THEPOWERGAME
Οι μετοχές της ταλαιπωρημένης γαλλικής εταιρείας πληροφορικής Atos υποχώρησαν κοντά στο 12% την Τρίτη, αφού η εταιρεία ανακοίνωσε ότι επέλεξε μια συμφωνία διάσωσης, η οποία πρόκειται να οδηγήσει σε σημαντική μείωση των υφιστάμενων μετόχων.
Οι μετοχές σημείωναν τελευταία πτώση 11,97% στις 9:52 π.μ. ώρα Λονδίνου.
Η Atos δήλωσε ότι θα προχωρήσει στην πρόταση του βασικού μετόχου Ντέιβιντ Λαγιανί, του οποίου η εταιρεία πληροφορικής Onepoint κατείχε περίπου το 11% του μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου της Atos από τον Δεκέμβριο του 2023, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της. Η Atos εξέταζε επίσης μια αντίπαλη προσφορά από τον Τσέχο δισεκατομμυριούχο Ντάνιελ Κρετίνσκι.
Η συμφωνία θα οδηγήσει ωστόσο σε «μαζική αραίωση» των υφιστάμενων μετόχων, οι οποίοι θα κατέχουν λιγότερο από το 0,1% του μετοχικού κεφαλαίου όταν ολοκληρωθεί, δήλωσε η Atos.
Η Atos δήλωσε ότι η συμφωνία της Λαγιανί περιλάμβανε μια ισχυρότερη κεφαλαιακή δομή και παρείχε στην εταιρεία αρκετή οικονομική ρευστότητα για να παραμείνει στην επιχείρηση.
«Η πρόταση που υποβλήθηκε από την κοινοπραξία Onepoint έχει επίσης την υποστήριξη μεγάλου αριθμού χρηματοοικονομικών πιστωτών της Atos και, ως εκ τούτου, παρέχει μεγαλύτερη εμπιστοσύνη ότι θα επιτευχθεί οριστική συμφωνία χρηματοοικονομικής αναδιάρθρωσης», δήλωσε η εταιρεία.
Η συμφωνία της Λαγιανί υποστηρίζεται από την Onepoint, καθώς και από την επενδυτική εταιρεία Butler Industries, την εταιρεία πληροφορικής Econocom και ορισμένους από τους χρηματοοικονομικούς πιστωτές της Atos. Αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή έως τον Ιούλιο.
Η Atos διαχειρίζεται τα δεδομένα και την κυβερνοασφάλεια για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024 και κατέχει διάφορες ευαίσθητες συμβάσεις με τον γαλλικό στρατό και άλλες αρχές.
Αντιμετωπίζει εδώ και αρκετό καιρό αυξανόμενα οικονομικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του εκτοξευόμενου χρέους, με το καθαρό χρέος της να ανέρχεται σε 3,9 δισεκατομμύρια ευρώ (4,2 δισεκατομμύρια δολάρια) στο τέλος του πρώτου τριμήνου.
Διαβάστε επίσης:
Πώς η Ελλάδα θα αποκτήσει κοινωνική κατοικία
Κρίσιμα φάρμακα: Οι ελλείψεις και οι παράλληλες εξαγωγές
Η ενεργειακή ατζέντα και η Συνδιάσκεψη για την Ουκρανία στο Βερολίνο