THEPOWERGAME
Χάρη στη στήριξη των βασικών της μετόχων, η Σεμέλη Οινοποιητική εξελίσσεται σε μία από τις πιο σύγχρονες οινοποιητικές μονάδες της Ελλάδας, με ανάπτυξη πωλήσεων και δημιουργία κερδών, ξεπερνώντας τις προκλήσεις στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.
Ειδικότερα, το 2024 προβλέπεται σημαντική αύξηση πωλήσεων, τόσο στην εσωτερική αγορά, όσο και στην αγορά του εξωτερικού. Η διοίκηση της Σοφίας Στάικου (πρόεδρος και διευθύνουσα σύμβουλος) εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα προέλθει, εκτός από την αύξηση της διανομής και την περαιτέρω ενίσχυση των υπαρχόντων προϊόντων, και από το λανσάρισμα νέων καινοτόμων προϊόντων, όπως το LOW, κρασί με χαμηλή περιεκτικότητα αλκοόλ, που θεωρείται καινοτομία στον κλάδο. Αυτή είναι η συνολική εκτίμηση μετά τα μέτρα που έχει ήδη υλοποιήσει η εταιρεία για τη στήριξη της ρευστότητάς της, τη σταδιακή ενεργειακή αυτονομία της, τη βιώσιμη ανάπτυξη, αλλά και την ενίσχυση της θέσης της στην αγορά.
Σημειώνεται η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου 2 εκατ. ευρώ με καταβολή μετρητών, όπως αποφάσισε η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων στις 13.12.2023, με το μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας να ανέρχεται σε 6.823.529 ευρώ.
Επίσης, ο κύκλος εργασιών της Σεμέλη Οινοποιητική το 2023 έκλεισε σε 5,9 εκατ. ευρώ από 4,9 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη οικονομική χρήση, ενώ η εταιρεία πέρασε σε κερδοφορία, με καθαρά κέρδη μετά από φόρους 8.624 ευρώ, από ζημίες 295.428 ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Τα μεικτά κέρδη ανήλθαν σε 3 εκατ. ευρώ, από 2,1 εκατ. ευρώ αντίστοιχα. Επίσης, η εταιρεία εμφάνισε θετικό αποτέλεσμα προ φόρων, ήτοι κέρδη 10.224 ευρώ, από ζημίες 140.159 ευρώ, ενώ τα αποτελέσματα προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων και συνολικών αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν το 2023 σε κέρδη 698.292 ευρώ, ενισχυμένα συγκριτικά με τα κέρδη 388.571 ευρώ του 2022.
Το 2023 έγινε επίσης επαναπροσδιορισμός της ωφέλιμης ζωής των εγκαταστάσεων του οινοποιείου. Έχοντας ολοκληρώσει την επένδυση ύψους 5 εκατ. ευρώ για την αναβάθμιση των χώρων φιλοξενίας του Κτήματος, με επέκταση και εκσυγχρονισμό του οινοποιείου, η διοίκηση εκτίμησε ότι ο χρόνος εμφάνισης των ωφελειών από το Κτήμα είναι πλέον στα 45 έτη.
Οι προκλήσεις
Όσον αφορά τις προκλήσεις στον κλάδο, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV), για 3η συνεχόμενη χρονιά πέρυσι συρρικνώθηκε ο παγκόσμιος αμπελώνας (-0,5%), οι ακραίες κλιματολογικές συνθήκες επηρέασαν την παραγωγή, που υποχώρησε 10%, ενώ η κατανάλωση διεθνώς συνέχισε να μειώνεται περίπου 3%. Επίσης, η αύξηση κόστους παραγωγής και μεταφορικών οδήγησε σε σημαντική αύξηση τιμών.
Ειδικά στην Ελλάδα, το 2023 υπήρξε αύξηση φυτεύσεων κατά 0,9% και πλέον ο ελληνικός αμπελώνας εκπροσωπεί το 1,3% του παγκόσμιου αμπελώνα. Η χρονιά, όμως, ήταν δύσκολη και απαιτητική πέρυσι, λόγω της κλιματικής αλλαγής, που οδήγησε σε μεγάλη μείωση της παραγωγής κατά 34,4%, σε συνέχεια μείωσης 13,9% το 2022. Αυτό είχε αποτέλεσμα τη σημαντική αύξηση του κόστους των σταφυλιών και κατά συνέπεια των προϊόντων. Μάλιστα, σύμφωνα με τον OIV, και το 2024 ο κλάδος θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει προβλήματα, αν και ηπιότερα.
H καινοτομία του LOW
Το Κτήμα Σεμέλη έχει ιστορία από το 1979. Από το 2003 το οινοποιείο λειτουργεί στο Κούτσι της Νεμέας, περιτριγυρισμένο από τους ιδιόκτητους αμπελώνες, που εκτείνονται σε 50 στρέμματα από τα συνολικά 300 που καλλιεργούνται σε δύο ΠΟΠ ζώνες: τη Νεμέα και τη Μαντινεία. Η εταιρεία, που απασχολεί πάνω από 50 ειδικευμένους εργαζομένους, πρόσφατα παρουσίασε το πρώτο μερικώς αποαλκοολωμένο κρασί που παράγεται στην Ελλάδα. Φέρει την επωνυμία «LOW», περιέχει μόλις 6% αλκοόλ, διατίθεται στην αγορά σε λευκό και ροζέ και δημιουργήθηκε με στόχο να καλύψει την αυξανόμενη ανάγκη της αγοράς για ελαφρύτερα κρασιά, χαμηλότερης περιεκτικότητας σε αλκοόλη, αλλά και σε θερμίδες. Πρόκειται για μία τάση που απαντάται και στην μπίρα, με τις ετικέτες χωρίς αλκοόλ να καταγράφουν ραγδαία ανάπτυξη στο ράφι των σούπερ μάρκετ και στη horeca. Το Κτήμα Σεμέλη δημιούργησε μερικώς αποαλκοολωμένο κρασί, δηλαδή με λιγότερο από το 50% αλκοόλης και το 40% των θερμίδων, από ένα τυπικό κρασί περιεκτικότητας 12,5% αλκοόλ. Η καινοτομία έγκειται στην αξιοποίηση τεχνολογίας μεμβρανών (Membrane Technologies), μέσω της οποίας αφαιρείται μέρος της αλκοόλης, ενώ διατηρούνται αναλλοίωτα το άρωμα και η γεύση του κρασιού.
Διαβάστε επίσης
Δημόσιο: Πόσες συμβάσεις υπεγράφησαν την τελευταία τριετία
Μάθιου Πέρι: Πέντε συλλήψεις για τον θάνατο του “Τσάντλερ”
Φωτοβολταϊκά στις στέγες: “Ουρά” για να συνδεθούν στο δίκτυο