσει νέο γύρο ανατιμήσεων. Ωστόσο, δηλώνω αισιόδοξος, γιατί πάντα η επιχειρηματικότητα αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει προβλήματα, αλλά καταφέρνει να τα επιλύει και να προχωράει μπροστά». Την παραπάνω δήλωση έκανε ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης και πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιάννης Μασούτης, οποίος κάνοντας τον απολογισμό της επταετούς θητείας της απερχόμενης διοίκησης του ΕΒΕΘ, δήλωσε ότι με τον συνδυασμό «Νέο Επιμελητήριο» θα είναι και πάλι υποψήφιος στις επικείμενες επιμελητηριακές εκλογές, με την Ομάδα του Νέου Επιμελητηρίου να ανακοινώνει τις επόμενες ημέρες τη σύνθεση του ψηφοδελτίου της.
Να σημειωθεί ότι στις εκλογές Δεκεμβρίου 2017, ο συνδυασμός «Νέο Επιμελητήριο» είχε λάβει το 91,2% των ψήφων και 37 από τις συνολικά 41 έδρες του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου.
Αποκεντρωτική πολιτική από την ΚΕΕΕ
Το ΕΒΕΘ, δεύτερο σε μέγεθος Επιμελητήριο στη χώρα σε συμβολή στο ΑΕΠ και στην απασχόληση, τα τελευταία χρόνια, με την εκλογή του κ. Μασούτη στη θέση του προέδρου της ΚΕΕΕ, μπόρεσε, μέσω της επιτυχημένης συνεργασίας με τα Επιμελητήρια της «Μακεδονικής Φάλαγγας» και της αποκεντρωτικής στρατηγικής που ακολουθήθηκε, να έρθει πιο κοντά στα μέλη του. Στη προεδρία Μασούτη, πραγματοποιήθηκαν οι περισσότερες διευρυμένες συνεδριάσεις της Δ.Ε. σε πολλές έδρες Επιμελητηρίων της Περιφέρειας, καθώς στόχος της Διοίκησης ήταν να εκπροσωπήσει αποτελεσματικότερα και τα 59 μέλη της Κεντρικής Ένωσης.
Ο κ. Μασούτης, υποστήριξε ότι το ΕΒΕΘ, ως σύμβουλος της Πολιτείας, με πάρα πολλές προτάσεις προς την κυβέρνηση και την ΕΕ, αλλά και μέσω πολλών προγραμμάτων, προσπάθησε, σε πολλές περιπτώσεις με επιτυχία, να στηρίξει τις επιχειρήσεις της Θεσσαλονίκης, ενώ με το «καπέλο» του προέδρου του ΚΕΕΕ, μπόρεσε, έπειτα από έρευνες και μελέτες της Ένωσης, να προωθήσει τα γενικότερα ζητήματα που αφορούν τις επιχειρήσεις, όπως π.χ., καταγράφηκαν οι ανάγκες σε θέσεις απασχόλησης, ανά επάγγελμα, καταγραφή που παρουσιάσθηκε στο Υπουργείο Εργασίας.
«Η ΚΕΕΕ, παλαιότερα, ενίσχυε κάποιο Επιμελητήριο, όταν δεν είχε χρήματα για να πληρώσει το λογαριασμό του ρεύματος. Στη δική μου θητεία, η Ένωση έχει διαθέσει σημαντικά ποσά , για να πραγματοποιήσουν όλα τα κατά τόπους Επιμελητήρια, συνέδρια, εκθέσεις, διοργανώσεις, για να στηριχθούν οι τοπικές επιχειρήσεις και οι συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων» τόνισε ο κ. Μασούτης.
Αίτημα Μασούτη για μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο
Ο απερχόμενος πρόεδρος του ΕΒΕΘ δήλωσε ότι οι επιχειρήσεις έχουν περάσει από συμπληγάδες, από την οικονομική κρίση, την πανδημία, τον πόλεμο που έγιναν πόλεμοι, την ενεργειακή κρίση και τώρα, τα μεγαλύτερα γεωπολιτικά προβλήματα, τα οποία, υπάρχει ανησυχία, ότι θα οδηγήσουν, από τις αυξήσεις στην τιμή του πετρελαίου, σε αυξήσεις στα κόστη των επιχειρήσεων και, τελικά, σε ανατιμήσεις που θα μετακυληθούν στον καταναλωτή.
«Η τιμή του πετρελαίου στη διεθνή αγορά δεν είναι υψηλή. Η κυβέρνηση μπορεί να βοηθήσει τις επιχειρήσεις με τη μείωση της φορολογίας στο προϊόν» υπογράμμισε ο κ. Μασούτης ο οποίος είπε, ότι στη διάρκεια της Επιμελητηριακής θητείας του, έχουν ληφθεί και θετικά, διορθωτικά μέτρα από τις κυβερνήσεις, αλλά πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων.
Υπηρεσίες υπουργείων στην Περιφέρεια.
Ο κ. Μασούτης μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες που είναι εκτός Αθήνας, στην Περιφέρεια, όπως και για το μέγεθος της γραφειοκρατίας που συνεχίζει να είναι μεγάλο και αντι-αναπτυξιακό, παρά την ψηφιοποίηση σε λειτουργίες της κεντρικής διοίκησης.
«Δεν υπάρχει λόγος, όλα τα υπουργεία να είναι συγκεντρωμένα στην Αθήνα. Αντίθετα, υπάρχουν λόγοι για να μεταφερθούν ορισμένα ή έστω, υπηρεσίες τους, σε πόλεις της Περιφέρειας» υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ συμπληρώνοντας ότι για να αυξηθεί η αποδοτικότητα της κυβέρνησης, μπορεί να υιοθετηθεί το απλό πινακάκι , που χρησιμοποιούν και οι επικεφαλής επιχειρήσεων, πάνω στο οποίο, κάθε μήνα ή κάθε τρίμηνο, θα σημειώνονται, οι πρόοδοι σε καίριους στόχους της ασκούμενης πολιτικής.
«Σε όλη τη διάρκεια της θητείας μου στην Προεδρία του ΕΒΕΘ, το Επιμελητήριο κατέθεσε πλήθος τεκμηριωμένων προτάσεων προς την Πολιτεία. Επισημαίνω ότι οι προτάσεις αυτές δεν έπεφταν στο κενό, αλλά τις περισσότερες φορές συνέβαλαν στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής. Στο πλαίσιο αυτό εκφράζω τις θερμές μου ευχαριστίες στο ικανό προσωπικό του Επιμελητηρίου, αλλά και σε όλους τους συναδέλφους της Διοικητικής Επιτροπής και του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου. Με την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, καθώς και του ΕΣΠΑ, η χώρα μας μπορεί να επιτύχει το αναπτυξιακό άλμα που έχει ανάγκη. Στην προσπάθεια αυτή για αύξηση του ΑΕΠ, χρειάζεται η Θεσσαλονίκη και η ευρύτερη περιοχή της να έχει το μερίδιο που της αναλογεί» δήλωσε κλείνοντας την τοποθέτησή του ο κ. Μασούτης καλώντας τις επιχειρήσεις-μέλη του ΕΒΕΘ «να προσέλθουν στις κάλπες των εκλογών για να ενδυναμώσουν περισσότερο, με την ψήφο τους, τη φωνή του Επιμελητηρίου».
Διαβάστε επίσης
Πώς επιταχύνονται και μοριοδοτούνται οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ
Talisker 45 ετών: Όσα πρέπει να ξέρετε για το κορυφαίο ουίσκι του 2024
Ποια είναι η Virya Energy, γιατί επενδύει στην ελληνική αγορά ΑΠΕ