THEPOWERGAME
Οι ενεργειακές συμφωνίες της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τη Masdar για την TΕΡΝΑ Ενεργειακή και της ΔΕΗ με την Macquire Asset για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας της δεύτερης στην Ρουμανία που ανακοινώθηκαν το τελευταίο διάστημα ανεβάζουν σημαντικά τον πήχη των ανακοινωμένων εξαγορών και των συγχωνεύσεων (Ε&Σ) στη χώρα μας για το 2024. Οι δύο αυτές συμφωνίες που αποτιμώνται σε περισσότερο από 2,2 δισ. ευρώ, ανεβάζουν την συνολική αξία των Ε&Σ φέτος στην Ελλάδα στα 7,3 δισ. ευρώ.
Το πραγματικό ύψος των Ε&Σ εκτιμάται ακόμη υψηλότερα, δεδομένου ότι για τις 10 από τις 48 συμφωνίες Ε&Σ που ανακοινώθηκαν φέτος, δεν υπάρχει ανακοινωμένο τίμημα συναλλαγής. Μεταξύ αυτών είναι το τίμημα της εξαγοράς του 30% της Eurocateting (Φρεσκούλης) από το Latsco Family Office, της εξαγοράς του πλειοψηφικού μεριδίου της Famar από την MidEuropa, οι εξαγορές των ξενοδοχείων Titania και Rhodes Bay από την H Hotels, η πώληση των ξενοδοχείων Dolce Milan Malpensa και Lazart Hotel από την Prodea κ.ά.
Μέχρι στιγμής έχουν ανακοινωθεί 48 συμφωνίες, όταν πέρυσι είχαν ανακοινωθεί 94 και πρόπερσι 116. Ωστόσο φέτος έχουμε μεγάλες συμφωνίες. Τρεις συμφωνίες που ανακοινώθηκαν φέτος ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ και οι τρεις μαζί φτάνουν το 4 δισ. ευρώ. Πρόκειται για τη συμφωνία εξαγοράς της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή από την Masdar (1,58 δισ. ευρώ), τη ρευστοποίηση της συμμετοχής του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς (1,35 δισ. ευρώ) και την πώληση του 100% της Beta CAE Systems στην αμερικανική Cadence έναντι 1,15 δισ. ευρώ.
Το 2023 η μεγαλύτερη συναλλαγή που ανακοινώθηκε ήταν η εξαγορά της Enel από την ΔΕΗ (1,2 δισ. ευρώ) και η αμέσως επόμενη ήταν η εξαγορά του 50% της Enel από την Macquire Asset Management. Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρυσι οι πέντε μεγαλύτερες συναλλαγές ανήλθαν σε 2,2 δισ. ευρώ, ενώ φέτος (μόνο στους επτά πρώτους μήνες) οι πέντε μεγαλύτερες συναλλαγές ξεπερνούν τα 5,5 δισ. ευρώ.
Στις τρεις προαναφερόμενες (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, Τρ. Πειραιώς, Beta CAE), η διάθεση του 30% του ΔΑΑ αντί 785 εκατ. ευρώ και η ανακοίνωση της εξαγοράς της Evryo Group από τη ΔΕΗ στη Ρουμανία αντί 700 εκατ. ευρώ, είναι εκείνες που συμπληρώνουν την πρώτη πεντάδα.
Στις φετινές συναλλαγές δεν περιλαμβάνονται οι μεταβιβάσεις (παραχωρήσεις) μαμούθ περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ, όπως είναι η Αττική Οδός και η Εγνατία Οδός. Και αυτό γιατί θεωρείται ως ανακοινωμένη συμφωνία, η ανακήρυξη του προτιμητέου επενδυτή, κάτι που έλαβε χώρα πριν το 2024.
Επίσης δεν περιλαμβάνονται στις φετινές οι συμφωνίες Ε&Σ οι οποίες ολοκληρώθηκαν το 2024, αλλά είχαν ανακοινωθεί προγενέστερα. Ως τέτοιες θεωρούνται οι μεταβίβαση της Alpha Bank Romania στην Unicredit η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα, αλλά είχε ανακοινωθεί τον Οκτώβριο του 2023, αλλά και η μεταβίβαση Voltera στο όμιλο Melten που ολοκληρώθηκε πρόσφατα.
Τα μεγέθη δείχνουν ότι η αξία των Ε&Σ οι οποίες αφορούν την Ελλάδα και ελληνικές επιχειρήσεις, φέτος θα ξεπεράσει κατά πολύ τα μεγέθη του 2023 και ότι θα πλησιάσουν τα μεγέθη του 2022, που συνιστούν ιστορικό υψηλό από το 2006 και μετά. Πέρυσι είχαμε Ε&Σ αξίας 5,4 δισ. ευρώ -όσες δηλαδή ήταν οι 5 μεγαλύτερες φέτος- ενώ το 2022 είχαμε συναλλαγές Ε&Σ ύψους 10,4 δισ. ευρώ.
Στις συναλλαγές αυτές δεν περιλαμβάνονται οι μεταβιβάσεις Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) από τράπεζες σε εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων, όπως επίσης και αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων από στρατηγικούς επενδυτές.
Διαβάστε επίσης
Το μυστικό του Μαρκ Κιούμπαν για να γίνει κανείς πλούσιος
H μεγιστάνας Νίτα Αμπάνι είναι το πρόσωπο της Ινδίας στους Ολυμπιακούς
Krahulcova: Γιατί τα πατίνια της Lime επέστρεψαν στην Αθήνα