THEPOWERGAME
Ένα εκτεταμένο road map, το οποίο, εκτός από οργανική ανάπτυξη, περιλαμβάνει εξαγορές επί ελληνικού εδάφους, απόκτηση μειοψηφικών συμμετοχών και στρατηγικές συνεργασίες, έχει χαράξει η Performance Technologies. Η εισηγμένη -στην Κύρια πλέον Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών– ολοκληρώνει το επόμενο δεκαπενθήμερο τις διαδικασίες για την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού 5% σε startup με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία και παγκόσμιο αποτύπωμα, που δραστηριοποιείται στο software development και στο ΑΙ.
Ταυτόχρονα, η διοίκηση της Performance, όπως τόνισε χθες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Διονύσης Χιντζίδης, έχει ανοιχτή ατζέντα εξαγορών και προς αυτήν την κατεύθυνση βρίσκεται σε επαφές με ελληνικές εταιρείες, εξετάζοντας την προοπτική εξαγοράς. Στην περίμετρο του ενδιαφέροντος της Performance για εντός συνόρων εξαγορές, όπως εξήγησε ο κ. Χιντζίδης στο περιθώριο εκδήλωσης για τη μετάταξη της εταιρείας από την Εναλλακτική στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου, βρίσκονται οι τομείς της κυβερνοασφάλειας, των data analytics, του ΑΙ και του fintech.
Την ίδια στιγμή, η εταιρεία πληροφορικής, η οποία την τελευταία τριετία έχει καταφέρει να διπλασιάσει τον αριθμό του προσωπικού, αριθμώντας πλέον 300 εργαζόμενους, ανεβάζει ταχύτητες στη διεκδίκηση έργων του Δημοσίου, έχοντας συστήσει εδώ και δύο χρόνια ειδικό τμήμα για τον σκοπό αυτόν. Σήμερα μόλις το 5% των εσόδων της προέρχεται από το Δημόσιο, γεγονός που, όπως υπογράμμισε η διοίκησή της, έχει και τα θετικά του, αφού της έχει εξασφαλίσει μικρή εξάρτηση από τα έργα του RRF και άρα η «επόμενη ημέρα» της δεν είναι συνδεδεμένη με την εξάντληση των ψηφιακών δράσεων.
Προς εξαγορά στην Ελλάδα
«Προσπαθούμε να συνδυάσουμε την πολύ υψηλή οργανική ανάπτυξη της τάξης του 20%-30% με εξαγορές που θα έρθουν να δώσουν πρόσθετη αξία στην εταιρεία. Είμαστε σε συζητήσεις, κάποιες εξ αυτών είναι πιο ώριμες», ανέφερε στο περιθώριο της χθεσινής εκδήλωσης ο πρόεδρος και CEO της Performance, αναφερόμενος στην ατζέντα της εισηγμένης για τις εξαγορές.
Όσον αφορά την απόκτηση μειοψηφικού ποσοστού 5% σε startup με έδρα της Μεγάλη Βρετανία, η οποία θα γίνει μέσω συμμετοχής σε γύρο χρηματοδότησης που είναι σε εξέλιξη, η ελληνική εισηγμένη αφενός επιδιώκει το άνοιγμά της στην εκεί αγορά, αφετέρου επιτυγχάνει τον εμπλουτισμό της γκάμας των λύσεων που παρέχει σήμερα και μάλιστα σε πεδία με μεγάλη ζήτηση παγκοσμίως, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
Την ίδια στιγμή, η εισηγμένη, σύμφωνα με τη διοίκησή της, βρίσκεται σε επαφές για τη σύναψη στρατηγικής συμμαχίας με εταιρεία από την ελληνική αγορά, που θα της εξασφαλίσει πρόσβαση σε κάθετη αγορά του αμέσου ενδιαφέροντός της, όπως η κυβερνοασφάλεια ή η τεχνητή νοημοσύνη.
