THEPOWERGAME
Ένα πρώτο δείγμα των αλλαγών που έρχονται στη μετά-COVID εποχή στον χώρο των επιχειρήσεων έδωσε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο CEO της Interamerican, Γιάννης Καντώρος παρουσιάζοντας τον μετασχηματισμό της εταιρείας από έναν πολύπλοκο οργανισμό σε μία μία οριζόντια δομή όπου θα κυριαρχούν οι «φυλές». Ο μετασχηματισμός αυτός που είχε ξεκινήσει πριν από την έλευση της πανδημίας απλώς επιταχύνθηκε και ουσιαστικά δοκιμάστηκε μέσα από την υβριδική εργασία.
Τι αλλάζει στην Interamerican
Όπως παραδέχτηκε ο κ. Καντώρος στην σημερινή εποχή «έχουν αλλάξει οι πελάτες, έχουν γίνει πιο απαιτητικοί σε όλα, ακόμη και στον χρόνο, θέλουν κάτι και το θέλουν χθες αν γίνεται. Παράλληλα σε μία οικονομία που ψηφιοποιείται οι επιχειρήσεις θέλουν μια απλή δομή, μια πιο οριζόντια δομή, όχι πολλά επίπεδα ιεραρχίας και κυρίως ανθρώπους που μπορούν να αναλάβουν την ευθύνη από το Αλφα έως το Ωμέγα. Τα παραδοσιακά μοντέλα οργάνωσης δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις εξελίξεις αυτές για αυτό στην Interamerican προχωρήσαμε σε μία ριζική αλλαγή στο οργανόγραμμα μας».
Ποια είναι αυτή η αλλαγή; δημιουργούνται «φυλές» δηλαδή ομάδες έως δέκα ατόμων με διακριτούς ρόλους και ικανότητες που έχουν αυτονομία «χωρίς τις χρονοβόρες εγκρίσεις» που θα μπορούν να φέρουν εις πέρας την υπόθεση που αναλαμβάνουν.»Όταν πολλά μυαλά δουλεύουν μαζί χωρίς περιορισμούς μπορούν να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα και να είναι περισσότερο παραγωγικά από τους λίγους και εκλεκτούς» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σύμφωνα με την ενημέρωση προβλέπετε εργασία δύο ημερών από το γραφείο και τρεις μέρες οπουδήποτε με ποσοστό πάνω από 80% των εργαζομένων της εταιρείας – σύμφωνα πάντα με την διοίκηση της – να έχει αποδεχτεί τις αλλαγές.
Σε ότι αφορά τον ρόλο της διοίκησης ο κ. Καντώρος σημείωσε ότι αλλάζει και αυτός καθώς ο Διευθύνων Σύμβουλος βρίσκεται στην επιχείρηση για να δίνει κατευθύνσεις, να ενθαρρύνει τους εργαζόμενους και να διαθέτει τους πόρους εκεί που χρειάζονται. «Είναι περισσότερο coach και όχι αυτός που κατέχει την απόλυτη αλήθεια».
Βελτίωση οικονομικών μεγεθών
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ευέλικτες αυτές ομάδες δοκιμάστηκαν στην περίοδο της καραντίνας και τα πρώτα δείγματα ήταν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ιδιαίτερα θετικά ήταν και τα οικονομικά μεγέθη που παρουσίασε η Interamerican σε μία αρνητική χρονιά για τον κλάδο. Όπως σημείωσε ο κ. Καντώρος, το 2020 ήταν μία καλή χρονιά για την κερδοφορία της εταιρείας καθώς τα επαναλαμβανόμενα κέρδη έφθασαν στα 28 εκατ. ευρώ, τα υψηλότερα που έχει παρουσιάσει ο όμιλος τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα τα συνολικά ασφάλιστρα αυξήθηκαν στα 372 εκατ. ευρώ (από 366,3 εκατ. ευρώ το 2019) με τις Γενικές Ασφάλειες να παρουσιάζουν την μεγαλύτερη αύξηση και να φθάνουν τα 215,7 εκατ. ευρώ.
Τέλος σε ότι αφορά τα μερίδια της Interamerican στην ελληνική ασφαλιστική αγορά το 2020, στην συνολική παραγωγή κατέχει μερίδιο 8,6% ενώ στην ασφάλεια ζημιών 12,8%.