THEPOWERGAME
Κατά 7,39% αυξήθηκαν οι αμοιβές των μελών ΔΣ το 2022 σε σχέση με το 2021, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας της Grant Thornton.
Το ζήτημα των αμοιβών-αποδοχών των μελών ΔΣ απασχολεί σε διαρκή και επαναλαμβανόμενη βάση τις ίδιες τις εταιρείες, τους μετόχους καθώς και τρίτους ενδιαφερόμενους, ήτοι τους επενδυτές και τις τράπεζες.
Η πολιτική αποδοχών και η έκθεση αποδοχών αποτελούν τα βασικά εργαλεία συμμετοχής των μετόχων στη διαμόρφωση των αμοιβών των μελών ΔΣ. Μέσω αυτών ενισχύεται η λογοδοσία των μελών του ΔΣ, καθώς και η εποπτεία των μετόχων επί των αποδοχών που λαμβάνουν. Συνεπώς, η πολιτική αποδοχών και η έκθεση αποδοχών προάγουν τη διαφάνεια και την εφαρμογή της αρχής «say on pay», σύμφωνα με την οποία οι αποδοχές των μελών ΔΣ πρέπει να ορίζονται και να γνωστοποιούνται με τέτοιο τρόπο που οι μέτοχοι να είναι σε θέση να εκφράζουν γνώμη επί αυτών. Ειδικότερα, τα τελευταία έτη, λαμβάνοντας υπόψη το ταχύτατα μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον καθώς και τις επιπτώσεις, τις οποίες φέρει στις αποδοχές εργαζομένων και στις αποδόσεις των μετόχων, οι εκθέσεις αποδοχών των μελών ΔΣ των εισηγμένων εταιριών αποτελούν σημείο αναφοράς και ενδιαφέροντος σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό.
Η έρευνα ανέλυσε τις αποδοχές που έλαβαν τα μέλη ΔΣ και Επιτροπών ΔΣ των εισηγμένων στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου Αθηνών επιχειρήσεων, για το έτος 2022.
Από τα αποτελέσματα της έρευνας της Grant Thornton προκύπτουν τα εξής:
- Η συνολική αύξηση στις αμοιβές που δόθηκαν το 2022 ανήλθε στο 7,39 % σε σχέση µε το 2021. Η αύξηση αυτή προέρχεται κυρίως από τις πολύ μεγάλες και τις μεγάλες επιχειρήσεις. Συνολικά από τις 105 εταιρίες του κοινού δείγματος 2022-2021 οι 70 εταιρίες, ήτοι το 66% αύξησαν το 2022 τις αμοιβές που κατέβαλαν στα µέλη του ΔΣ τους σε σχέση µε το 2021.
- Στο σύνολο, το 72% των αμοιβών είναι σταθερές και όσο αυξάνεται το μέγεθος των επιχειρήσεων, τόσο αυξάνεται η αναλογία των μεταβλητών σε σχέση µε τις σταθερές αμοιβές.
- Στον τραπεζικό τομέα, όπου οι δομές εταιρικής διακυβέρνησης είναι πιο ώριμες, το 2022 η σχετική αναλογία αμοιβών εκτελεστικών μελών σε σχέση με μη εκτελεστικά ήταν 42:58, ενώ στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις η αναλογία αυτή ήταν 80:20 και στις μεγάλες 78:22.
- Περίπου το 78% των συνολικών αμοιβών του 2022 λαμβάνεται από εκτελεστικά µέλη Δ.Σ.
- Όσο αυξάνεται το μέγεθος της επιχείρησης τόσο αυξάνεται και ο μ.ο. της αμοιβής που λαμβάνουν τα ανεξάρτητα μη εκτελεστικά μέλη.
Σε επίπεδο CEO παρατηρήθηκαν τα εξής:
- Η μέση αμοιβή των CEO μειώθηκε το 2022 σε σχέση με το 2021 κατά 6%.
- Η μέση αμοιβή των CEO το 2022 ανερχόταν σε 0,9εκ. στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις, 0,4εκ. στις μεγάλες, 0,26εκ στις μεσαίες και 0,085εκ στιςμικρές.
- Στο σύνολο των εταιριών, η μέση αμοιβή των CEO το 2022 ανέρχεται σε 0,43 εκατ.
- Για το 2022 η υψηλότερη διάμεσος αμοιβών που λαμβάνουν οι CEO εντοπίζεται στον κλάδο της ενέργειας και των τηλεπικοινωνιών.
Συνολική και μέση αμοιβή ανά κεφαλαιοποίηση
Παρατηρείται 7,39% αύξηση στις συνολικές αμοιβές που δόθηκαν το 2022 σε σχέση με το 2021. Σημειώνεται ότι στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις παρατηρείται μείωση των συνολικών αμοιβών σε σχέση με το 2021. Η αύξηση οφείλεται κυρίως στις πολύ μεγάλες και μεγάλες επιχειρήσεις.
Στο σύνολο, το 72% των αμοιβών είναι σταθερές και όσο αυξάνεται το μέγεθος των επιχειρήσεων τόσο αυξάνεται η αναλογία μεταβλητών αμοιβών σε σχέση με τις σταθερές αμοιβές.
Στις πολύ μεγάλες επιχειρήσεις οι μεταβλητές αμοιβές αποτελούν σημαντική αναλογία των συνολικών αμοιβών, η οποία το 2022 ανερχόταν σε 41%.
Στα Τραπεζικά Ιδρύματα, το 100% των αμοιβών είναι σταθερές.
Ανάλογα με το μέγεθος της επιχείρησης οι μέσες συνολικές αμοιβές ανά εταιρία ήταν το 2022 στις πολύ μεγάλες 3,8εκατ. ευρώ, στις μεγάλες 1,7εκατ. ευρώ, στις μεσαίες 1,1εκατ. ευρώ και στις μικρές 0,3εκατ. ευρώ.
Διαβάστε αναλυτικά την έρευνα εδώ.
Διαβάστε περισσότερα:
Νέα πρόταση συμβιβασμού από το Δημόσιο προς τον ξενοδόχο Μαντωνανάκη
ΕΣΠΑ: Δεύτερη η Ελλάδα στην ΕΕ στις εκταμιεύσεις κονδυλίων
Στα σκαριά ρυθμιστικό πλαίσιο και μηχανισμός ενίσχυσης για την αγορά CO2