THEPOWERGAME
Τη σύστασή της για αγορά με τιμή στόχο τα 11,5 ευρώ ανά μετοχή της Lamda Development, την ώρα που η μετοχή διαπραγματεύεται λίγο πάνω από τα 7 ευρώ, επαναλαμβάνει η Axia Ventures, σε συνέχεια της ανακοίνωσης της επένδυσης του Γιώργου Προκοπίου σε οικόπεδα της Lamda στο Ελληνικό, τα οποία απέκτησε έναντι 120 εκατ. ευρώ.
Όπως προσθέτει η Axia, η πώληση των οικοπέδων είναι ιδιαίτερα υποστηρικτική για την επενδυτική υπόθεση της Lamda, καθώς:
- Επιταχύνεται η ανάπτυξη του Ελληνικού. Οι αγοραστές είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη των οικοπέδων, ενώ η επιτάχυνση της ανάπτυξης συμβάλλει στην ανάδειξη της αξίας του έργου του Ελληνικού.
- Βελτιώνει την ταμειακή θέση της Lamda, καθώς επισπεύδει τις ταμειακές ροές. Αναδεικνύει την ελκυστικότητα του Έργου του Ελληνικού για τους Επενδυτές Ακινήτων.
Η δέσμευση του Γιώργου Προκοπίου για την ανάπτυξη κατοικιών, γραφείων και εκπαιδευτικών χώρων με τη συνολική επένδυση να φτάνει τα 500 εκατ. ευρώ, αποτελεί απόδειξη αυτού, υπογραμμίζει η Axia Δίνει ένα πολύτιμο σημείο αναφοράς της υποκείμενης αξίας της γης του Ελληνικού: τιμή πώλησης 2.100 ευρώ/τ.μ. για για κατοικίες, 1.150/τ.μ. για γραφεία και 850/τ.μ. για σχολικές εγκαταστάσεις με μέση λογιστική αξία 432 ευρώ/τ.μ. για το σύνολο της γης στην εν λόγω συναλλαγή. Η εναπομένουσα οικοδομήσιμη έκταση κατοικιών στο Ελληνικό είναι περίπου 1 εκατ. τ.μ. με εκτιμώμενο συνολικό κόστος σε μετρητά για τη συνδυασμένη απόκτηση γης και κόστος ανάπτυξης υποδομών πολύ κάτω από 1.000 ευρώ/τ.μ. Συμπεριλαμβανομένων των 5 οικιστικών οικοπέδων που ανακοινώθηκαν τον Ιούλιο, η Lamda έχει πωλήσει 136.658 τ.μ. οικοδομήσιμης έκτασης για 226 εκατ. ευρώ και λογιστικό κέρδος 158 εκατ. ευρώ. Βάζοντας τα πράγματα σε μια προοπτική αυτό είναι ένα ισοδύναμο 0,90 ευρώ κέρδος ανά μετοχή που αφορά αυτές τις δύο συναλλαγές.
Υπογραμμίζει περαιτέρω την ικανότητα της Διοίκησης της Lamda να εκτελεί καλά. Η Διοίκηση είχε τονίσει ότι οι πωλήσεις γης είναι μέρος της στρατηγικής, προβλέποντας την ολοκλήρωση ορισμένων πωλήσεων γης φέτος. Αυτό εδραιώνεται τώρα με τις SPAs. Η συναλλαγή αναδεικνύει επίσης την ευελιξία της διοίκησης να εκτελέσει το Ελληνικό είτε με την ανάληψη πλήρους ανάπτυξης (μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία/κέρδος αλλά υψηλότερο ρίσκο) είτε με την πώληση οικοπέδων (χαμηλότερο κέρδος και χαμηλότερο ρίσκο). Σε κάθε περίπτωση υπάρχει άπλετος χώρος για τη δημιουργία αξίας.
Διαβάστε επίσης
ΕΡΓΟΣΕ: Τρία νέα σιδηροδρομικά έργα 1 δισ. στη Βόρεια Ελλάδα
Toteme: Το brand που ντύνει τους Αμερικανούς σαν τους Σουηδούς
COP29: Το lobby των ορυκτών καυσίμων υπονομεύει μια συμφωνία