THEPOWERGAME
Ξεπερνά κάθε προσδοκία η ανάπτυξη στην Ελλάδα για τη Zara και τα άλλα σήματα του ισπανικού ομίλου Inditex, με κύκλο εργασιών που υπερβαίνει τα 725 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων που αγγίζουν τα 50 εκατ. ευρώ -επιδόσεις ρεκόρ, που πριμοδοτούν τα επενδυτικά σχέδια στην τοπική αγορά του παγκόσμιου ηγέτη του retail.
Ενδεικτική είναι η επένδυση σε αποθήκες, που δίνει στην πολυεθνική ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στους χρόνους παραδόσεων για πωλήσεις μέσω e-shop, καθώς και η μεγάλη επένδυση σε επιφάνεια σχεδόν 6.000 τ.μ. στο εμβληματικό τοπόσημο του Πύργου Πειραιώς, με το flagship store Zara, όπου προβάλλεται -σε εγχώριο, αλλά και διεθνές κοινό λόγω της επιβατικής κίνησης του λιμανιού- το concept store Zara και Zara Home. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα καταστήματα του ομίλου και από τα πλέον χαρακτηριστικά του διεθνούς δικτύου της Zara, στο πλαίσιο της υιοθέτησης των νέων προδιαγραφών «συγκατοίκησης» των σημάτων Zara και Zara Home.
Ας σημειωθεί ότι το 2023 οι επενδύσεις σε πάγια περιουσιακά στοιχεία -ιδιόκτητα και μισθωμένα καταστήματα- άγγιξαν τα 17 εκατ. ευρώ από την ΙΤΧ Ελλάς, εταιρεία που προέκυψε μετά τη συγχώνευση με απορρόφηση από τη Zara Hellas των συγγενών εταιρειών Pull & Bear, Massimo Dutti, Bershka, Stradivarius, Oysho, Zara Home και Uterque. Σήμερα ελέγχει ένα δίκτυο περίπου 150 καταστημάτων για τα συγκεκριμένα σήματα (πλην Uterque, που λειτουργεί μόνο online) και έχει εδραιώσει τη θέση της στην κορυφή της εγχώριας αγοράς ένδυσης.
Με παρουσία στην Ελλάδα από το 1993 -με το σήμα Zara-, ο όμιλος ξεπερνά κάθε χρόνο τις προβλέψεις του ισπανικού μάνατζμεντ. Το 2023 είχε θέσει στόχο ανάπτυξη γύρω στο 13% και έκλεισε την οικονομική χρήση στις 31 Ιανουαρίου 2024 με κύκλο εργασιών 725,5 εκατ. ευρώ, ήτοι αύξηση 18% έναντι των 615 εκατ. ευρώ της προηγούμενης χρήσης. Τα καθαρά προ φόρων κέρδη ανήλθαν σε 49,6 εκατ. ευρώ, με αύξηση 80,7%, και τα καθαρά μετά φόρων κέρδη ανήλθαν σε 37,8 εκατ. ευρώ, με αύξηση 80%. Επίσης, το 2023 η εταιρεία προχώρησε σε διανομή μερίσματος προς τους μετόχους της (Zara Holding BV), ύψους 13,7 εκατ. ευρώ.
Zara: Οι επενδύσεις σε e-commerce και ανθρώπινο δυναμικό
Σημαντική για τις επιδόσεις της πολυεθνικής είναι η συνεισφορά των online πωλήσεων, που αναπτύσσονται με υψηλούς ρυθμούς, αποτελώντας περίπου 15% του κύκλου εργασιών (από μερίδιο γύρω στο 8% προ πανδημίας), σύμφωνα με στελέχη της εταιρείας που δίνουν έμφαση στο συγκεκριμένο κανάλι. Μάλιστα, πέρυσι πραγματοποιήθηκαν επενδύσεις σε επανασχεδιασμό του τρόπου διανομής των ηλεκτρονικών πωλήσεων, με αποθήκες που υποστηρίζουν μεγαλύτερο απόθεμα στην Ελλάδα. Έτσι, η ITX Ελλάς πέτυχε μείωση των ημερών παράδοσης από 4-7 σε 1-3 ημέρες.
Η εταιρεία επενδύει επίσης συστηματικά στους ανθρώπους της, έχοντας προχωρήσει από την αρχή του έτους σε οριζόντιες αυξήσεις μισθών 11%, με τον βασικό μισθό να διαμορφώνεται στα 1.050 ευρώ. Σημειώνεται ότι τον τελευταίο χρόνο (στοιχεία 31.1.2024) απασχόλησε 4.107 εργαζόμενους. Πλήρωσε σε μισθούς πάνω από 56 εκατ. ευρώ, σε εργοδοτικές εισφορές και ασφαλιστικά ταμεία 12,2 εκατ. ευρώ, ενώ συνολικά το κονδύλι «αμοιβές και έξοδα προσωπικού» διαμορφώθηκε σε 75,2 εκατ. ευρώ από 65,9 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν.
Οι φόροι
Επίσης, πέρυσι η ITX Ελλάς επιβαρύνθηκε με διπλάσιους φόρους εισοδήματος, ήτοι 11,8 εκατ. ευρώ από 6,4 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση. Η εταιρεία δεν αναμένει σημαντικές επιπτώσεις από την επιβολή ελάχιστης φορολογίας 15% για τις πολυεθνικές με τζίρο πάνω από 750 εκατ. ευρώ, ενώ, όπως σημειώνεται στις οικονομικές καταστάσεις, στο πλαίσιο των ελέγχων της Zara Hellas από τις φορολογικές Αρχές για τα φορολογικά έτη 2017-2018 καταλογίστηκαν στην εταιρεία πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα/τόκοι συνολικού ύψους 5,8 εκατ. ευρώ. Από τεχνικής άποψης, όπως σημειώνεται, τα επιχειρήματα της Zara Hellas αξιολογούνται ως σημαντικά πιο εμπεριστατωμένα απο τα αντίστοιχα της ελεγκτικής Αρχής και επομένως θεωρείται πιο πιθανή μια θετική έκβαση της υπόθεσης, είτε στο επίπεδο της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ), είτε στο επίπεδο του δικαστηρίου.
Διαβάστε επίσης
Disney: Η Marvel “αντεπιτίθεται” και φέρνει πάλι εκατομμύρια
FT: Η “δαμόκλειος σπάθη” της ύφεσης και οι ευθύνες της Fed
Πώς θα είναι η επόμενη ημέρα χωρίς τον λιγνίτη