THEPOWERGAME
Απόλυτα ικανοποιημένη είναι η κυβέρνηση με την εξέλιξη της υπόθεσης της Πίτσος. Μπορεί ο ενδιαφερόμενος επιχειρηματίας να μην πέτυχε τη μίσθωση του ίδιου του εργοστασίου, αλλά το γεγονός ότι η βιομηχανική μονάδα θα συνεχίσει να υφίσταται, έστω και με διαφορετικό περιεχόμενο και μονάδα εγκατάστασης, φέρνει χαμόγελα τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στους εργαζόμενους του εργοστασίου.
Oι τελευταίοι είναι οι πιο κερδισμένοι. Αφού έλαβαν τις αποζημιώσεις τους, τώρα σε συμφωνία με τον ενδιαφερόμενο επιχειρηματία, επαναπροσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα. Αυτοί άλλωστε είναι γνώστες των μηχανών και του εξοπλισμού που θα πωλήσει η γερμανική BSH στη μεταλλουργία Pyramis. Έτσι, οι εργαζόμενοι της Πίτσος, όχι μόνον έβγαλαν χρήματα από την απόλυση τους λαμβάνοντας και μπόνους, αλλά αποκτούν και νέα απασχόληση. «Έπεσαν από τον 5o όροφο, στάθηκαν όρθιοι και βρήκαν και ένα χιλιάρικο», αναφέρει χαριτολογώντας, παράγοντας κοντά στην διαδικασία.
Σε αρχική φάση εκτιμάται θα προσληφθούν οι 100 από τους 300 απολυμένους. Αρκετοί από τους απολυμένους, που είναι κοντά στη σύνταξη και οι οποίοι ήδη θεμελίωσαν δικαίωμα συνταξιοδότησης με τις αποζημιώσεις που τους έδωσε η γερμανική εταιρεία, δεν πρόκειται να επαναπροσληφθούν.
Η νέα εγκατάσταση
Μετά τη συμφωνία της περασμένης Παρασκευής, που η γερμανική BSH συμφώνησε στην πώληση του εξοπλισμού στην Pyramis, πιθανή θεωρείται η μετακίνηση της βιομηχανικής μονάδας προς τη Δυτική Αττική (Ασπρόπυργο ή Ελευσίνα). Η μετακίνηση αυτή επιβάλλεται καθώς η BSH αρνήθηκε να μισθώσει το εργοστάσιο που βρίσκεται στον Αγ. Ι. Ρέντη.
Ωστόσο, από την πλευρά της κυβέρνησης θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια, παραμονής της μονάδας στην περιφέρεια του Πειραιά. Μάλιστα την ερχόμενη εβδομάδα, αναμένεται να πραγματοποιηθεί σύσκεψη του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, του δημάρχου Νίκαιας-Ρέντη, αλλά και εκπροσώπων των εργαζομένων της Πίτσος, προκειμένου να εξεταστεί το ενδεχόμενο ανεύρεσης ακινήτου ή εγκαταστάσεων που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν τον εξοπλισμό της Πίτσος . Ως μια τέτοια εγκατάσταση εξετάζεται η παραγωγική μονάδα της πρώην Ελαΐς στον Πειραιά.
Στη σύσκεψη, αναμένεται να συμμετάσχει και ο Βουλευτής Β’ Περιφέρειας Πειραιά Δημήτρης Μαρκόπουλος. Ο τελευταίος συνετέλεσε καθοριστικά στην κινητοποίηση της κυβέρνησης, προκειμένου να διασωθεί μέρος της βιομηχανικής παραγωγής του πρώην εργοστασίου της Πίτσος. Προς την κατεύθυνση αυτή συνέβαλαν πολλοί σε κυβερνητικό επίπεδο, μεταξύ των οποίων ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, όπως ανέφερε ο βουλευτής της ΝΔ, Δημ. Μαρκόπουλος, σε ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα.
Ο βασικός συντελεστής ωστόσο ήταν ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Ο τελευταίος από τον περασμένο Σεπτέμβριο και μετά, ήταν σε συνεχή επαφή τόσο με τον ομόλογό του, υπουργό Οικονομίας Peter Altmaier της Γερμανίας, όσο και με την διοίκηση της BSH στο Μόναχο, αλλά και στην Αθήνα.
Νέο ελληνικό brand name;
Ο πολιορκητικός κριός των Γερμανών ωστόσο ήταν ο επιχειρηματίας Νίκος Μπακατσέλος, επικεφαλής της Pyramis Μεταλλουργία με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Ο τελευταίος φαίνεται ότι διακρίνει ευκαιρίες διείσδυσης περαιτέρω στην αγορά των ηλεκτρικών συσκευών, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπου η εταιρεία δραστηριοποιείται. Πρόσφατα μάλιστα υπέγραψε νέα συμφωνία με τη Σλοβένικη Gorenjie για την αποκλειστική διάθεση των προϊόντων ηλεκτρικών σε Ελλάδα και Κύπρο.
Παράγοντες της αγοράς σημειώνουν ότι για να είναι βιώσιμο το εγχείρημα της εγχώριας παραγωγής κουζινών, θα πρέπει υπάρξει μια παραγωγή τουλάχιστον 100.000 μονάδων ετησίως. Οι ίδιοι παράγοντες αναφέρουν ότι πιθανότητες επιτυχίας είναι αρκετές, με δεδομένο ότι έχουν εκλείψει τα αυτόχθονα brand names ηλεκτρικών συσκευών όπως Pitsos, Izola, Eskimo κ.λπ. Έτσι η εγχώρια αγορά έχει πλέον το περιθώριο να στηρίξει ένα νέο brand name κουζίνας π.χ. Pyramis.
Υπενθυμίζεται ότι η Pyramis σήμερα, παρά το ότι είναι γνωστή για τους νεροχύτες και τα σκεύη κουζίνας, εν τούτους διαθέτει κουζίνες και άλλες ηλεκτρικές συσκευές με τα brand name Pyramis και Körting στην Ελλάδα και άλλες χώρες του εξωτερικού. Ωστόσο, στην ελληνική αγορά η παρουσία τους είναι μικρή.
Αντίθετα τα προϊόντα Pitsos έχουν μερίδιο άνω του 20%, το οποίο μετά το κλείσιμο του εργοστασίου, θα διαχυθεί σε άλλα προϊόντα ηλεκτρικών συσκευών της αγοράς. «Ο μέσος Έλληνας πλέον θα γνωρίζει ότι τα προϊόντα Pitsos παράγονται εξ’ ολοκλήρου σε εργοστάσια της BSH στην Τουρκία, Ρωσία κ.ά. Δύσκολα θα εμπιστευθεί ξανά τα προϊόντα αυτά», παραδέχεται παράγοντας κοντά στις διαδικασίες αυτές. Σημειώνεται ότι η εμπορική ονομασία της Pitsos παραμένει ως περιουσιακό στοιχείο στην BSH.