THEPOWERGAME
Ευρεία αναπτυξιακή ατζέντα έχει ανοιχτή η Netcompany–Intrasoft, η οποία με ένα ισχυρό «μαξιλάρι» ανεκτέλεστου της τάξης του 1 δισ. ευρώ σχεδιάζει τα επόμενα βήματά της εν Ελλάδι, αλλά και διεθνούς επέκτασής της, έχοντας ανοιχτά ραντάρ για εξαγορές, που μπορούν να εξασφαλίσουν πρόσθετες συνέργειες.
Η εταιρεία, που προέκυψε το 2021 από την εξαγορά της Intrasoft International -του ομίλου Intracom- και τη συγχώνευσή της με τη δανική Netcompany, όπως τονίζει ο επικεφαλής της, Αλέξανδρος Μάνος, έχει ως προτεραιότητα την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, την έγκαιρη εκτέλεση των έργων του Ταμείου Ανάκαμψης και τη συνεχή διεύρυνση των εργαζομένων της, ενώ ταυτόχρονα ιχνηλατεί την αγορά για αξιόλογες περιπτώσεις εξαγορών.
«Βλέπουμε πού υπάρχουν ευκαιρίες για συνέργειες. Θα θέλαμε να συμμετάσχουμε ως στρατηγικός επενδυτής σε κάποια startup, αλλά δεν βασίζουμε το πλάνο μας σε αυτό. Αν βρούμε κάτι που μας αρέσει ή το χρειαζόμαστε πολύ, τότε θα προχωρήσουμε», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Αλέξανδρος Μάνος, σε συνάντηση με δημοσιογράφους.
Σχολιάζοντας, γενικότερα, την πορεία της εταιρείας, ο επικεφαλής της σημείωσε: «Ζούμε μια πολύ ισχυρή ανάπτυξη. Στις χώρες που έχουμε πολύ ισχυρή παρουσία συνεχίζουμε να διατηρούμε τη θέση μας χάρη στον Δημόσιο τομέα και προσπαθούμε να αυξήσουμε τις συμμετοχές στον ιδιωτικό». Αναφερόμενος ειδικότερα στην εξαγορά και τη συγχώνευση της ελληνικής εταιρείας με τον δανικό όμιλο, ο κ. Μάνος σημείωσε ότι «η πορεία έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες τα τελευταία δυόμισι χρόνια».
Πολύ καλό το 2023 – Άνοιγμα στη Γερμανία
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Netcompany-Intrasoft, το 2023 ήταν μία ακόμη πολύ καλή χρονιά για την εταιρεία, καθώς τόσο ο τζίρος όσο και η κερδοφορία ενισχύθηκαν με ισχυρά διψήφια ποσοστά. «Στον χώρο των τελωνείων είμαστε ξεκάθαρα ο leader στην Ευρώπη με δικό μας προϊον. Στο φορολογικό μπαίνουμε σταδιακά», σχολίασε χθες ο κ. Μάνος, σημειώνοντας ότι ο όμιλος εστιάζει τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον Δημόσιο τομέα.
«Στον ιδιωτικό τομέα συνεχίζουμε να μεγαλώνουμε. Αποτελεί πλέον το 25% του τζίρου της Netcompany-Intrasoft, σημειώνοντας αύξηση 23%, με τον τζίρο να διαμορφώνεται στα 283 εκατ. ευρώ., με μεγάλους πελάτες στις τηλεπικοινωνίες, στις τράπεζες, σε δημόσιους οργανισμούς. Όσον αφορά την παρουσία του ομίλου στα έργα του Δημόσιου τομέα, ο ίδιος ανέφερε: «Ζούμε μια πολύ ισχυρή ανάπτυξη. Στις χώρες που έχουμε πολύ ισχυρή παρουσία συνεχίζουμε να διατηρούμε τη θέση μας χάρη στον Δημόσιο τομέα και προσπαθούμε να αυξήσουμε τις συμμετοχές μας στον ιδιωτικό», είπε ο ίδιος.
Η εξωστρέφεια και ο διεθνής προσανατολισμός παραμένουν κομβικά σημεία για τη Netcompany-Intrasoft, με τον όμιλο να χτίζει περαιτέρω το διεθνοποιημένο προφίλ του: «Στις χώρες όπου έχουμε θυγατρικές, όπως η Μεγάλη Βρετανία, η Σουηδία, η Νορβηγία και το Βέλγιο, εντατικοποιείται η προσπάθεια να μεταφέρουμε τεχνογνωσία, ώστε να βοηθήσουμε τις θυγατρικές να αναπτυχθούν, να βρεθούν στο top 5 και να γίνουν leader στις αγορές τους. Θέλουμε να δημιουργήσουμε αντίστοιχες Netcompany – Intrasoft», σημείωσε ο κ. Μάνος.
