THEPOWERGAME
Πέντε λεπτά κράτησε η σημερινή έκτακτη γενική συνέλευση των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) που είχε ως θέμα την αλλαγή του καταστατικού, προκειμένου να καλύπτει τις απαιτήσεις της νομοθεσίας περί εταιρικής διακυβέρνησης, και την παρουσίαση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του ομίλου.
Πρόκειται για ζητήματα που είχαν προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις τόσο από τα σωματεία εργαζομένων στον όμιλο, όσο και από την αξιωματική αντιπολίτευση.
Η συνέλευση αναβλήθηκε για τις 28 Μαϊου μετά από αίτημα που κατέθεσε το ελληνικό Δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ που ελέγχει το 35,477% των μετοχών των ΕΛΠΕ. Υπενθυμίζεται πως μεγαλύτερος μέτοχος είναι ο όμιλος Λάτση με 45,47%.
Εξηγήσεις για την αναβολή δεν υπήρξαν από τον πρόεδρο του Δ.Σ. των ΕΛΠΕ Γιάννη Παπαθανασίου. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση του ΤΑΙΠΕΔ κατατέθηκε χθες το βράδυ με καθυστέρηση και συνεπώς – για να τηρηθεί η νομοθεσία – έπρεπε να δοθεί η αναβολή ώστε να υπάρχει η απαιτούμενη δημοσιότητα για τη στάση του μετόχου.
Η συνέλευση ενημερώθηκε πως η αναβολή ζητήθηκε προκειμένου να παρουσιαστούν οι θέσεις του ΤΑΙΠΕΔ για τα θέματα 2 και 3 της έκτακτης γενικής συνέλευσης που αφορούν «την εναρμόνιση των διατάξεων του Καταστατικού με το Ν. 4706/2020 –Τροποποίηση των άρθρων 4, 6, 7, 9, 10, 13, 14, 17, 19, 20, 21, 22, 24, 26, 29 και 30 του Καταστατικού της Εταιρείας» και την «έγκριση της Πολιτικής Καταλληλότητας των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου».
Το σημαντικότερο θέμα που είχαν αναδείξει όσοι αντιδρούν αφορούσε τον τρόπο εκλογής του διοικητικού συμβουλίου.
Σήμερα, τα επτά από τα 13 μέλη του διοικητικού συμβουλίου διορίζονται από το δημόσιο μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, τα δύο από τον όμιλο Λάτση, δύο από τους μετόχους μειοψηφίας ενώ δύο είναι οι εκπρόσωποι των εργαζομένων.
Με την αλλαγή του καταστατικού, ώστε να τηρηθεί η νέα νομοθεσία για την εταιρική διακυβέρνηση, η διοίκηση των ΕΛΠΕ είχε προτείνει να διορίζεται το σύνολο των μελών του διοικητικού συμβουλίου από την γενική συνέλευση των μετόχων.
Ο νόμος δίνει είτε αυτή τη δυνατότητα, είτε τη δυνατότητα να διορίζει ένας εκ των βασικών μετόχων τα 2/5 του διοικητικού συμβουλίου χωρίς, όμως, να συμμετέχει στην ψηφοφορία για την εκλογή των υπολοίπων 3/5 του Δ.Σ.
Τελικά το δημόσιο, μέσω του ΤΑΙΠΕΔ, θα προτείνει να διορίζει τα 2/5 του Δ.Σ. και να μη συμμετέχει στην ψηφοφορία για τα υπόλοιπα μέλη. Σε αυτό το σημείο φαίνεται πως υπάρχει συμφωνία και με τον όμιλο Λάτση.
Με τις αλλαγές καταργείται και η εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Δ.Σ. της μητρικής. Στα ΕΛΠΕ υποστηρίζουν πως οι εκπρόσωποι των εργαζομένων θα συμμετέχουν στα Δ.Σ. των θυγατρικών που θα δημιουργηθούν μέσω του σχεδίου αναδιάρθρωσης.
Τις τελευταίες ημέρες υπήρξε τόσο σοβαρή αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ και τα σωματεία εργαζομένων, όσο και παρέμβαση του υπουργείου Οικονομικών που είχε ζητήσει από τη διοίκηση των ΕΛΠΕ να διερευνήσει τρόπους ώστε να διατηρηθεί η εκπροσώπηση των εργαζομένων στο Δ.Σ. με παράλληλη κάλυψη των απαιτήσεων του νόμου για την εταιρική διακυβέρνηση. Με το νέο καταστατικό τα μέλη του Δ.Σ. περιορίζονται σε 11.