«Έχουμε ισχυρότατη κεφαλαιακή επάρκεια ώστε να μπορούμε να υποστηρίξουμε τα πλάνα μας, είτε αφορούν εξαγορές είτε μετοχικές συμμετοχές είτε στρατηγικές συνεργασίες», τόνισε χθες o CTO και αντιπρόεδρος της Performance, Ανδρέας Τσαγκάρης.
Ο διπλασιασμός προσωπικού και το Δημόσιο
Και μπορεί το Δημόσιο να μην αποτελεί κορωνίδα της ατζέντας της Performance, ωστόσο η εισηγμένη δηλώνει παρούσα και στα μεγάλα δημόσια έργα, έχοντας ήδη κατέβει σε σημαντικούς διαγωνισμούς για ψηφιακά έργα του Δημοσίου, ενώ μεθοδεύει την κάθοδό της και σε νέα.
Αν και στο pipeline περιλαμβάνονται έργα κυρίως στην ελληνική αγορά, η εξωστρέφεια αποτελεί ζητούμενο για την εισηγμένη. Σύμφωνα με τη διοίκηση, η εκτός συνόρων επέκταση επιχειρείται, είτε σε συνεργασία με άλλους integrators, με τους οποίους κατεβαίνει από κοινού σε μεγάλα ψηφιακά έργα του εξωτερικού, είτε μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων στα οποία συμμετέχει, ενώ σε βασικό πυλώνα εξωστρέφειας εξελίσσεται η Κύπρος.
Σε ό,τι αφορά το πολύτιμο asset της εταιρείας -όπως το χαρακτηρίζει η διοίκηση- δηλαδή στους εργαζόμενους, η Performance Technologies καταγράφει αλματώδεις ρυθμούς στη διεύρυνση του απασχολούμενου δυναμικού. Μόνο το πρώτο εξάμηνο προσέλαβε 67 νέους εργαζόμενους, ενώ μεταξύ 2021 και 2024 έχει ανεβάσει το προσωπικό στα 300 άτομα από 122.
Όσον αφορά το προσωπικό, η εισηγμένη από τις αρχές του 2024 δημιούργησε το τμήμα «Sales Enablement & Continuous Learning», το οποίο στοχεύει στη συνεχή εκπαίδευση των ανθρώπων όλων των ειδικοτήτων (τεχνικών και μη) σε δεξιότητες και συμπεριφορές (power/soft skills). Συνολικά το πρώτο εξάμηνο του 2024 διενεργήθηκαν περισσότερες από 3.000 ανθρωποώρες εσωτερικών εκπαιδεύσεων. Το νέο τμήμα πλαισιώνει τις δύο ακαδημίες που έχει συγκροτήσει σε τεχνολογίες Cyber Security και Enterprise Service Management, μέσω των οποίων τα αντίστοιχα τμήματα έχουν στελεχωθεί με 22 νέους επιστήμονες πληροφορικής.
Το καμπανάκι της Σοφοκλέους
Χθες η διοίκηση της εισηγμένης ήταν αυτή που χτύπησε το καμπανάκι έναρξης της συνεδρίασης του ΧΑ, καθώς, έπειτα από 16 χρόνια στο περιβάλλον της Εναλλακτικής Αγοράς, η μετοχή της διαπραγματεύεται από τον Αύγουστο στη ρυθμιζόμενη αγορά της Σοφοκλέους.
«Η εταιρεία ξεκίνησε τη χρηματιστηριακή της πορείας στις 17 Σεπτεμβρίου του 2008, με μια κεφαλαιοποίηση μόλις 12 εκατ. ευρώ, και σήμερα αποτιμάται οκτώ φορές υψηλότερα, ξεπερνώντας τα 97,3 εκατ. ευρώ», τόνισε χθες ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΧΑΕ, Γιάννος Κοντόπουλος, αναφερόμενος στα οφέλη που μπορούν να αποκομίσουν οι εταιρείες από την παρουσία τους στην κεφαλαιαγορά.
Διαβάστε επίσης
Τα 10 επαγγέλματα με τη μεγαλύτερη ζήτηση στην Ελλάδα
Καλώδιο: Τι έπεται μετά τη συμφωνία των ρυθμιστών για γεωπολιτικό κόστος