Μάλιστα, ο ίδιος ανέφερε ότι οι αντένες της εξωστρέφειας του ομίλου δείχνουν, αυτήν την περίοδο, προς τη Γερμανία, όπου ακόμη η Netcompany – Intrasoft δεν έχει παρουσία, αλλά διατηρεί ενδιαφέρον για επέκταση.
Το στοίχημα του Ταμείου Ανάκαμψης
Η Netcompany-Intrasoft έχει σήμερα ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο της τάξης των 950 εκατ.-1 δισ.ευρώ, εκ των οποίων τα 150-170 εκατ.ευρώ προέρχονται από έργα για το ελληνικό Δημόσιο. Από το συνολικό ανεκτέλεστο του ομίλου, τα μισά προέρχονται από ευρωπαϊκά έργα και τα υπόλοιπα επιμερίζονται 50-50 σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.
Υπό τα σημερινά δεδομένα, τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης αποτελούν μεγάλο στοίχημα για τον όμιλο, ο οποίος εστιάζει την προσπάθειά του στη γρήγορη εκτέλεσή τους, ώστε να ολοκληρωθούν μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί.
Πάντως, ο επικεφαλής του ομίλου έκανε χθες λόγο για καθυστερήσεις, που συνδέονται με αγκυλώσεις του Δημοσίου σε κάποια από τα έργα, εκφράζοντας, ωστόσο, την αισιοδοξία του ότι θα προλάβουν να ολοκληρώσουν τα έργα που έχουν αναλάβει για το 2025, αφήνοντας ένα «παράθυρο» ανοιχτό για ενδεχόμενο παράτασης για την απορρόφηση των κονδυλίων και την ολοκλήρωση των έργων.
«Άργησαν να βγουν τα έργα. Υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στην υπογραφή των συμβάσεων. Υπάρχουν ακόμα έργα του RRF που βγαίνουν τώρα σε διαγωνισμούς. Υπάρχει και η πρόκληση των πόρων σε προσωπικό. Και μέσα σε όλα αυτά ήρθαν οι καθυστερήσεις στις πληρωμές, που είναι ανεξήγητες. Ακόμα και σε προκαταβολές έργων ή και σε έργα-ορόσημα. Είναι μεγάλο πρόβλημα ότι δεν πληρωνόμαστε από πελάτες που είναι στο Δημόσιο. Είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα που δεν περιμέναμε να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε εμφαντικά ο κ. Μάνος στη χθεσινή συνάντηση με δημοσιογράφους.
Μπαράζ προσλήψεων
Προκειμένου να υποστηρίξει το ευρύ χαρτοφυλάκιο των έργων της, η Netcompany-Intrasoft έχει διαρκώς ανοιχτή την ατζέντα των προσλήψεων: «Πέρυσι προσλάβαμε 630 άτομα, η πλειονότητα των οποίων στην Ελλάδα. Σήμερα έχουμε πάνω από 250 κενές θέσεις εργασίας», ανέφερε χθες ο κ. Μάνος.
Ο ίδιος σημείωσε ότι η εταιρεία απασχολεί σήμερα 3.600 άτομα, ενώ μαζί με τη Netcompany φτάνει τα 8.000 άτομα προσωπικό, ενώ σημείωσε ότι μόνο στο πρώτο εξάμηνο του έτους έγιναν περί τις 250 νέες προσλήψεις.
Να σημειωθεί ότι το 2023 η ελληνική θυγατρική εμφάνισε τζίρο 283 εκατ. το 2023, ενώ η αντίστοιχη επίδοση σε επίπεδο ομίλου ήταν 850 εκατ.ευρώ, με τον πήχη να μπαίνει στο 1,25 δισ. ευρώ με ορίζοντα το 2026.
Διαβάστε επίσης
Δικαιώνεται η στρατηγική Εξάρχου για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα
Αποστέλλονται τα ραβασάκια στους μεγαλοοφειλέτες της Εφορίας
Μπενρουμπή: Δημοπρατούνται τον Ιούλιο σιδηροδρομικά, οδικά έργα της Θεσσαλίας