THEPOWERGAME
Σε αναβρασμό είναι το επιτελείο της Ελαΐς-Unilever και των άλλων δραστηριοτήτων της Unilever στην Ελλάδα μετά την απόφαση της μητρικής να περικόψει το 1/3 των θέσεων εργασίας γραφείου στην Ευρώπη, με τις σχετικές διαβουλεύσεις σε τοπικό επίπεδο με τους εκπροσώπους των εργαζομένων να αναμένεται ν’ αρχίσουν τις επόμενες εβδομάδες.
Η πολυβραβευμένη ελληνική θυγατρική, με διακρίσεις σε θέματα βιωσιμότητας και εργασιακού περιβάλλοντος, καλείται να περιορίσει θέσεις εργασίας στελεχών της, που σήμερα απασχολεί σε μεγάλο βαθμό μέσω τηλεργασίας.
Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας, που έχει παρουσία στην Ελλάδα 60 χρόνια, στη δραστηριότητα -δηλαδή στα γραφεία, στο εργοστάσιο και στα δύο logistic centers- απασχολούνται σχεδόν 500 εργαζόμενοι. Διαθέτει χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει από τρόφιμα και παγωτά μέχρι προϊόντα οικιακής φροντίδας και προσωπικής υγιεινής. Δραστηριοποιείται σε 26 κατηγορίες προϊόντων, με περίπου 1.400 κωδικούς και γνωστά σήματα όπως AIM, Algida, Ben & Jerry’s αλλά και Gasoline, Cif, Klinex, Skip, OMO, Dove, Knorr κ.λπ.
Η στρατηγική απόφαση για περικοπές στον όμιλο, που αφορά σχεδόν 3.000-3.200 στελέχη στη Γηραιά Ήπειρο μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, υποστηρίζεται σθεναρά από τον Hein Schumacher, CEO της πολυεθνικής, που επιχειρεί με αυτόν τον τρόπο να ενισχύσει την παραγωγικότητα και να αναζωογονήσει την ανάπτυξη μετά τις χαμηλές επιδόσεις των τελευταίων ετών.
Όπως επαναλαμβάνουν στελέχη της ελληνικής θυγατρικής με τα οποία επικοινώνησε το powergame.gr, η Unilever τον Μάρτιο ανακοίνωσε την έναρξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος παραγωγικότητας, με σκοπό να εστιάσει στην ανάπτυξη μέσω μιας οργανωτικής δομής που θα είναι πιο ευέλικτη και θα έχει πιο ξεκάθαρες αρμοδιότητες. Στην Ευρώπη η διαδικασία διαβούλευσης με το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Εργαζομένων σχετικά με τους εργαζόμενους που ενδέχεται να επηρεαστούν από τις προτεινόμενες αλλαγές έχει ξεκινήσει και σύμφωνα με τις πληροφορίες που μας μεταφέρονται, τις επόμενες εβδομάδες προβλέπεται να ξεκινήσουν και οι διαβουλεύσεις με τους τοπικούς εκπροσώπους εργαζομένων ανά χώρα.
Στην Ελλάδα επικρατεί ανησυχία στο περιβάλλον της Ελαΐς-Unilever, που έχει και το μεγαλύτερο αποτύπωμα, με 314 εργαζόμενους με βάση τα επίσημα στοιχεία της χρήσης 2021. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει πάρει «κόκκινη κάρτα» από το ΓΕΜΗ επειδή δεν δημοσίευσε εμπρόθεσμα τις οικονομικές καταστάσεις 2022, ενώ ανάλογη ποινή είχε και στα τέλη του 2022 για τη μη εμπρόθεσμη δημοσίευση του ισολογισμού 2021. Αναστολή καταχώρισης είχε επιβληθεί και στις άλλες δύο εταιρείες, που άρθηκε πρόσφατα μετά τη δημοσίευση οικονομικών καταστάσεων χρήσης 2022. Σημειώνεται ότι η πολυεθνική δραστηριοποιείται στην τοπική αγορά με δύο ακόμη εταιρείες, τη Unilever-Knorr, με 87 εργαζόμενους (επίσημα στοιχεία 2022) και τη Unilever-Logistics με περίπου 90 (2022).
Η αναδιοργάνωση δραστηριοτήτων της Unilever
Υπενθυμίζεται ότι η Unilever, η οποία απασχολεί διεθνώς 149.000 εργαζόμενους σε 190 αγορές, ανακοίνωσε τον Μάρτιο την απόφασή της να προχωρήσει σε απόσχιση του κλάδου παγωτού, με σήματα όπως Ben&Jerry’s, Magnum, Carte d’Or κ.ά., σε μια προσπάθεια να τονώσει την ανάπτυξη, καθώς ο συγκεκριμένος κλάδος έτρεχε με μικρότερη ταχύτητα από άλλες κατηγορίες προϊόντων. Το νέο θορύβησε και την ελληνική αγορά, όπου η Unilever έχει προχωρήσει σε σειρά διαρθρωτικών αλλαγών τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα, το 2020 άρχισε να αναζητεί πιο αποδοτικό μοντέλο ανάπτυξης του κλάδου τοματικών προϊόντων, που οδήγησε στην πώληση του εργοστασίου της Γαστούνης και των σημάτων Pummaro και Πελαργός στη Μινέρβα. Το 2021 ανακοίνωσε την πώληση της παγκόσμιας επιχειρηματικής δραστηριότητας που αφορά τα προϊόντα τσαγιού Eka terra στο CVC Capital Partners Fund, συναλλαγή που ολοκληρώθηκε το 2022.
Σημειώνεται δε ότι η Ελαΐς-Unilever τιμωρήθηκε πέρυσι τον Νοέμβριο με πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ από το υπ. Ανάπτυξης για αθέμιτη κερδοφορία. Στο παρελθόν η πιο σημαντική ποινή που της επιβλήθηκε ήταν το 2018 από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, με συνολικό πρόστιμο 27,56 εκατ. ευρώ για παραβάσεις των κανόνων ανταγωνισμού στην αγορά μαργαρινών, δραστηριότητα που μεταβιβάστηκε στην Upfield. Έπειτα από διαβούλευση και προσφυγές το πρόστιμο περιορίστηκε, ενώ η εταιρεία άσκησε αίτηση αναίρεσης στο Συμβούλιο της Επικρατείας, με την υπόθεση να εκκρεμεί.
Διαβάστε επίσης
Huawei: Σφίγγει ο κλοιός σε Ευρώπη και Ελλάδα
Τράπεζες: Ο νέος χάρτης των χρεώσεων και η μείωση των προμηθειών
Αρνητικό ρεκόρ στην υψηλή φορολογία της βενζίνης καταγράφει η Ελλάδα