THEPOWERGAME
Η Starbucks Corp. αγοράζει δύο νέες ερευνητικές φάρμες που θα δοκιμάσουν τα πάντα, από μη επανδρωμένα αεροσκάφη μέχρι μικρόβια, καθώς επιδιώκει να καταστήσει τον καφέ πιο ανθεκτικό στην κλιματική αλλαγή, η οποία έχει ήδη περιορίσει τη διαθεσιμότητα και ανεβάσει τις τιμές.
Σύμφωνα με το Bloomberg, ένα αγρόκτημα στην Κόστα Ρίκα θα εξετάσει λύσεις, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τους καλλιεργητές. Στη Γουατεμάλα – μια βασική περιοχή εφοδιασμού – η Starbucks θα αναπαράγει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι μικρές φάρμες που αποτελούν το 97% της αλυσίδας εφοδιασμού της. Και οι δύο τοποθεσίες θα μελετήσουν επίσης νέες ποικιλίες καφέ, καθώς η κλιματική αλλαγή μετατοπίζει τις περιοχές όπου η καλλιέργεια μπορεί να ευδοκιμήσει.
Η ενίσχυση της ανθεκτικότητας της βιομηχανίας καφέ στις κλιματικές συνθήκες έγινε φέτος πιο επιτακτική, καθώς η ακραία ξηρασία στη Βραζιλία έστειλε τις τιμές των κόκκων Arabica που προτιμά η Starbucks στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011 τον Σεπτέμβριο. Η άνοδος της θερμοκρασίας οδηγεί σε προβλήματα όπως η ξηρασία και η σκωρίαση των φύλλων του καφέ, μια ασθένεια που προκαλείται από μύκητα, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο τη διαθεσιμότητα, την ποιότητα και τη γεύση του καφέ, ενώ παράλληλα θέτουν σε κίνδυνο τα μέσα διαβίωσης των αγροτών.
«Αν δεν οικοδομήσουμε σήμερα ανθεκτικότητα, η πραγματικότητα είναι ότι η διαθεσιμότητα του καφέ θα συνεχίσει να μειώνεται», δήλωσε ο Roberto Vega, αντιπρόεδρος της γεωπονίας καφέ της Starbucks.
Εταιρείες συσκευασμένων προϊόντων, όπως η JM Smucker Co., κατασκευάστρια της Folgers, και μικρότερες αλυσίδες έχουν αυξήσει τις τιμές εν μέρει λόγω της κακοκαιρίας. Η Starbucks κλειδώνει τις τιμές του πράσινου καφέ έως και 18 μήνες νωρίτερα, οπότε είναι πιο προστατευμένη από τις διακυμάνσεις, τουλάχιστον προς το παρόν.
Στόχος της Starbucks είναι να βοηθήσει τους αγρότες να γίνουν πιο παραγωγικοί και κερδοφόροι, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι καλλιέργειες μπορούν να αντέξουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η αλυσίδα αγοράζει περίπου το 3% του παγκόσμιου καφέ και συνεργάζεται με περισσότερες από 450.000 φάρμες.
Το 2013, η Starbucks αγόρασε την πρώτη φάρμα που διαχειρίζεται η εταιρεία, την Hacienda Alsacia, στην Κόστα Ρίκα για να μελετήσει ποικιλίες καφέ ανθεκτικές στις ασθένειες και το κλίμα. Επιδίωξε επίσης να αναπτύξει μεθόδους που θα μπορούσε να μοιραστεί με τους αγρότες στην αλυσίδα εφοδιασμού της.
Η νέα τοποθεσία της στην Κόστα Ρίκα θα δοκιμάσει τη χρήση τεχνολογιών όπως η μηχανοποίηση και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εφαρμόζουν αγροχημικά, συμπεριλαμβανομένων των λιπασμάτων και των φυτοφαρμάκων, τα οποία σήμερα οι περισσότεροι καλλιεργητές κάνουν με το χέρι. Η χρήση μηχανών στην καλλιέργεια καφέ είναι πιο συνηθισμένη στη Βραζιλία από ό,τι αλλού, συμπεριλαμβανομένων άλλων περιοχών της Λατινικής Αμερικής όπου οι φάρμες αγωνίζονται να βρουν εργάτες.
Στη Γουατεμάλα, η Starbucks αγόρασε ένα αγρόκτημα που βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση για να αποκτήσει εικόνα για την αποκατάσταση του εδάφους και της παραγωγικότητας, δήλωσε ο Vega. Η αλυσίδα θα εργαστεί για να βελτιώσει τον βιόκοσμο του εδάφους με μικροοργανισμούς, καλλιέργειες κάλυψης ή άλλες εναλλακτικές λύσεις, επιδιώκοντας παράλληλα τη βελτιστοποίηση της χρήσης νερού, των λιπασμάτων και του ελέγχου των παρασίτων.
Υβριδικές ποικιλίες καφέ
Και τα δύο αγροκτήματα δίνουν επίσης στη Starbucks την ευκαιρία να δοκιμάσει υβριδικές ποικιλίες καφέ σε διάφορα υψόμετρα και εδαφικές συνθήκες. Για παράδειγμα, η Hacienda Alsacia έχει υψόμετρο 1.300 έως 1.500 μέτρα (περίπου 4.200 έως 4.900 πόδια), ενώ το νέο αγρόκτημα στην Κόστα Ρίκα βρίσκεται σε υψόμετρο 1.400 έως 1.700 μέτρα.
«Το γεγονός ότι έχουμε ένα καλό υβρίδιο που λειτουργεί καλά σε μια περιοχή υπό ορισμένες κλιματικές και εδαφικές συνθήκες δεν σημαίνει ότι θα έχουμε την ίδια απόδοση σε μια άλλη περιοχή», δήλωσε ο Vega. «Πρέπει να το επικυρώσουμε αυτό».
Η Starbucks σκοπεύει τελικά να ανοίξει δοκιμαστικές φάρμες στην Αφρική και την Ασία, σύμφωνα με εκπρόσωπό της. Η εταιρεία διαθέτει 10 κέντρα υποστήριξης σε όλο τον κόσμο, όπου οι γεωπόνοι συνεργάζονται με τους αγρότες για την έρευνα και τις βέλτιστες πρακτικές.
Διαβάστε επίσης
Θεοδωρόπουλος: Φορολογικά κίνητρα για μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα
Εθνική: 42% υψηλότερη η τιμή διάθεσης από το προηγούμενο placement
Sunlight: Οι στόχοι της εταιρείας στη παραγωγή μπαταριών λιθίου