THEPOWERGAME
Στην «κόψη του ξυραφιού» οι εξελίξεις στη Folli Follie σηματοδοτούν συστημικό κίνδυνο μετά την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, στο πλαίσιο της πολύκροτης δίκης, να διατηρήσει τις δεσμεύσεις στα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας.
Σύμφωνα με τη διατύπωση της απόφασης τα κινητά και ακίνητα περιουσιακά στοιχεία της οικογένειας Κουτσολιούτσου αλλά και της Folli Follie θα διατεθούν προς ικανοποίηση των παθόντων, όπως π.χ. μικρομέτοχοι, ΕΦΚΑ, Alpha Bank και Υπερταμείο. Μένει να καθαρογραφεί η απόφαση για πληρέστερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων μερών αλλά προφανώς οι ομολογιούχοι πιστωτές της Folli Follie, που έχουν συμφωνήσει σε σχέδιο εξυγίανσης και σε διαγραφή των απαιτήσεών τους με αντάλλαγμα, μεταξύ άλλων, τον έλεγχο επί των ακινήτων της δεν συγκαταλέγονται στους παθόντες. Υπενθυμίζεται ότι είχαν επενδύσει σε ομόλογα περί τα 450 εκατ. ευρώ.
Πρακτικά οι εξελίξεις δεν δικαιώνουν την προσωρινή διοίκηση της Folli Follie, με επικεφαλής τον Γιώργο Σάμιο, που είχε αιτηθεί την αποδέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας, αξίας περί τα 33 εκατ. ευρώ, με βάση την εκτίμηση προ τριετίας. Σε αυτά περιλαμβάνονται 3 εκατ. ευρώ μετρητά, εκ των οποίων -σύμφωνα με πληροφορίες- 1 εκατ. ευρώ είναι καταθέσεις στο υποκατάστημα της Safra στο Λονδίνο και περίπου 2 εκατ. ευρώ σε λογαριασμούς της βουλγαρικής θυγατρικής.
Τα χρήματα αυτά, αν και αποτελούν περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας, δεσμεύθηκαν μαζί με τα ακίνητα, σε συνέχεια εισήγησης του οικονομικού εισαγγελέα Ιωάννη Δραγάτση το 2018 μετά το βούλευμα καταπέλτη σε βάρος της διοίκησης Κουτσολιούτσου από το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών. Δεσμεύθηκαν μεν οι τραπεζικοί λογαριασμοί και οι θυρίδες της οικογένειας Κουτσολιούτσου και των μελών του ΔΣ της εταιρείας, αλλά λίγο αργότερα η Αρχή για την Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες δέσμευσε και τα ακίνητα της εταιρείας.
Ως αποτέλεσμα, σήμερα, η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie σχεδιάζει να εφεσιβάλει την απόφαση του δικαστηρίου, κίνηση που εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει και η πλευρά των καταδικασθέντων μελών της οικογένειας Κουτσολιούτσου με στόχο πιθανόν και την μείωση των ποινών. Είναι ζητούμενο όμως εάν οι δύο αιτήσεις θα αξιολογηθούν ανεξάρτητα.
Ουσιαστικά η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων ολοκληρώθηκε χωρίς να πέσει αυλαία στην υπόθεση. Κι ενώ καλλιεργούνται ελπίδες στους «παθόντες» για κάλυψη των απαιτήσεών τους, το οικοσύστημα Folli Follie κλονίζεται. Κρίσιμες αποφάσεις καλούνται να λάβουν οι ομολογιούχοι πιστωτές της Folli Follie, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι συνεδριάζει την ερχόμενη εβδομάδα το ΔΣ της νεοσυσταθείσας εταιρείας FF OpsCo που αποτελεί το διάδοχο σχήμα που τρέχει την εταιρεία.
Μέχρι χθες δεν υπήρχε κάποια επίσημη αντίδραση από το επιτελείο της FF OpsCo και το στρατηγείο των ομολογιούχων στο Λονδίνο. Εντωμεταξύ, ανεξάρτητα με τις πρωτοβουλίες δια της νομικής οδού, στο πλαίσιο της έφεσης που θα κατατεθεί, ασκούνται πιέσεις προς πάσα κατεύθυνση για την επίλυση της εκκρεμότητας με τα ακίνητα, που είναι και προϋπόθεση για την υλοποίηση της συμφωνίας εξυγίανσης.
Ρευστότητα με το «σταγονόμετρο»
Ας σημειωθεί ότι σήμερα τα περιουσιακά στοιχεία της Folli Follie είναι τα 60 καταστήματα του δικτύου λιανικής με είδη ένδυσης και καλλυντικών, όπου απασχολούνται περίπου 1.000 εργαζόμενοι και κάποια ακίνητα χαμηλής αξίας στην Αθήνα, όπως το Factory Outlet στην Πειραιώς και ένα γραφείο στη Θεσσαλονίκη. Διατηρεί επίσης συμμετοχή 50% στη Μαρίνα Μυτιλήνης, κοινοπραξία με τον τουρκικό όμιλο Koc. Είναι ενδεικτικό ότι τα ακίνητα στον Άγιο Στέφανο, όπου είναι και η έδρα της Folli Follie είναι μεταξύ των δεσμευμένων ακινήτων από την Αρχή Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος.
Πάντως, τα χρέη που δημιουργήθηκαν σε ασφαλιστικά ταμεία, κρατικές υπηρεσίες και άλλους φορείς την περίοδο της κρίσης στον όμιλο είναι ρυθμισμένα και εξυπηρετούνται, σύμφωνα με στελέχη της FF, που διευκρινίζουν ότι δεν υπάρχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ζητούμενο όμως είναι αν η Folli Follie μπορεί να συνεχίσει τη δραστηριότητά της επί μακρόν με τα παραπάνω δεδομένα, χωρίς δυνατότητα χρηματοδότησης από το τραπεζικό σύστημα, δεδομένης της αδυναμίας της να παρέχει εγγυήσεις. Σήμερα, σε περίοδο χαμηλής ζήτησης λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών, πολλές εταιρείες του λιανεμπορίου αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας.
Ωστόσο η Folli Follie δεν μπορεί να πάρει δάνεια, εγγυητικές επιστολές, κεφάλαιο κίνησης, όπως άλλες εταιρείες στο λιανεμπόριο, με αποτέλεσμα να επιβιώνει δύσκολα, όπως και τα τελευταία περίπου έξι χρόνια, από τότε που ξέσπασε το σκάνδαλο με την δημοσίευση της έκθεσης της QCM. Αν υπολογίσουμε ότι η έφεση σημαίνει νέα καθυστέρηση, πιθανότατα πάνω από ένα χρόνο για κατάληξη της υπόθεσης με τα δεσμευμένα ακίνητα, όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά για την επόμενη μέρα, από την πώληση σε νέο επενδυτικό σχήμα μέχρι την πτώχευση.
Διαβάστε επίσης:
Χρηματιστήριο: Μέσα στο καλοκαίρι τα επενδυτικά και φορολογικά κίνητρα
Αττική Οδός: Στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο φάκελος της παραχώρησης
Ενεργειακή αναβάθμιση κτιρίων: Οι δύο σκέψεις του ΥΠΕΝ και οι κινήσεις ρεαλισμού