THEPOWERGAME
Σε ακόμη πιο δεινή οικονομική θέση περιήλθε η εταιρεία Εκδόσεις Λιβάνη το 2020. Η πανδημία και το lockdown επιδείνωσε περαιτέρω τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας, προκαλώντας σημαντικές ζημίες. Και το μέλλον της εταιρείας πλέον βρίσκεται στα χέρια των πιστωτών (τράπεζες, Δημόσιο, προμηθευτές κ.λπ.) που θα πρέπει να αναζητήσουν μια λύση ρύθμισης των οφειλών ύψους 23 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση των μεγεθών της μέσα το 2020.Τα έσοδα υποχώρησαν κατά 56% φτάνοντας το 1,5 εκατ. ευρώ ενώ ταυτόχρονα παρουσιάστηκαν ζημίες (μετά φόρων) ύψους 2,75 εκατ. ευρώ. Οι συσσωρευμένες ζημίες πλησιάζουν τα 30 εκατ. ευρώ και έχουν δημιουργήσει αρνητική θέση στην επιχείρηση ύψους 15,3 εκατ. ευρώ. Και όπως αναφέρουν οι ορκωτοί λογιστές, «συντρέχουν οι προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 119 του Ν.4548/2018», δηλαδή της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της επιχείρησης.
Η επιχείρηση που διοικεί ο Ηλίας Λιβάνης, σημειώνει ότι σε συνεργασία με εταιρεία συμβουλών επεξεργάζεται επιχειρηματικό σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους της, το οποίο ωστόσο επικαιροποιείται προκειμένου να λάβει υπόψιν τα δεδομένα της πανδημίας (Covid-19). «Η Διοίκηση αναμένει την επιτυχή υλοποίηση της αίτησης υπαγωγής της εταιρείας στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών της, συνεχίζοντας την διαδικασία προσέλκυσης επενδυτών, αλλά και την επιτυχή υλοποίηση του νέου σχεδίου αναδιάρθρωσης», σημειώνεται χαρακτηριστικά .Η σχετική αίτηση της εταιρείας υποβλήθηκε τον Οκτώβριο του 2019, έχει γίνει αποδεκτή από το 44% των πιστωτών της, αλλά η σχετική νομοθεσία απαιτεί συμφωνία τουλάχιστον του 60% των πιστωτών.
Έτσι, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που υποδηλώνουν την ύπαρξη σημαντικής αβεβαιότητας σχετικά με τη δυνατότητα ομαλής συνέχισης της δραστηριότητας της Εταιρείας και του Ομίλου. Μεταξύ αυτών η πιθανότητα απόρριψης της αίτησης υπαγωγής της εταιρείας στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης των οφειλών της, η τρέχουσα οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα συνέπεια των συνεχιζόμενων επιπτώσεων της πανδημίας, η πιθανότητα μη ολοκλήρωσης της διαδικασίας προσέλκυσης επενδυτών και οι τελικές αποφάσεις των μετόχων αναφορικά με την αρνητική καθαρή θέση της εταιρείας,.
Σημειώνεται ότι η εταιρεία στο τέλος του 2020 είχε έσοδα μόλις 1,5 εκατ. ευρώ, οφειλές 23 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 15,8 εκατ. ευρώ αφορούν σε τραπεζικό δανεισμό. Οι ζημίες ανήλθαν σε περισσότερο από 2,75 εκατ. ευρώ ενώ η εταιρεία ενέγραψε επισφάλειες ύψους 4,3 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 1,5 εκατ. ευρώ προέρχεται από συνδεδεμένη επιχείρηση Εκδόσεις Ρεύματα Α.Ε., που εξέδιδε μέχρι τις αρχές του 2020 την εφημερίδα «Νέα Σελίδα». Σημειώνεται ότι σχεδόν το σύνολο της απαίτησης από την συνδεδεμένη επιχείρηση, κατέστη επισφαλής για την εισηγμένη εταιρεία Εκδόσεις Λιβάνης.
Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις υπέρογκες οφειλές, η εταιρεία στηρίχθηκε τον περασμένο χρόνο από τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης για τις πληττόμενες από την πανδημία επιχειρήσεις. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά η εταιρεία προχώρησε κατά την διάρκεια του 2020 στη χρήση των αναγκαίων μέτρων εφαρμόζοντας όλα τα κρατικά εργαλεία στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων (αναστολές συμβάσεων, πρόγραμμα Συν-εργασία, παράταση πληρωμής φόρων και εισφορών, επιστρεπτέα προκαταβολή κ.λπ.)». Μάλιστα τα μέτρα αυτά, όπως αναφέρεται, περιόρισαν ως ένα βαθμό τη μεγάλη ζημιά από τη μείωση των εσόδων και βοήθησαν στην κάλυψη όσο το δυνατόν του κεφαλαίου κίνησης.
Για τη φετινή χρονιά, η εταιρεία αναφέρει ότι συνιστά άλλο ένα έτος οικονομικής κρίσης. Στόχος της εταιρείας είναι η διεύρυνση και ανάπτυξη του παραδοσιακού αντικειμένου της που είναι η παραγωγή και εμπορία βιβλίων. Επίσης θα δώσει έμφαση στις εκτυπώσεις, όχι μόνο βιβλίων αλλά και κάθε μορφής εντύπου. Όσον αφορά στον όμιλο, η εταιρεία προτίθεται να στηρίξει περαιτέρω τη θυγατρική της «Εκδόσεις Επίκαιρα Α.Ε.», η μόνη θυγατρική εταιρεία της Εκδόσεις Λιβάνης Α.Ε.